Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Nekem is lenne egy szak(barbár) kérdésem, géptartozék-felújítással kapcsolatban.
Szóval lett egy láda tartozékom, morse-kúpos fúrók, patronkészlet, fúrótokmányok, homlokmenesztő, ilyen apróságok.
Ezek egyébként jó állapotúak, de néhol van rajtuk egy kis olajjal, zsírral keveredett lekaparható, laza rozsdaféle.  Persze a nagy könyv szerint a Morse-kúpra ránézni sem szabad, nem hogy megérinteni, satöbbi, de valahogy akkor is le kell róla szedni a dzsuvát, amit már az oldószer nem hoz le. Egyik sem komoly durva rozsda egyébként.
Erre a célra vettem csiszolószivacsot("vlies"), ezzel takarítottam meg párat már, mert meggyőződésem szerint ezzel érhető el, hogy a legkevésbé csiszoljak bele az anyagba egyenlőtlenül. Kézre fogva szépen leszedi ezt a lerakódást,de nem hiszem hogy nagyon ártana az amúgy is kemény, edzett anyagnak.

Szóval a kérdés az lenne, hogy jó szegnyereg kúpot feltételezve, milyen finomságúra érdemes ezeket a kúpos szerszámokat takarítani? Gondolom nem kell, sőt előnytelen ha teljesen polír, de az sem jó ha durva a felület.

J-Steel

Csuhás

Szerintem teljesen jó ahogy csinálod. ( Akár finom csiszvászonnal is megdörzsölhető, kézben az is csak mikronokat visz le. ) Inkább arra figyelj hogy ne legyen domborulat a kúpon, akár ütődés akár egykori megforgás eredményeként. Egy szép állapotú hüvelyt, vagy szűkítőt tusirfestékkel vékonyan bekenve és beledugva a kúpot a festéknyomokból látod az esetleges hibákat.

Motoros

Gyémánttárcsa esztergakéshez alkalomadtán megfelel, sőt. A lényeg, hogy nem szabad például egy fazékalak esetében egy ponton köszörűlni, hanem "simogató" köszörüléssel egyenletesen koptatni az egész felületet, hogy sehol ne keletkezzen bemaródás. Mert aztán a síkba húzása nem olyan egyszerű mint a korund köveké.
Még a lenti felsorolásból elfelejtettem a legfontosabbat, hogy miért érdemes gyémánt vagy CBN tárcsát használni:
A kőrobbanás itt nem jellemző, és ez hobbysta körökben nem utolsó szempont. Mondhatni minden pénzt megér.

fy9k4amuy

Szuper!
Akkor így fogom csinálni :)

Arra esetleg tudsz valami házi módszert, hogy ilyen festéket hol vásároljak/készítsek?

Láttam az interneten, valami 5 ezerFT/100ml, vagy hasonló áron ezt a speciális festéket, de gondolom nem mindenki ennyiért veszi

HJózsi

Újra kapható az ominózus lapka!  WNMG080404

6rk75uezn

Fegyverbarnitó.
Nem mindegyik hoz tökéletes eredményt!!

Csuhás

No ezt félreértetted. Tusír festékről volt szó. Talán olcsóbban megoldható ha művészellátó boltban veszel Berlini kék, vagy Párizsi kék pigmentet. ( Ugyanaz csak egyik a  német földi a másik a francia neve ) Azt kell pár csepp gépolajjal cipőpaszta állagúvá keverni majd egy filc darabbal lehet leheletfinoman felkenni a felületre.

6rk75uezn

Basszus,igazad van :)
Néztem valamelyik topikba a fickó videóját ahol az elkészült marógép kúpos szerszámait barnitóba mártja.
Ezt jól össze kutyultam.Sorry

Igen igen művészellátó/hobbibolt,én is nemrég vettem és nagyon jó áron.
1250ft 20ml.

Csuhás

Még egy hiba lehetőség: A sima olajfesték, és az ahhoz való színező paszta nem jó mert azok megszáradnak, így nem jól jelölnek, illetve a festék is a leggondosabb zárás ellenére is bőrösödik, ami lehetetlenné teszi az ilyen felhasználást.

6rk75uezn

Nekem ez működik rendesen,bár nem mondom hogy nem szárad meg,de ilyen időben (mühely 14-16 fok) elvan pár óra hosszáig,talán 4-5 óra.Olajjal még nem kevertem hogy mit reagál rá.

svager

Csak szívatod magad azzal a festékkel túl vastag az a jelöléshez,vegyél egy zacskóval ebből és a patikában egy tégely vazelint,tetszés szerint keverd össze,nem szárad be.
A gyári festék sem szereti a hideget meg a hideg vasat,az is megdermed.

svager

A link helyesen  (remélem)

fy9k4amuy

Ez működik?
Mert akkor én is ilyent vásárolnék.
Volt itt szó a Vazelinről, egyébként azt pl. a Lidlben is lehet venni, saját márkásban, emberi "használatra", szóval nem kutyának vagy valami.

svager

Igen már próbáltam