Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

WD40-et nem fújnám a raporterre, mert egy idő múlva szilárd réteget képez a felületén.
Én órás esztergára fújkáltam, bízva a sok jó véleményben. Viszonylag rövid idő múlva egy mocskos bőrszerű réteg keletkezett a gépágy felületén, amit nagyon nehéz volt eltávolítani. A szánmozgást is akadályozta.

Viszont nagyon jól megvédi a kerti szerszámokat.

fy9k4amuy

Elpakolás előtt mártsátok  öreg gázolajba [#nevetes1]
Az is ér annyit mint a wd40, tapasztalataim szerint.
A WD40 abban jó szerintem, hogyha mondjuk veszel valami rozsdásabb szerszámot, gépalkarészt, de nincs időd lepucolni hirtelen, akkor a kannából csak befújod alaposan, és tovább nem romlik legalább az állapota, amíg le nem takarítod. Kényelmes.

mdani2

Ez a WD40 nem meggyőző. Keresgéltem a neten, de nem találtam kimondottan szimpatikus anyagot. A MOL árul konzerváló olajat, de a legkisebb kiszerelés 47 kg.
https://mol.hu/images/content/LUB_repo/TDS_MOL%20M-Guard%20101_HU.pdf

A Mitutoyo szinte semmi infót nem ad. Az amerikaiaknál van valami Starret M1, de azt meg onnan kellene megrendelni és maga a szer nem is lenne drága, de a postázással rossz tapasztalataim vannak.

Egyébként meg ilyen pofátlanságokkal van tele a net:
https://shop.vogel-germany.de/gauge-blocks-test-pins-gauges-prisms/gauge-blocks-1122/accessories-1137/anti-corrosion-oil/

50ml 30 euróért? Az már valami.

Csalódott vagyok. :(

ywathzay

Én üregelő spray-t szoktam ráfújni, ez nem ragad. A WD40 gyakorlatilag petróleum, gondolom azért ragad mert van benne ehhez adalék, másképp mitől lenne csodaspray. Nekem mondjuk nincs is, soha nem használtam.

ywathzay

Amúgy nem kell nagy befektetés hozzá.... egyszer olvastam megpróbálom idézni: "egy csepp olaj többet ér mint két rossz lakatos". Műszerolaj ez finomabb filmet képez, vagy 10-40-es motorolaj, ez már sűrűbb. Rongyra rá, 'oszt hadd szóljon, csak utána nem kell letörölni.

000000000

Miért ne ?
Múltkor dinamit glicerinért mentem, de ezeknek a patikusoknak csak 75%-os van ! ( lehet tippelni miért? )
Amúgy meg szilikon zsír, ha ég a pofája az embernek ilyet kéni !
Mellesleg van ipari vazelin is, de annak a tapintása is undorító.
Amúgy lehet kérni, Petrolátum vagy puha paraffin néven is ! [#nyes]

000000000

A WD40 vagy ahogy haverokkal hívjuk WöDör 40 maximum tűzoltásra jó !
Akinek nem lenne tiszta a tűzoltás kifejezést arra használják mimkor már a utolsó utáni pillanatban próbálják menteni a menthetőt !
Tehát már úgyis minden mindegy, vagy mint halottnak a hónalj puszi !

fy9k4amuy

Ha már itt tartunk, a műszerolaj miben is különbözik az "orsóolajtól"?
Műszerolajat, vagy varrógépolajat, ki hogy hívja is ugyanúgy ugyanarra ajánlják, csapágyak, csúszó szerkezetek kenésére, és a műszerolaj is általában ISO20 viszkozitású.
Csak azért kérdezem mert nekem is kellene orsóolaj, ahogyan sokan írtak korábban is a fórumról, ellenben az E2N-be nem hiszem hogy több kellene max 2-3 liternél, és nem szeretnék 10l-t megvenni. Műszerolajból van literre is.

mdani2

Van különbség szerintem. Én is szembesültem a problémával. A MOL-árul csak 10 litert, a Shell pl 20 litertől indul. Ez van. Úgy voltam vele, hogy majd elfogy. :) Elvileg nem romlik meg. A marógéphez VG15 öt írt a gyártó a főorsóba és VG46 ot a mellék-hajtóműbe.

000000000

Konzerválásra, kiszáradt kézre, töredező körmökre a legjobb !!!
Varrógépolaj utántöltő !
Alig találtan belőle 12 ilyen "kannával" a padláson [#hehe]
Még nagyfater hagyatékából, tehát ez még majdnem békebeli, legalább 40 éves !

fy9k4amuy

Köszi! Hát igen, én is ezzel találkozok, pedig nekem is pár liter kellene. Ha más nem lesz, megveszek egy Molos tízest, mert amúgy nem drágább mint bármi más olaj, aztán el lesz a család látva egy életre műszerolajjal. Csak gondoltam megkérdezem, nem lehetne-e.... De akkor ezek szerint nem érdemes műszerolajjal szórakozni

mdani2

Sajnos ez ilyen. Mondanám, hogy szívesen adok, de pont mire végigtöltögetem a gépeket a 46-osból nem nagyon fog maradni. Esetleg kérdezz rá a fórumon. Hátha másnak is csak 1-1 liter kellene. Megveszitek közösen a 10 litert és szétosztjátok.

000000000

Csak egy példa !
Biztos van jobb áron is !

https://olajexpressz.hu/SINT-Muszerolaj-1L

J-Steel

Hogy hívják ezt az eljárást magyarul, amit az esztergályos ebben a videóban 0:44 után csinál?
https://www.youtube.com/watch?v=_qZvUD48cZY