Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Csavar is jó, de egy menetfúró még jobb.

ywathzay

Túl tudományosan közelíted meg a menetvágást. A kéziszánt sehová ne forgasd. 1-es emelkedés aluba, nem kell túlspilázni, ne nézz annyi jutub videót.
Veszel egy az alábbi képen látható sablont. A 60 fokra köszörült kés vágóélét beállítod a forgástengelyre merőlegesen. A leendő orsó átmérőjét leesztergálod méret alá 0.1-el. Gondolom nem illesztett menetet készítesz elsőre. 3-4 fogásból (nem tudom milyen a géped) keresztirányban behatolsz 1.3mm-t (átmérőben, tehát ennyit tekersz a nóniusszal). Elvileg kész a menet. Ellenőrzöd kaliberrel, vagy anyával, vagy metszővel, nem mikroszkóppal. Attól még lehet rossz a méret, mert a menetárok szép. Ha nem jó, az 5. fogáshoz az 1.3 mélységhez a kéziszánon tengelyirányban adsz 0.1-et, átsimítod.
Ha lesz időm vágok egy menetet szemléltetésképp.

J-Steel

- Azért forgatom el, mert meg akarom tanulni ezt a technikát. Először alun gyakorlom, mert az puhább és így szép lassan csiniálva begyakorlom a mozdulatsort.
- A HSS késem az zsír új, gyárilag pontosan 60 fokos, nem viseltes, mert tegnap este került elő.
- A gép is új, még ismerkedünk egymással
https://www.hbm-machines.com/producten/hbm-250-profi-metaaldraaibank

- A 30mm-es aluhengerre nem tudok anyát vagy metszőt tenni, mert nagy.

- Amikor újrakezdem az egész menetvágást, akkor a menetes részt leesztergálom simára, és újra menetet vágok bele, emiatt folyton változik a mérete. Így anyát nem tehetek rá.

Amit azonban tényleg meg fogok próbálni, amit VJanos írt, hogy veszek egy jó minőségű csavart a ládából, és azzal mérem össze.

J-Steel

A mikroszkópot pedig azért használom, mert nem látom a menetet szabad szemmel, és ha a fésű nem megy rá, és nem látom szabad szemmel a problémát, akkor nektek sem tudom megírni, hogy mi a baj.

J-Steel

Vettem 8x1-es HSS menetfúrót. Majd este jelentkezem.

6rk75uezn

Egyet értek,valami ilyesmi fogalmazódott meg bennem is.
(Ezt a kéziszánt forditsuk be xy fokba) ennek csak akkor látom értelmét ha nagy meneteket vágunk,pl M60x5,5 vagy nagyobb trapézmenetet,vagy pl trapéz menet furatban,ahol elég vékonyka a kés szár és ha ményebbre kell benyúlni akkor ....

grekon

Ha a kèziszàn kicsit is lötyög menetvàgàshoz húzd meg hogy meg se mukkanjon vagy èpp mèg mozdithato legyen seprűnyéllel . A holtjàtèkàt pedig mindig a tokmàny fele vedd ki (profibb esztergàlyosok minden fogàs utàn tekernek előre egy hajszàlnyit rajta ) .

Mèg anyit tennèk Kopirnyák igentesen helytállo hszèhez (40408) hogy lehet tűmérettel is ellenőrizni menetet . De igen a menet akkor van KÈSZ HA RÀMEGY AZ ANYA . A menet tűmérete fugg az anya hoszàtol ( joval lötyögősebbre kell vàgni a 20-30-50 menet hoszu anyàkat mint az àtlagos 6-10-eseket ).

De hogy minek akarod megtanulni ezt az èrtelmetlen kitekert tehnikàt (ha azt nem tudod kapàsbol hogy a hatos menet 1-es emelkedèsu s megkarcolva egy tizeddel màr bele lehet probàlni egy M6-os menetfurot ??? ) . Azèrt mondom hogy èrtelmetlen mert dolgoztam olyan esztergàlyosokkal akik vàgtak rendszeresen vàltozo tűméretu modulcsigàkat (ilyenkor csiga egyik profiljàt x modullal vàgjàk màsikat pedig x+t modullal ) de soha nem làttam vagy hallottam tőlük ezt a nyakatekert modszert .
Az emlitett menet kulömbsègek abbol adodhatnak hogy a tokmàny melett fogtàl hozzà menetet vàgni ahol a vezèrorso a legkopottabb (menjel csak 100-200 milivel arrèbb akkor is igy lessz ? ) .

" Útálom ha rossz szerszámokkal kell dolgoznom. " Nàlunk csak rossz szerszàmok ès esztergàk voltak de volt egy mondàsa egy kollegànak : jo esztergàn a hülye is tud esztergàlni . Az a kihívàs ha nem a legtokèletesebb a szerszàm . .

