Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Nem tudok tanácsot adni ,csak kíváncsi lettem .
Csúcsmagasság jó ? A fordulat is jó nagy .  Nincsen magasan a kés ?

laser22

Üdvözletem!

Keresek olyan szakembert aki a képeken látható csapágyházat némi módosítással el tudja készíteni. Természetesen megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért.
A csapágy külső átmérője 40mm a tengely mérete 17mm szélessége 12 mm.
Készülhet egyetlen tömbből, nincs szükség a talprészre, és arra sem, hogy a külső része marva, kerekítve legyen. A belsejében lévő vájatba egy O gyűrű kerül, aminek (szerintem) rezgéscsillapító szerepe van. A csapágyház elején lévő kiemelkedések pozicionálják a tengelyt. Szerintem az is elhagyható. Egy kettétört darabot, és a csapágyakat tudom adni a legyártásához. Ez egy Metabo HC-260 gyalugép tengelyét rögzíti, és gyárilag valami hitvány anyagból öntötték. Tartok tőle, hogy ha megveszem a cserealkatrészt akkor az is el fog törni. Elsősorban Budapestiek vagy ehhez közeli szakemberek jelentkezését várom. Elérhetőségeim megtalálhatók az adatlapomon. Persze sürgős lenne, mert állnak a munkáim.  
Köszönöm, és elnézést kérek ha nem szakszerűen fogalmaztam, de nem vagyok idevalósi.

svager

Sok sok gyakorlással[#whatever]

A biliacél leszúrás már megy?
Ezt a 2000-es fordulatot hanyagold ez nem cnc eszterga,kezd a legalacsonyabb fordulatszámon,és ha már ott megy akkor emeld a fordulatot.

Nekem 600 nál nagyobb fordulaton még nem sikerűlt leszúrni vele,természetesen nem puhafém vagy műanyagra gondolok.
Ez a gép gyenge az ilyen műveletekhez,egyszerűen elhajlik és csak dörzsöli a kés a munkadarabot.
A szerszám kinyúlás csak akkora legyen amekkorára szűkség van, én nem szoktam 20mm-nél magyobbat,ezért nagyobb átmérőknél inkább a kést kiveszem és újra fogom.
Természetesen a leszúrás amennyire lehetséges a tokmánylesz!minél közelebb történik,a hosszabb darabokat ha van rá lehetöség mindig meg szoktam támasztani,mert ez is sokat javit a leszúrásnál.
És még egy fontos dolog a kés magasság,inkabb a központ alatt legyen egy picivel max.a központ magasságában különben felfelé tolja a kést,sajnos nagyon gyenge ezeknél a késtartó.

Ne aggódj,ha ezen a ceruzahegyezőn megtanulsz rendesen leszúrni,a nagyobb gépeken már gyerekjáték lesz![#wink]

Motoros

" Mégis hogyan szúrjam le ezt az anyagot???"
Az én meglátásom szerint ezzel a késsel sehogyan nem fogod.
Ez a fotó már megérne egy misét, hogyan lehet egy kést ilyen pózban fényképezni. Nem akarok találgatni de lehet az operatör azelőtt egy felnőttfilmes cégnél dolgozott.
Ahhoz hogy értelmezni lehessen el kell forgatni 90 fokot aztán még tükrözni is kell [#csodalk]
Lehet, hogy az élszög nem megfelelő, azaz túl nagy.
A leggyorsabb ha lefűrészeled, és ott is tapasztalni fogod, hogy a KO anyagoknak még a fűrészelése sem egyszerű, nemhogy a leszúrása. Pl a KO 36S simán menni fog sima lappal ahol a fogtáv 1 mm körüli, de a KO33 az már ritkább fogú fűrész kíván.
A leszúrásnál pedig kezdésnek inkább sima automata anyaggal próbálkozz, és semmiképpen ne ezzel a lapkás késsel, hanem egy megfelelő szöggel ellátott HSS késsel.
Ha már kitapasztaltad mik itt a KO nál a késszögek akkor eszedbe nem fog jutni venni egy csomó pénzért ilyen valamit.

ANTAL GÁBOR

A legjobb leszúrókés ilyen esetben egy keretes fűrész és abban egy arany színű sűrűbb fogazású lap .[#vigyor4] No és kell egy kis türelem és kitartás . Aztán ha sikerült akkor visszafogod a darabot és feloldalazod .

Amit az előttem szóló kolléga írt az mind igaz .A rozsdamentes leszúrása egyébként sem gyerekjáték . Sokkal lassabb fordulatot állítanék egy nagyos jól megköszörült rapid késsel és intenzív emulziós hűtéssel.Addig kell csökkenteni a fordulatot amíg nem remeg a darab .
Automata acél leszúrásával gyakorolhatnál

ANTAL GÁBOR

Basszus megint megelőztél ( bizisten nem olvastam )

Csuhás

Döbbenet! Ezen a linkelt fotón fordítva van a lapka a belerakva a pengébe!!!  Ha így akarod használni akkor elsőként fordítsd meg a lapkát és a pengét.

