Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Hát igy azért más a helyzet.
Cnc?Hát persze,a termelékenység.

Vetesi75

CNC? Nem csak termelékenység, hanem minőség is. Gyakorlatilag egyetlen megfogásból majdnem körbe tudja munkálni pillanatok alatt - az ellenorsós meg nem csak majdnem - ezért az összes felület együtt szalad. Egyetemesen szériában ezeregyszer kifog, befog, átfordít vagy lehet szerszám cserével is egy megfogásból, de akkor szinte az egyedi gyártás szintjére süllyed időben, selejtben, árban is.

grekon

"Az a tű méret az mi lehet , még sosem hallottam ?" lehet azèrt mert èn emlitettem s nekem a tolvamérő màr csak subler marad . Helyesen : Mérés menetmérő csapokkal .

jani300

Köszönöm ,ez a kifejezés eddig nem volt meg .
Nincs vele probléma , csak nem értettem .
Mondjuk a tolvamérő is érdekes , tolómérőként ismerősebb .
A subler persze megvan :) Még egyszer ,köszi .

J-Steel

Tegnap 15-ös rozsdamentes rudat esztergáltam. A rúd flexxel volt elvágva, ezért a vágat nem volt a rúdra merőleges, és ahol a flexkorong kilépett ki is hajtott belőle egy kicsit.
 Amikor nekálltam oldalazni, akkor ütötte a kést.
 Kék forrsztott lapkás kést használtam, aminek ki is törte a lapját.
 Másnap másik késsel és másik anyaggal, ahol nem volt ilyen probléma folyamatos forgács mellett a kés jól vitte az anyagot.

A kérdésem az, hogy hogyan kell nekikezdeni, egy aszimetrikus anyag esztergálásához (oldalazás + palást), hogy biztosan ne törjön a kék késem?

J-Steel

Másnapi másik kés is kék volt, és a másik anyag is rozsdamentes.

Vetesi75

A kék színű, "P"-s keményfém minőségű kés elsősorban szénacél forgácsolásához való. Rozsdamenteshez a sárga, "M"-mes jelzésű ajánlott - megszakított felülethez abból is a szívósabb, 30-as, 40-es számjelzésű.
Szükség törvényt bont alapon lehet próbálkozni a nem hozzávaló késsel is, de akkor jelentős szerszám élettartam csökkenésre kell számítani.
Ötvözött acélok - beleértve a magas széntartalmút és a korrózióállót is - magas hőfejlődéssel járó darabolását kerülni érdemes, mert a vágási felület megedződhet.
Amíg megszakított a forgácsolt felület, addig kis fogásmélység és mérsékelt előtolás a célravezető - különösképp, ha a szerszám éle az adott feladathoz túlságosan rideg, kipattogzásra hajlamos.

jani300

Az hogy kék kés ,az ugye érdekes megfogalmazás .
Tegyél linket vagy képet a késről . hogy néz ki .
Így koca esztergályosként , azt tanácsolnám ne a kés hegyével próbálj belekezdeni az anyagba . Pl egy 45 fokos nagyolóval , letörést kezdeni rajta , hogy a hosszú él érje a vergődő anyagot , és a csúcs már folyamatosan forgácsol .
Lehet csak nem megfelelő késsel próbáltad .

jani300

Plazmavágott anyaggal jártam úgy hogy szét akarta szedni a gépet a megszakított felület tisztítása . Na a másik kereket már áthúztam a szélén nagyflexszel , és vitte azután mint a vajat . Egy fogásból ment a tiszta felület .

Vetesi75

A revés, salakos, kemény réteg eltávolítása is célravezető lehet, de ahogy Laslie is írta akkoriban: jó nagy fogással egyben le kell dúrni, hogy a forgácsolás ne szakadjon meg. De ugye ez nem a HBM250 és társai kategóriájú gépekre van kitalálva...

J-Steel

A felületi megedződést tehát a köszörűvel lehetett volna eltávolitani. Majd nem felejtem el legközelebb.

Azt nem tudjátok, hogy a németek által rozsdamentes VA-acélnak nevezett 1.4301 (X5CrNi18-10) acéltermék tényleg nagyon kemény?

A forgácsolók mindig úgy beszélnek róla, mint egy nagyon nehezen megmunkálható kemény anyagról.

Vetesi75

1.4301 még a korrózióállók között a "jól forgácsolhatónak" számít.
Alap esetben nem kemény. Viszont, ha a megmunkálás során valami technológiai malőr jön elő (ami szinte mindig túlzott hőfejlődésben végződik), képes "üveg" keménységűvé is válni, gyakorlatilag a további megmunkálást lehetetlenné téve.
Megfelelő szerszámmal és technológiával, mondhatni probléma mentes.

jani300

A gép éppen bírta volna . De egy 320 átmérőjű talán 8-10 milis lemez kerék volt talán a kivágott részeknél megfogva . Az átmérő is nagy ,biztos megfogás sem volt , egyszerűbb volt a flex .Szalagfűrész kereke lenne egyszer ...

cij0sv5cy

Sziasztok! Használ valaki Femco CN esztergát!

Istvan0728

Szép estét az Uraknak!

Az E2N-ek furcsa csilingelő hangja van, olaj szintek rendben, cserekerekek minden használat előtt kézi olajzás. Nem tudok rájönni mi okozhatja? Kopott, nagy foghézagú cserekerék?

Tapasztalatotok, tippjeitek?