Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Ma vettem egy új kék forrasztottlapkás kést, majd este rászánok egy órát, és gyémánt lapon csiszolva megkerekítem.

jani300

Kis gépen ,kezdőként ,könnyebb az élet gyorsacéllal .
Nekem is ezt mondták . Ha edzett csapágyakat esztergálsz az más persze .

Csuhás

Megnézve újra figyelmesen a videót az látszik hogy a jóember az alábbi kés rajzon szereplő hátfelület és mellék hátfelület között kialakuló éllel forgácsol. A hatás olyasmi mintha egy gyalugépen szinte a lökettel párhuzamosra állítanád be a forgácsoló élt. Majd holnap kipróbálom a dolgot, nyilván van valami nyűgje, mert nem terjedt el a világban..

6rk75uezn

Szerény véleményem hogy amihez csak lehet rapidot (hss) kést használj,nem tudom milyen géped van de felesleges "puhább" anyagoknak vidia.
Sokan divatolnak a váltólapkákkal is,én is használok de csak azért mert kaptam pár dobozzal és csak keményebb anyagokhoz használom,mert bizony nagyobb forgácsoló erő szükséges hozzá.
Minap egy menetlapka dobozán akadt meg a szemem,miszerint 80-180m/min vágósebesség ajánlott,ki lehet számolni ez egy pl M20 as menet esetén mennyit jelent,1200-s fordulat,tehát nagyon nem hagyományos gépekre való,már kérdés hogy sokan használják.
Szerintem sok mindent meg lehet oldani rapiddal csak tudni kell köszörülni,évek alatt már kezdek ráérezni de még mindig van bőven mit tanulni,lesz is még élek.
Multkorába vettem jónéhány forr lapkás 10 es furatkést,mind be volt köszörülve,bedobtam és csak pislogtam hogy milyenre töri a forgácsot,enyém is törte de nem olyan profin,elkezdtem egy újat kiköszörülni de jópárszor megtettem az utat a pad és a köszörű között mire ugyan olyan lett,mire elkaptam minden olyan szöget hog ugyan annál az anyagnál ugyan úgy viselkedett és ugyan olyan profi apróra törze a forgácsot na és a rádiusz is megfelelő lett,nem sok mert kis vékony kés berezeghet ha nagy a rádiusz.
Szóval iszonyat sokat számit hogy milyen késsel áll neki az ember bárminek is.
[#eljen]

fy9k4amuy

Ugyanakkor az is igaz, hogy főleg azoknak, akiknek a legjobb lenne a HSS kés(kezdők), nem tudnak, vagy nincs eszközük a megfelelő élezéshez.
Persze a suli tanműhelyében nekem is "könnyű" volt a 300-as, 5cm széles kövön tolni a jobbnál jobb rapid szárakat, de mondjuk a műhelyben nekem is egy kicsi 125-ösöm van jelenleg, azon meg igen nagy elhatározás kell, hogy tudjak rendesen élezni. Vídiát még SiC kővel se élezek, mert nem éri meg a szenvedést.
Szóval a hss mellett beszereztem még pár váltólapkás kést is, azokba is olyan lapkákat igyekszek válogatni csájnából, amik homlokszöge nagy, "ékesek". Nekem eddig beváltak, bár nem a legolcsóbbakból válogatok.
Nem tudom szabad-e linket ide betenni, de ez például eléggé bevált lassú sebességeken is, mindenre. Kár, hogy már nem lehet kapni: Lapka- Ali Jó kis hullámos az éle,nem élszalagos, szépen forgácsol, szerény tapasztalataim szerint.

J-Steel

Elkészült. 30 perc csiszolgatás után. 16x16-os kék kés.
Holnap kipróbálom a D=30mm C45-ös rúdon.
 Ma délben mikor vettem még hegyes volt. :)

J-Steel

Uhh, én pont ilyet szeretnék használni, de mivel nem csak a váltólapkát kell megvenni, hanem a tartót is, ezért nincs rá pénzem. (Az elmúlt hetekben/hónapokban más dolgokra kellett költenem így nem maradt pénzem.)

6rk75uezn

Van ilyen kés száram is de balos,majd jó lenne bele lapka öntvényhez.
Igen,más egy nagyobb jól lehúzott kövön köszörülni,nekem sincs nagy köszörűm csak egy Evig 175ös kétköves Magyar.
Bizony sokszor sok idő elmegy egy rapid kés kiköszörülésével.
Úgy látom te jobban otthon vagy a lapkák terén,néznél nekem az alin Dcmt11t304 et?

6rk75uezn

Nem akarlak elkeseriteni de nem frankó,a homloklapod nem sik,a rádiusz marha nagy és nincs forgácstörő.
Ha forr lapkás kést akarsz köszörülni akkor minimum egy sziliciumkarbidos kő kell és utánna lehúzni gyémánt tárcsán.

J-Steel

Még mindig csak és kizárólag simításra óhajtom használni. Ahhoz pont jó.
 A homloklap nem sík, de az csak kb 1 fok eltérés. Nem vészes.

6rk75uezn

Oké,milyen géped van?

jani300

Kíváncsi vagyok . Milyen fordulatra gondolsz átmérő 30 anyagnál ?

J-Steel

Azt írja a német fémtechnológiai táblázat könyv, hogy
- kék (p) jelű késsel finomolás 350 m/min fordulattal max 0,07-0,3mm/ford előtolással.

Nálam a legkisebb előtolás 0,1mm/fordulat
 Tehát D30 esetben a kerület d*pi=0,094245m így az elméleti max sebesség Vc/K=3713 RPM
 A gépem 125-ös tokmányú három fázisú 750W-os motor frekiváltóval (- ezt szerintem még nem is tudjátok mert nem említettem), tehát a tokmány elméletileg tudja ezt a nagynak mondható sebességet, de én úgy variálom az áttétet, hogy ennek felével fogom, hogy nyomatékom legyen tartalék.

vadember

Úgy látszik hiába nézegetted a késélezős videót, semmit nem tanultál belőle. Ennek a késnek minden éle és lapja rosszul van köszörülve. A felülete iszonyatos, a rádiusz bődületesen nagy.

Motoros