Sz.József

Ahogy az előttem szólók jelezték, ezen a képen minden rosszul van összerakva.
De mondjuk én ezzel meg sem próbálnék KOxxx anyagot leszúrni hobbigépen.
Javaslat: (hobbigépre)
Éles HSS leszúrókés.(akár még az is jó amit mondjuk aluhoz használnál)
Jóval kisebb fordulat. (400 de ehhez az anyaghoz lehet még ez sok a HSS-nek)
Természetesen a fordulathoz tartozó ésszerű előtolás.
Fehér, fényes forgácsra törekedj.
Ha már színeződik a forgács a HSS azt már nem "szereti" ennél az anyagnál, akkor vagy egy kis hűtés (kenés) vagy még kisebb fordulat.
Persze még sok egyéb máson is múlik a siker...

Motoros

A faluban van egy kisöreg aki kitapasztalta évtizedek alatt a rozsdamentest, keni vágja ezt a részt. Ha valaki megtalál ilyesmivel akkor máris viszem hozzá, nem kínlódok vele.
A múltkor kórházban volt,... nekiálltam magam. Remélem rendbe fog jönni.
Már a szeletelésen majdnem elvéreztem. (átmérő 100 mm)

ywathzay

Ezért nem kellett volna eladnod a korábban emlegetett szalagfűrészeket. Én olyannal darabolom, bimetál szalaggal, semmi gond nélkül viszi bármelyik fajtáját. Az esztergálásnak emulzió nélkül neki sem szabad kezdeni, a leszúrásnak főleg. Engem pár éve Leslie okosított ki KO-val kapcsolatban, majd megkeresem a levelet és bemásolom a tartalmát.

ywathzay

Közben megkerestem, ez talán segít J-Steel -nek is. épp 18-22 mm átmérőben kellett leszúrnom több száz "karikát" és nehezen boldogultam vele. Ezt felhasználva minden gond nélkül ment a munka.
"Ha még nincs meg az alapanyagod akkor 1.4301-est vásárolj, ne 1.4541-est. Ez utóbbi titán ötvözésű.
350-es fordulattal elég sokat ki kell bírnia a gyorsacél késnek.
Célszerű lenne ha Kobalt ötvözetűt vennél hozzá. 10x10 szár jó hozzá.
A hűtés meg ami a csövön kifér, nem csak pisiltetni a vizet...
Az előtolást nem lehet meghatározni, mivel az nagyon függ attól, hogy milyen kést köszörülsz.
Kb 0,1mm/ford ha már körkörösen viszi az anyagot. Ha érzed, hogy vinné akkor ne fogd vissza az előtolást, mert csak koptatod a késed. Átszakadásnál kissé visszavenni az előtolást."

J-Steel

Köszönöm szépen a segítségeket.

A kép csak illusztráció volt, természetesen helyesen volt benne a lapka.
 A magasságra gyanakszom, azt hiszem az volt a gond, majd ma este kipróbálom újra. Immáron alacsonyabb fordulaton.
 Kobaltos gyorsacél késsel is ki fogom próbálni jövőhéten Kopirnyák tanácsát megfogadva.

- A sebességet azért vettem magasabbra, mert a lapkánál az van, hogy jobban működnek nagyobb sebességen.

- Hűteni nem mertem, mert valahol azt olvastam, hogy ezek a karbid lapkák rossz hővezetők, és ha egy pontban felmelegszik, és ott hűtést kap, akkor megrepedhet.

Tegnap végül aztán kínomban átkapcsoltam a forgásirányt, lecsökkentettem a sebességet és 1mm flexkoronggal vágtam el. (A művelet után az eszterga ágyát gondosan letakarítottam - legközelebb teszek oda inkább valamit)

Csuhás

Tud valaki bevált ügyes megoldást arra hogy e2n gépen patronnal dolgozva hogyan lehetne 2..3 méretet ütközővel használni? Jelenleg egy ütközőre szoktam dolgozni és vagy a kéziszánon állok be másik méretre vagy az ütköző elé teszek kerek méretű közdarabot. Az igazi megoldás valami revolver rendszerű ütköző volna, csak elég kevés a hely. Talán valami húzó ütköző lehetne a megoldás ami a szán másik oldalán van?

ywathzay

Hűteni ezt is lehet, sőt kell is, de folyamatos hűtéssel. A KO anyagot szépen felhevíted, aztán beedződik. Leszúrásnál (is) sok hő keletkezik. Ugyanez vonatkozik a forrasztott lapkás késekre is. Meghálálja.
Javasolnám, keress egy esztergályost a közeledben, kérd meg tanítson pár dolgot, ezt így a büdös életben nem fogod megtanulni.

Istvan0728

Szerintem nézd meg az E400-as ütközőjét a szánszekrényen. Neked ujjgyakorlat egy hasonlót elkészíteni.

Nem tudom, hogyan írjam le, de a lényege egy központ körül körbe forgatható korong - az adott pozícióban rugó rögzíti- amibe négy csavar van egy osztó körön, a csavarok hosszúsága állítható, a csavarok feje ütközik fel az ágyazatra felfogott ütközőbakra.

Na ez jó "szakszerű" volt, de egy hobbistától ne várjál többet[#vigyor3]