Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem tudom mire gondolsz, mikor megvilágítja az anyagot ?

mdani2

Közvetlenül fordítva: függőleges nyíró szerszám

Ha jól értem, akkor arról van szó, hogy a szerszám nem nyomja radiálisan az anyagot és nem is harap bele, emiatt. Csak a felületből lehámoz egy nagyon vékony méretet. Csak simításra jó.

J-Steel

Amikor leesztergálok egy fél tized mm-t egy C45-ös rúdról a kék késsel, akkor is durva marad a felülete, és arra gondoltam, hogy ezzel a technikával szebb eredményt érhetek el.

Csuhás

Simításnak szoktuk nevezni. Itt alighanem kopott a gép csapágyazása, mert úgy látom fordított késsel és forgásiránnyal dolgozik, hogy ne emelgesse a kés az anyagot.

J-Steel

3:58-nál inítja be az esztergát rézzel, de ott jó irányba forog. A korábbinál nincs indítás, de valszeg ugyanazt a gépet és ugyanúgy használja.

Csuhás

Szerintem nem. Próbáltál már fejjel lefelé befogott késsel normál forgásiránynál esztergálni? :- )

J-Steel

Én nem értem, hogy mi vág pontosan, és milyen irányban. Azt írta egy cikk, hogy mindegy milyen magasan van az esztergakés. Először azt hittem, hogy megnyomja az anyagot, mintha kovácsolná a felületet, de itt megnyomással dolgozik. Aztán láttam, hogy van finom fogács, ami vattaszerűvé gyúrható, de arra nem jövök rá, hogyan jön létre a forgácsleválasztás, és miért szép a felület?

J-Steel

Ez akkor neked is új.
Ez egy másik videó másik emberrel, itt 6:19-nél élezi, majd használja, majd azt mondja, hogy hűtőolaj nélkül a felület a vége fele már nem olyan szép, mert szerinte kicsorbult a szerszám:
https://www.youtube.com/watch?v=Mh0j52LZRe8

J-Steel

A videókon nem látszik, de a befogott anyag középvonala a szerszám alsó és felső éle között van. És erre írta, hogy ennek pozíciója nem kritikus.

000000000

Az inverz késszög ezt csinálja.
Orosz kis esztergához is adtak ilyen "késeket", ha megtalálom lefotózom.

fy9k4amuy

Ez is esztergakés, csak ha végignézed, máshogy szedi le a forgácsot, mint egy maró éle, úgy dolgozik(szerintem).
Ha rákeresel a neten, van róla több kép, az a lényeg szerintem, hogy az előtolás kisebb legyen, mint a késbe köszörült szög.Így kaparószerűen szedi le az anyagot.

J-Steel

fy9k4amuy

Szerintem igen, kb.
Elgondolásom szerint ha nagy az előtolásod, akkor előretolod rajta az anyagot, nem lenyírod, mint az olló. De lehet, hogy annyira nem is lehet nagy az előtolás, ezt nem tudom.
Minden esetre nekem is nagyon tetszik a dolog, amint lesz alkalmam kipróbálom. Esetleg forrasztok hozzá egy vídiás kést is, ha annyira jó, és kibírja a borotvára élezést.

J-Steel

Most nézem, hogy a forrasztottlapkás késeimnél - mindegyiknél - a homokfelület gammaszöge mind negatív.

Ha ezt megváltoztatnám köszörüléssel 0 fokra, vajon a felület szebb lenne?

jani300

Ahogy nézem lehet csak a forgácsot tereli másképpen .
Nem tudom , és kíváncsi is vagyok mi a célja , de sok jelentőséget nem tulajdonítok neki .
De gondolom kiderül majd :)