Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Az automata acél az kénnel és talán ( minthogy fejből írom ellenőrizendő !!) ólommal van ( baromi kis mennyiségben ) ötvözve  pont azért hogy ( viszonylag ) jól forgácsolható legyen. Elsőre mindenképpen azzal próbálkoznék  A " pucu " anyag csak elkedvetlenítik az embert   ( ott is lehet trükközni a kenőanyaggal  de az rémregény   ( napaforgó olaj , repceolaj, petró, szalonna, faggyú, oliva olaj , Józsi bácsi titkos receptje )

Van jobb anyag is.A mottó nemesítés .  Amihez edzető anyag kell ( C45  42CrMo4 ) stb ) Én mindíg ezeket használom minimum előnemesített állapotban . ( persze gép is kell hozzá , komoly merev gép , nagy vágósebesség , lapkás kés, oldalfogás  ) És utána ragyog a menet ( mint a Salamon töke )

Motoros

Valami keveset találtam a lentebbi témáról.
A Csuhás féle könyvek között is megvan: Ohmacht Róbert Esztergályos szakmai ismeretek. Alapmű. Ez egy fordítás bizonyos Gerling- német szerző művéből. 1965-ös kiadás.
A 129.oldalon van egy rajz ami utal rá, és egy mondat.
Egyébként ennek a bizonyos Ohmachtnak sokat köszönhetnek a kortársai. Ha valaki valamit kérdezett akkor gyakori volt az a válasz:
 nézd meg az Ohmacht-Sárközi-ben.

B.Zoltán

Ohmacht-Pongrácz Esztergálás 1965-ös könyvben Elég részletesen leírja a lényeget. Lehet, hogy ezt a könyvet keresed?

Motoros

Kösz szépen, megtaláltam. 237. oldal. Ráadásul két variációt mutat be.

B.Zoltán

Jó könyv, szeretem lapozgatni. Sokat tanultam belőle.

6rk75uezn

"Ha a kèziszàn kicsit is lötyög menetvàgàshoz húzd meg hogy meg se mukkanjon vagy èpp mèg mozdithato legyen seprűnyéllel . A holtjàtèkàt pedig mindig a tokmàny fele vedd ki (profibb esztergàlyosok minden fogàs utàn tekernek előre egy hajszàlnyit rajta ) "

Ezen megakadt a szemem ahogy vissza olvasgattam,a k.szán holtjátékát biztos hogy mindig antokmány felé kell kivenni?
Balos menet?

jani300

K.szán  :)  (szerintem jól írta)
Az a tű méret az mi lehet , még sosem hallottam ?

jani300

Rájöttem mire célzol ...
Hátsó késtartó , fordított főorsó forgásiránnyal :)
Jobb a tokmány fele vágni .(szerintem , lehet soha nem is próbáltam ,nem tudom )

Csuhás

Mindig a forgácsoló erővel szemben haladva kell a holtjátékot kivenni. Az hogy ez az erő merre hat az a pillanatnyi megmunkálástól függ. Ilyen egyszerű.

6rk75uezn

Pontosan ahogy mondod,mindig a forgácsolási erővel szemben,álltalánosságban elmondható szerintem hogy mindenki igy vág menetet.
Nem hinném hogy valaki hátsó késtartóból vág balos menetet a tokmány felé.(mint ahogy Jani is mondja)
Jó jó,csak ezen megakadt a szemem.

000000000

"Mindig a forgácsoló erővel szemben haladva kell a holtjátékot kivenni."

Ez nem lehetséges esztergán, a forgácsolóerővel szemben a szánokkal nem lehetséges haladni. Ti is gondolkozzatok, direkt nem írom be a helyes kifejezést.

designr

Megint csak a szavakon lovagolsz..mindenki érti aki eszterga közelében van..nem unalmas már hogy folyamatosan lesed a fórumot pontatlanságokra vadászva..

jani300

De , létezik egy kurrens tartozék amivel lehet :)
Hülyeséget írtam tegnap avval a hátsó késtartós balmenet esztergálással ? Úgy rémlik olvastam erről , de balmenet esztergálásról még videót sem találtam .

000000000

A műszaki életben helye van a pontos, szakszerű kifejezésnek, amit viszont nem írtál be, csak helyette a szokásos módon kötekedsz velem.

jani300

Nem szeretnék senkit kétségek közt hagyni , a magassági szánra gondoltam .
Az esztergán sem ,és más forgácsoló gépen sem egy irányban ható erők vannak , gondolom én ,azért .