Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

pedig van olyan magyar ember aki elfordítja a késszánt. Csak én ismerek kettőt is [#smile]
Sőt meg is indokolják, hogy ez miért jobb.

jani300

Csuhás

Talán nem is az a baj hogy egyforma erők hatnak a kés két élére, hanem az hogy a két oldalról érkező forgács ütközik, feltorlódik és berezgetheti a kést, rontva a menet felületét. Gyakorlatban magam sem szoktam elállítani a kéziszánt de fogásonként szoktam rajta egy kicsit tekerni, így szinte ugyanazt a hatást lehet elérni mint a ferde előtolási iránnyal, miközben egyszerűbb a fogásvétel a kereszt szánnal.

wc6vm48ib

ÜDV!
Jelentem én is elfordított kézi szánt használok az E 400- as on.
jobban szeretem mert így a szegnyereg közelebb kerül a hossz szánhoz, kevésbé kell kitekerni a szegnyereg orsót, 6-10 mm es fogásoknál nem hátrány...
 menetvágás hoz sem rossz, de akkora menet igen ritka amit így kell vágni...

+ a késtartó előrébb kerül így, nem kell furatesztergálásnál, féktárcsa szabályozásnál a keresztszánt annyira behajtani,..

rengeteg előnye van én állandóan fordítgatom tekergetem az olasz késtartómmal egyetemben , sok "célszerszám" használatát leegyszerüsítette ez eddig számomra,
a mágneses indikátor  órát használom én is, praktikus, pontos, de a többi hossz dologra ott van a jó öreg tolómérő mélységmérő, filctoll, karctű.. eddig mindent meg tudtam így oldani, kínlódas nélkül
bizonyos nagy méretű ( átmérő 250 ) alkatrészeknél is , amikor pl egyszerre furatot esztergálok, és síkot, kényelmesebb elfordított kéziszánnal számomra..
láttam én is amcsi videót ahol így csinálják, nekem egy régi öreg szaki "mutatta" az előnyeit, sokoldalúságát, hangsúlyozom, hogy egyedi bonyolult dolgoknál, célszerszámok használatánál. De hétköznapi esztergáláshoz is teljesen jó szerintem.

J-Steel

A kínai esztergám gépkönyvében menetesztergálásra azt ajánlja, hogy a keresztszánt hagyjuk normál 0 fokos pozíciójában, és minden páros esztergálási menetban a kéziszánt a null ponttól jobbra, minden páratlanban a nullaponttól balra kell elmozdítani így biztosítható, hogy csak egy él vág. Ezeket különböző színekkel jeleöltem a csatolmányban lévő rajzon.
 A gépkönyv elég silány minőségű ezért újrarajzoltam.

jani300

Lassan előkerül az összes módszer ... [#integet2]
Nem kell ehhez a kínai tudománya  .
Vannak magyar könyvek is , biztosan találsz Csuhás gyűjteményében is .

Csuhás

Ebben csak az a hiba hogy zérus kotyogást gondol a kéziszánnál, amit újkorában se tud, de nem is szükséges. egyszerűbb egy irányban elmozdulni, és akkor a kést is ahhoz lehet optimálisra köszörülni.

Motoros

Ez nem egy tudomány, mert a lényegen nem változtat semmit.
Nem attól rezonál be a menetkés mert túl nagy a leválasztott forgácskeresztmetszet...mert ez egy valamirevaló padon hol van attól... hanem az a fő gond, hogy a kés élszögeinek a kialakítása-- mármint a szokványos vágásnál-- csöppet sem ideális, főleg acél menetvágása esetén. Márpedig legtöbbször acélra vágunk menetet késsel.
A hátszög nulla fok, mert nem is lehet más, hiszen ha hátszöget köszörülnénk a bal oldalra akkor a jobb oldalon belebarmolnánk a profilba és alá mennénk a tengelyvonalnak.
 Tehát marad a nulla fok és a rosszakodás a fogásvétellel...kikerülve a rezonanciát, meg a túrt felületet.

Az elfordított esetben ez nem így van, nyugodtan kialakíthatjuk a kést az anyagnak megfelelően, és haladós a menetvágás, és szép forgácsolt a felület.
Szerintem ez a legfőbb előnye ezért fog terjedni.
Hátrány hogy számolni kell meg egy kicsit figyelni.
Azt viszont nem tudom, hogy nincs e olyan lapkás menetkés acélhoz ami már korrekt...mert ott ugye megoldható...szerintem.
De ez engem nem is érdekel, maradok a HSS-nél.

Még valami: kikérem magamnak, hogy ez amcsi találmány, van egy ősrégi magyar könyv ami egy rajz erejéig ismerteti az elfordított kéziszános módszert, apám könyvei között volt, de nem találom.

000000000

"A hátszög nulla fok, mert nem is lehet más"

Lehet az más, sőt csakis más lehet mint nulla.
Mininum értéke pedig a menetemelkedési szög.

000000000

Így igaz, az esetek zömében teljesen felesleges elfordított szánnal bohóckodni. Plussz-mínusz irányba kell a kéziszánnal elállítva a menetkést ciklusonként elállítni.
Az elállítás mértékére ökölszabályként pedig azt lehet mondani, a sugárirányú fogásvétel 50 %-a, azaz a fele legyen, így még mindkét oldalon történik forgácsolás.

000000000

"keresztirányban behatolsz 1.3mm-t (átmérőben, tehát ennyit tekersz a nóniusszal). Elvileg kész a menet."

Na ja, kész a selejt menet hobbysta módra![#lookaround]
Hogy jött ki neked ez az 1.3 mm 1-es menetemelkedésre?

ysc3kmx9v

A gyakorlatban soha nem elég az emelkedésnek a fele a menetmélységhez. Ahhoz, hogy az ellendarab passzoljon egy- két tized mm-rel túl kell vágni a menetet.

7cim5mm0

Tegyük hozzá, hogy az egyik oldalon.

ysc3kmx9v

Szeretném én látni amikor vakon{kaliber nélkül}vágod a menetet, és számolgatod a menet mélység hol is van az elállított kézi szánnal.

7cim5mm0

Véletlenül nem őröltök itt két malomban? Nekem úgy tűnik, hogy egyikőtök a homlokszögről beszél, a másik a hátszögről.