J-Steel

Nekem az a gondolat tetszik, hogy csak az egyik él forgácsol, ezért fogom ezt használni a jövőben.

ywathzay

Ha gyakorolni akarsz, akkor jobb az acél. Vagy emulzióval hűtsd az alut. Azt a részét nem értem miért nem látod a menetet, ha látsz esztergálni (ha gyengénlátó vagy, akkor értem).  Mivel hobby szinten csinálod, kicsi géppel, szerintem nem hűtöd. Nem a felületi minősége határozza meg hogy jó-e a menet, vagy sem, de a felületi minőségre befolyásolással vannak a forgácsolási tényezők. Vegyél egy kis automata acélt, lehet érdemesebb azon gyakorolni, egy kis vágóspray segítségével. Veszel D16, leesztergálod d14-re, és arra tudsz olcsón anyát is kapni. Ezt eljátszod annyiszor, amíg magabiztosan megy. Az átmérők úgysem számítanak ha a technikát ismered. Technika, rendben elsajátítod ezt a fajta késszánállítós menetvágást. És amúgy megy a menetvágás? Mert ezen a gépen, nem biztos, hogy szükséged lesz erre az elforgatós módszerre. (Jó, tudom Hobby.)
Az hogy egy kés új, és gyárilag köszörült, még nem jelenti azt, hogy minden OK vele. Pl ilyenek a forrasztott lapkásak. Ha te úgy látod, hogy nem egyforma a menetemelkedés, de átlagban azért kijön az 1-es, az nem a te hibád, hanem a gép hibája.

ywathzay

Utolsó mondatodhoz: én még Hetra 100/160-as trafón szocializálódtam, minap vettem egy 140A 4kg invertert, ezen még a 9 éves fiam is tud ívet fogni, elsőre:))

ywathzay

Amúgy az akkora baj, hogyha a kés két oldalán ugyanolyan mértékű erők dolgoznak? Ezt nem tudom, csak kérdezem. Ezen a gépen szerintem nem fogsz 5-6 -os emelkedésű meneteket vágni.... na nem piszkálódok tovább.

J-Steel

Ebben a videoban "This old Tony" (hívjuk Antinak)
https://youtu.be/Lb_BURLuI70?t=880
14:40-nél a következőket mondja (jó volna a videót alámondani, de erre nincs lehetőség)

Amikor menetet esztergálunk ezzel késsel először csak ez a csúcs vág, ami sima felületed ad. Következőben már mélyebben vágunk, ez még mindig jó nekük. Ezért van az, hogy kis meneteknél és puha anyagoknál nem számít hogyan áll a kéziszán.
Ahogy azonban egyre mélyebben megyünk az anyagba, egyre nagyobb felületen kerül kontaktusba a kés az anyaggal és rezgéseket kelt.
 Ekkor joggal felteheted a kérdést: Rendben Anti, de nincs valami mód, hogy csökkentsük ezeket a felületi feszültségeket, de továbbra is V alakú menetet vágjunk?
 Ez egy nagyon jó kérdés!
 Engedd meg, hogy elővegyek szemléletető eszközöket.

15:20-tól.

A kék papír az anyag, a fehér ragasztó a három pofás tokmány, a végeket 45 fokban levágjuk, és kivágjuk a menet kifutását.
 Grafittal két menetet bereajzoltam, de valószínuleg ezt ti nem látjátok, a lényeg hogy ott van.

Ezután esztergálok egyet a papírral normál módon. A forgácsot megnézve látszik, hogy mindkét él használva van. A papírlapon ez nagyon szép, de a valóságban nincs így, mert ilyenkor a kés bereremeg és vagy egyik vagy másik él vág. Ezt persze ne így képzeljük el, hanem hosszú forgácsként.

16:24-töl

Most pedig ne a szokásos módon mozgassuk a kést, hanem az egyik élre párhuzamosan. Remélem látható, hogy ilyenkor csak az egyik él vág.
 Ez 30 fokos kéziszánnal van, az eloző 0-fokos volt.

Most had mutassam meg mi történik, ha 0 és 30  fok között állítjuk a szánt. Ilyekor az egyik él többet és többet a másik kevessebbet vág.

Tehát a kéziszán elforgatása ugyanazt az eredményt adja, mint a normál metódus, csak kevesebb felületi feszültséggel a késen az egyik oldalon, és szebb felületet ad a munkadarabon.

Végül elmondja hogy miért 30 fok. És ha acme vagy trapézmenetet vág az ember, akkor oda kell figyelni, hogy a szöget megfelelően kell választani.

J-Steel

Beigazolódott a gyanúm, a menetfésű rossz. Az általam készített menet tökéletesen illik a 8x1-es gépi menetfúróba.
Holnap megyek reklamálni a boltoshoz.

Motoros

Van még egy fontos ok ami miatt jobb elfordított késszánnal vágni, azt nem mondta el?

ysc3kmx9v

Az angol, amerikai esztergályosok elfordítják a kézi szánt , a magyarok nem, én sem. A menetvágásnál szerintem ha a normál kézi szán állásnál kis fogást veszünk , ugyan azt érjük el mint a kifordított kézi szánnal dolgoznánk, a lényeg az, hogy ne terheljük egyformán a kés két élét. A normál állású kézi szánnal pontos hossz méretet tudunk esztergálni, a ferde állásúval nem, éppen ezért használnak az amerikaiak mérőórát a hossz szánhoz a pontos méret eléréséhez.