Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Gyalukéseknél van ilyesmi trükk ,hogy ne a csúcs érintkezzen rögtön az anyaggal .

ywathzay

Erről beszéltem minap, a jutubról tanuljátok a semmit. A felület amit csinált nem rossz, hanem kaka. Ez a művelet aminek szerintem magyarul nincs megfelelője, valamelyik hobbista elkezdte terjeszteni a jutubon, aztán meg száll a madár ágról ágra.... Ettől gyorsabb és hatékonyabb a csiszolóvászon. Ez semmit nem csinál, csak "sikálja" hántolja a felületet. Megfelelő előtolás és fogásvétel aránnyal el lehet érni a szép felületet, (ha nem még megcsiszolni mindig meglehet) ez a hókuszpókusz meg lassú és értelmetlen.

J-Steel

Nem értek egyet.
 Amikor még nem volt a videomegosztó, akkor az embernek lehetősége sem volt arra, hogy új dolgokat tanuljon.
 Nincs idő/lehetőség esztergályossal találkozni munka után. Nincs sok hozzáértő esztergályos. Vannak akik tudnak egy dolgot, de máshoz nem értenek, mások másikat.
 A youtube jó és kell, és nagyon jó dolog, hogy az emberek nem tartják meg magunknak az ismereteiket, hanem megosztják, még akkor is, amikor nem jól sikerült. Ezek e videók is hasznosak, mert megtanulhatom hogyan nem szabad.

Amiért pl. a mai napig hálás vagyok, hogy ThisOldTony bemutatta milyen az, amikor az ember gyári élezetlen HSS hasábbal esztergál, majd beköszörülte az egyik oldalt, megint megesztergálta a munkadarabot mutatván milyen, végül bekerült az összes él, és kiderült, hogy a felület milyen szép, és miért fontos a forgácstörő is.
 Megspórolt nekem több nap próbálkozást és anyagárat az élek megértéséhez. (Az idő nagyon fontos, amit nem szerencsétlenkedéssel töltök, az előrevisz.)
 Ez csak egy példa, milyen jó, hogy van.

https://www.youtube.com/watch?v=__A2xtLF0AU

J-Steel

Közben ahogy ebbe az említett videóba belenéztem meg is kaptam a választ korábbi kérdésemre.
Itt egy kép onnan: lásd csatolt kép

Azt mondja Toni, hogy minél nagyobb rádiuszban kerekíti le az élet az ember, annál erősebb lesz az él, és annál szebb lesz a készített felület.

000000000

Egyrészt vannak fent jó dolgok, másrészt nagyon sok baromság is ott van példának, csak sajnos nem elrettentőnek !
És mint a mondás is tartja, egy bolond százat csinál.
Nagyon nehéz kiszűrni a valóban jó dolgokat, sőt néha a szakbarbárt is csőbe húzzák az ilyenek.    
Kezdőként, lelkes amatőrként aztán tényleg mindent el lehet hinni.

J-Steel

Vannak visszatérő videokészítők, akkik hobby szinten jót csinálnak. Az említett ThisOldTony-n kívül nagyon jók még StefanGotteswinter vagy SuburbanTool Don Bailey-jel, vagy Abom79 és AvE. Ez utóbbi nagyon szépen dolgozik, és olyanokat mutat, ami eszembe sem jutna.

jani300

A nagyobb rádiusszal növekszik a forgácsoló erő és a rezgési hajlam . Az előbbi negatív szögnek is hasonló hatása van , így tudom legalábbis .

jani300

Ezekkel a videókkal csak egy baj van , órákig nézi az ember :)

000000000

Igen ezért csak vakarássza az anyagot nem forgácsolja.

J-Steel

Igen ez valóban igaz, de első esetben a kés nem vagy alig kopik. Illetve jobb felületi eredményt kapok.
 Az utolsó simításkor nem akarok már sokat eltávolítani, tehát megfordítom a késtartót.

A negatív szög a nagy könyv szerint akkor kell, ha iszonyatkenyény edzett anyagot kell megmunkálni. Esztergályos ismerősöm azzal büszkélkedett minap, hogy a 80-as években a gyárban ő volt az egyetlen, aki meg tudott egy speciális anyagot késtörés nélkül esztergálni, melynek titka a negatív szög volt.

jani300

Igen ,de , gép kell hozzá ,erős .

J-Steel

A kést már csak az utolsó fogáshoz használnám, ahol nem veszek le tizednél többet. Ahhoz nem kell erős eszterga, és a felület is szép lesz.

000000000

Mint a csapágy gyártásnál a bronzon polírozott felület.
A videón látni 1:54 körül a gépet.
Nagy erővel passzírozza rá és billegteti a bronzot miközben az anyagot forgatja amitől a felület tükrös lesz.
Csak erő kérdése az egész !

https://youtu.be/b6svVy1lYOA?t=1m53s

jani300

Próbáld meg ! Nekem ez sosem jött még be .
De így tanultam én is . Az élek fenése viszont sokat számít .

jani300

Nem vagyok profi ,ezt tudni kell !
De egytizedet nem is olyan egyszerű levenni . Többet vagy kevesebbet sokkal könnyebb :) Nem csak az számít mennyit tekertél a nóniuszon .