Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Annyira új ez még nekem, hogy a múltkor bronz anyag palástesztergáláskor azt vettem észre, hogy ha rajtahagyom a kezem a lakatanya kapcsolón, akkor látom, hogy lehajlik a kés. Ezután vizsgálódtam és rájöttem, hogy a kereszszán a túlsó oldalon is meghúzható, hogy jobban ráfogjon a prizmára. :D

svager

Akkor javaslom előbb próbáld ki,a 3mm igen csak sok egy ekkora gépnek,ezért folyamatosan rezonálni fog.
Már a 2mm leszúró kés is határeset de inkább keskenyebb kellene,ezért felesleges megvenned a hármas kést,hogy elköszörűld.
Egyszerűbb ha köszörűlsz egy 16-os hasábból,mint ennek befogót gyártani.
A hátsó késtartot meg nem javaslom ha nincs még kellő gyakorlatod a leszúrásban,mert nem fogod érezni ha valami baj van és könnyen hazavágod a főorsót.

Csuhás

Hazavágni a főorsót? Ennél komolyabb kést is gond nélkül el tud törni a gép anélkül hogy bármi tönkremenne. Hasábból pedig akkor is keserves köszörülni egy leszúrókést ha vágókoronggal kivágod a nagyját.

J-Steel

2mm alattni nincs is, nem gyártják. Tudom mert kérdeztem az eladókat.
 Lapkásból 2mm a legkisebb
 HSS-ből 3mm-es
 (Már ha 16-os késtartóba szánják)

A gép elég erős csak még nincs meg minden szerszámom. Leszúrókés tartót gyártani marógéppel nem keserves. Késtartónak nem kell keménynek lennie, vagy az is valami ultraedzett valami?

Csuhás

Meg szokták edzeni hogy ne verje ki az elejét a hss.
Ilyet vegyél vagy készíts: vatera

J-Steel

Ehhez a késtartóhoz mit szólsz? Ezzel be tudom tenni a késtartóba is:

J-Steel

Nagyon tetszik ez a vaterás késtartó. Milyen anyagból készítsem?

Csuhás

Az eladó rugóacélból készíti, az volna az ideális. Vagy valami akármi edzhető acélból, ha más nem akad akkor vídiás kés szárából.

J-Steel

Mi a rugóacélnak a 1.xxxx száma?

Csuhás

Pass, te vagy az Steel :- )  szóval nem tudom de majd segít valaki aki tudja mit lehet kapni erre a feladatra.

jani300

[#t248p37#]
Olvasod a fórumot , én igen ,vettem is ebből az anyagból két kis gurigát háthajó lesz valamire :)
Biztosan jó a rugóacél is ,de hőkezelni kell , és talán gépet sem ártana cserélni , ha már a késszár anyagot gyengének találod :) Ezért bocsi , de muszáj volt leírnom :)

J-Steel

Mit szólsz 51CrV4-hez?

6rk75uezn

Szerintem a puha s235 és s355 anyag fölött bármi megfelelhet egy ilyen szúrókés tartónak.

mdani2

Rendben. Mindig tanul az ember valami újat. Majd kipróbálom a tusír festékes ellenőrzést a belső kúpon. Legalább megmutatja a felfekvő felületeket. Hátha tudok rajta valamit javítani.
 Egyébként most lesz egy munkám, aminél oda kellene figyelni a tűrésekre. Két darab rövid tengely, amire egy-egy csapágy kerül. Elvileg k5 tűrést kellene 20mm-en és 14mm-en. Még nem tudom, hogyan fogom a pontos méretet elérni. Még egy passzamétert is be kell szerezzek, mert azon legalább van 2 mikronos óra, amivel mérhető ez a tartomány.
 Arra gondoltam, hogy ha a kívánt méret közelébe értem, akkor bebugyolálom az ágyat és finom csiszolópapírral szedem le az utolsó néhány ezredet.
 A másik talány az lesz, hogyan tudok pontosan 45 fokot esztergálni. Mert ügye ha elfordítom a késszánt, a skála szerint az még igen csak közelítőleg 45 fok. :(

designr

Ha pontosan 45 fokot akarsz kell egy megbizható referencia amit mérőórával tapintva ellállitod a késszánt.
De ez lehet egy fémipari szögmérő is..azt később sok mindenre tudod használni és pontos.Mérőóra a lengőnyelves pupitasz szintén ilyen..előbb utóbb szükséged lessz rá ugyis.