Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ki írta a menetmélységgel kapcsolatban a felét? Szerintem te összekeverted az írásaimat.

J-Steel

Tegnap azt tapasztaltam, hogy ugyanazokkal a beállításokkal (tehát nem közelítek a késsel) a közvetkező esztergálási menetben újra és újra levesz az aluból. Olyan mintha összenyomná az előző menetben a kés az anyagot vágás közben, ami aztán visszaterjeszkedik.

A menetmélység orsó esetén a menetemelkedés (P) x 0,6134.
A fenti jelenség miatt azonban szerintem ezt túl kell lépni.

J-Steel

Ha 30-fokkal elfordítom a kéziszánt, akkor ez a 0,6134 kéziszán nóniuszán módosul:
0,6134 / cos(30°) = 0,708 -as a szorzóra.

Csuhás

Nem az anyagot nyomja össze :-) egyszerűen nem elég merev a géped és a forgácsoló erő hátranyomja a kést, majd második, sokadik menetben az egyre csökkenő erő egyre kevésbé deformálja a gépet. Tekintsd ezt a lépést simításnak. Egyébként minden gép görbül terhelés hatására, csak a mértékekben van eltérés.

7cim5mm0

Inkább a kést, de a deformáció miatt van, valóban.

xb423syzt

Nem akarom félbeszakítani a témát, de lenne egyy kérdésem,
Gyárilag raktak a lakatszekrény fölé lemez hézagolást? Vagy ez már az ágy utólagos hántolása/köszörülése miatt kerülhetett oda? E2N a gép.

Csuhás

Gyárilag nincs hézagolás.

Motoros

De lehet.A gamma szögre gondoltam. De ez a szövegkörnyezetből kitűnik.

Motoros

Az én gépemen ott van ahol kell mert pontos a fokosztása is és a nóniusza is.Kaliber azért jó ha van.[#smile]
A

ywathzay

A minap is megkérdőjelezted a mechanikai ötletek topikban egy szerszámkészítő könyv hitelességét, (ott is hozzám intézted a hozzászólást) de a válaszomra már nem reagáltál. Most inkább ne is, ha nem tudsz érvet felmutatni. Rászántam magam és elkészítettem egy 27x1.5mm menetet, "hobbista" módon, képmelléklettel. Rá kellett jönnöm, hogy videó készítéshez nem vagyok berendezkedve, meg legalább 5x annyi időt elcsesznék vele. Tudom nálad számokkal lehet érvelni, tessék.
Hogy a korábban említett menet mélység méretet honnan vettem?
1 kép: a könyv ahonnan adatokat lehet gyűjteni. Ajánlom figyelmedbe. Vannak benne táblázatok, a szabványos menetek minden méretével. Ha rákeresel az adott menetemelkedéshez tartozó magméretre, akkor meglátod, hogy amit írtam helytálló.
2.kép: a kész menet mérete. Kiinduló méret 26.9mm. Igaz, lapkás késsel készítettem, csaltam. Mint tudvalevő, az anyag menetvágáskor zömül, duzzad. A táblázat szerint átm. 1.95mm-el kisebb (0.975 a fele) a magméret a menet méreténél. 1 fogás átmérőben 1mm, összes fogás 4+ 4 simító fogás-mert az anya az istennek nem akart rámenni "normálisan", mint utóbb kiderült az anya -új, bolti- az egyik oldalon az első egy-két menet kissé sérült, pedig szemmel nem látom rajta. Megszívatott. Mint tudvalevő a gyakorlat nem elmélet, összességében átmérőben 2.1mm, (azaz 1.05mm felezve) a menetmélység nóniusz szerint.
Már csak azért is tudom mondani, hogy az elmélet mindig más, mert  ha a váltólapkával készítem el a menetkifutáshoz a beszúrást, éppen mire elér a nóniusz a D2.0 (mélységben 1mm) akkor ér a simító rész az anyaghoz. Lehet a gép túl manuális, meg már kicsit kopottas, de akárhogy nézem a mélységben 1mm és 0.975 között csak 0.025mm az eltérés, tehát ha lehet hinni a gyári lapkának, akkor a könyv adatai teljesen helytállóak.
3-5kép: Ezek csak a hobbista menetet ábrázolják.
Összegzésképp úgy gondolom, ha itt egy embernek segítségre van szüksége, attól hogy rébuszokban teszel fel kérdéseket, semmi konkrét válasz, vagy érdemi megjegyzés nélkül, attól nem fog előrébb jutni senki sem. Én meg itt cseszem el az időm minthogy dolgoznék.
Aztán J-steel ha elég ügyes, vagy ráérez a menetvágásra, vagy majd rájön, hogy sokkal egyszerűbb a menetmetsző használata, mert a gyakorlatban azon a gépen nemigen fog D30+ meneteket vágni.
Ezt a tanulni vágyóknak üzenem, ha van metsző, de a gép kicsi hozzá, ki kell nagyolni a menetet késsel megközelítő méretre, aztán a metszőt ráhajtani.

6rk75uezn

Ezzel az amcsi dologgal egyet értek,régi könyvben is le van irva,rég nyugdijba lévő szakik is tudnak erről csak ezt a fajta menetvágást sokkal többen használják amcsiban!

"A hátszög nulla fok, mert nem is lehet más,"
Ezzel pedig szimplán nem értek egyet.

Számolgat a franc,gyönyörű menet készithető a nemelforditott szán-os verzióval is.Viszont azzal egyet kell hogy értsek hogy haladósabb.

af0ji7fj

E 400 Esztergapad késtartó. Újszerű. 8000 Ft.

jani300

"A hátszög nulla fok, mert nem is lehet más,"
Ezzel pedig szimplán nem értek egyet.

Ennek inkább nézz utána ! Profiltorzulás miatt nulla .
Szerintem még írta is .

Motoros

Természetesen homlokszöget akartam írni, de ezt már javítottam alább, kár ezen rugózni.

7cim5mm0

Az előbb tisztázódott, hogy ki melyik szöget említette, két különböző szögről volt szó.
A hátszögnek semmi köze a profiltorzuláshoz.