Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Amit Csuhás linkelt korábban a dörzskerekes menetelőről

mdani2

Ezt nem ismerem. Eddig csak olyan hagyományos mikrométerrel találkoztam, aminek százados az osztása. Ugyan meg lehet saccolni a vonalak közti távolságot ez tény. A csatolt képen is 1 század van. Az új digitális mikrométerek tudnak ezredes leolvashatóságot. Nekem csak analóg mérőeszközeim vannak.
 A passzaméter az inkább egy komparátor. Nem lehet vele közvetlenül mérni. Viszont azt az egy beállított méretet pontosabban meg tudod vele mérni, mint egy hagyományos mikróval.

Egyébként csak kíváncsiságból gyorsan megnéztem a mitutoyo katalógust. Ott azt említi, hogy van mikrométer ezredes osztással, de nincs róla kép, ilyet még soha nem láttam. Persze a digitális az más, de azok drága darabok. :(

mdani2

Nah, ma is tanultam valami újat. Majd felírom a karácsonyi listára az asszonynak. :)

Ez a hát ilyen nincs és mégis van kategória. :)

ysc3kmx9v

Nagyon hálás készülék, M5 meneteket kellett fúrni, kis marógépen történt,sok ezer DB. A gép állandóan előre forog, a készülék ütközőre állítva, ütközésre azonnal visszafelé forog a menetfúró. Az enyémen van erőhatároló beállítási lehetőség.Alap állásban a készülék visszafelé forog, menetfúrásnál elindul előre, ütközőre szaladva megint megfordul hátrafelé.Van a fordulatváltás közt annyi holtjáték, hogy nem okoz problémát a váltás.

ysc3kmx9v

Esztergályosnak teljesen feleslegesnek tartom az ezredes mikrométert, a százados osztású bőségesen elég, hisz ha pontosan be van állítva lehet azzal pontosan mérni.Lehet, hogy az a sok vonal még be is zavarna.Egy nóniuszon, ha elég nagy az osztásköz, lehet fél,vagy negyed osztást nézni,az pedig a százados mikrón 5, vagy 2,5 ezred mm.

Csuhás

ywathzay

Én sem félek a méréstől. Nekem ez tanult szakmám, ebből kifolyólag ezen vitatkozni nem fogok. Mérőhasábokat elég sokszor előveszem, de passzaméterem nincs. Meg sem fordult a fejemben hogy vegyek, pedig lenne. Századra dolgozom, ezredre meg dolgozzon a köszörűs, ha épp olyan kell, de még annak is nagyon ritkán kell. Ez majdnem olyan mint a századra leszabott zártszelvény, gépváznak. Utána meg visszük hegesztetni...
A forgácsoló zsebében nem tolómérő van, henem rántotthúsos szendvics.
Tanultok a jutubról esztergálni, meg gépet felújítani, sokszor még a külföldi "profik" is olyan blődségeket csinálnak.... oké, oké hobby.

6rk75uezn

Köszi.
Remélem nem kellett keresgetned! ;)

hostya

Motoros

Van egy csomó mindenféle használt mérőórám,még olyan is amit a gyertya helyére kell betekerni a robbanási pozicióhoz, eredeti NDK.
Van köztük két ezredes óra is. A múltkor valaki kunyerált tőlem.,..mondom ezek százados órák, ezek meg ezredesek, azaz még a mikront is mutatják, sőt még annak a felét is.
Na melyiket választotta---hát a mikronosat mert az pontosabb.
Boldogan odaajándékoztam neki mert még úgy sem igen használtam.
Jut eszembe az óráról:
Haverom mesélte 70 es évek belvárosi mechanikai szövetkezet üzlete,.. tréfás kedvű műszerész gyerek nyakába akasztott egy fiókot bőrszíjjal..mint egy kis asztalt, bele rakott pár kölcsönkért karórát és a műhely előtt fel alá sétált a forgalmas reggeli utcán, miközben kiabálta:
Lányok asszonyok karóra!
 Kis karóra nagy karóra!
Lányok asszonyok karóra!
A műszerészek az ajtóból figyelték a hölgyek reakcióit.

mdani2

Szia!

Rendben. Köszönöm a tanácsokat. Szerintem nálam is marad a napi használatban a százados mikrométer és nem fogok rohanni passzaméterért. Azért kíváncsiságból meg fogok nézni magamnak egy ilyen ezredes felbontásút is. :)

Mérőhasábbal kapcsolatban lenne kérdésem: Mivel szoktad használat után letakarítani és bekenni őket, hogy ne egye őket meg a korrózió? A neten olyan leírásokat találtam, ahol a mineral spiritet emlegetik, de ezt nem nagyon tudtam lemagyarosítani. Szóval van pertóleum, lakkbenzin, folttisztító benzin, alkohol stb. Kenőolajból meg van VG15, 46, 220. Persze a mitutoyotól lehet venni valamit méreg drágán, de nehogy már ne legyen valami egyszerűbb megoldás. Egyszerűen nem tudok rájönni, hogy mi az a ragadós kütyü, amivel bekenték mielőtt bedobozolták.

Dani

3u2v5dfc6

sziasztok.Érdeklődnék,nem tud valaki Weiler lz330-hoz gépkönyvet?Nagyon megköszönném

Csuhás

Valahol olvastam hogy savmentes vazelinnel kenték be eredetileg a mérőhasábokat. Gondolom ma már van korszerűbb anyag is, de a vazelin kapható minden patikában.

4ep4jzk7b

Sziasztok ! Nem tudom itt szabad-e hirdetni , majd az admin eldönti .

Eladó  EAN 1000  Hűtőfolyadék szivattyú .

Az elektromos bekötésnél lévő burkolat nincsen rajta ..

Lehet , hogy megtalálom , de nem biztos .

Jó a csapágya nem kotyog , új folyadék kivezető csati .

Irány ár : 20 000 . Ft ennyiért láttam ..

Érdeklődj !!! Az ár megegyezés kérdése .

Üdv : Öreg

4ep4jzk7b

Sziasztok !

Egy kérdésem is lenne :

Szó volt a tokmányokról hogy a tokmány tárcsára melyik részének kell felfeküdnie .

Nem volt számomra sajnos elég világos . Ezért megkérdem :

A tokmány külső pereme feküdhet csak fel a tárcsára / ahol a felfogató csavarok vannak / , vagy a

hátlap hozzáérhet ? Vagy kifejezetten a hátlap fekszik fel ?

valaki említette , hogy 1-2 tizedes rés legyen , vagy lehet  ... hol ??

Válaszokat előre is köszönöm , amennyiben megtiszteltek vele .

Üdv : Öreg