Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ha elmozdult a cserekerék akkor az tud csilingelni. Illetve fura hangokat tud adni a az előtolás lehajtásban levő irányváltáshoz szükséges segédkerék is. Ha üresbe kapcsolod az előtolás irányváltót akkor megszűnik a hang?

Istvan0728

Köszi!

Délelőtt megnézem ezeket.

Istvan0728

Végre odajutottam a gépemhez. A cserekerekek nem mozdultak el, de a mikor üresbe kitettek az előtolás váltókarját, akkor megszűnt a csilingelés. Mit lehet tenni a hang megszüntetése érdekében? Mit kell cserélni, javítani?

Csuhás

Vedd le a felső cserekereket, ha marad a csilingelés akkor a segédtengelyen levő fogaskerék csapágya lehet szétkopva, vagy valami laza az irányváltó kar környékén.  Az emu gépemen a fogaskerék is el volt kopva de nem hiszem hogy ez volna a gyakori hiba ok. Az is javítható, nyers fogaskereket lehet kapni..

hostya

"Mit lehet tenni a hang megszüntetése érdekében?"

A cserekerekek üzeme/használata, mindig plusz zajt visz be a gép használata során, ez általános érvényű, és természetes "jelenség".. :)
Megszüntetni nem lehet.. -illetve csak úgy lehet, ha kikapcsolod-  :)

A cserekerekek felszerelésekor helyesen kell beállítani a kerekek 'foghézagát'...
A "laza" kapcsolódás a kerekek között.., (értsd: nagy foghézag) csilingelést okoz.
A "szoros" kapcsolódás a kerekek között..,(értsd: kicsi, vagy  (nulla) foghézag) morgást okoz.
A cserekerekek beállításakor nagyon fontos az olló, és az ollócsap megfelelő beállítása..

Csuhás

Láttam olyan megoldást hogy a cserekerekek helyett ékszíjat használtak, előtolásra tökéletes, menetet pedig úgyis ritkábban vág az ember.

sufnituning

Keresztbordás szíjhajtással a menetvágás tökéletes.

KoLa

ii5d35wcx

Szia !
Elvileg igen, ha találsz hozzá pontosan olyan osztású bordásszíj kerékpárt, ami az eszterga cserekerék áttételeinek
hajszálpontosan megfelel. Ha nem 0,00 az áttétel egyezés  ,a vágott menet sem lesz pontos.

Istvan0728

Köszönöm mindannyiótoknak. Mihelyt időm engedi megyek és elcsendesítem.

sufnituning

Szia! csinálok!

Csuhás

Nem vészes a bordás kerék. Az e2n gépen a leggyakoribb metrikus menetekhez 64/120 fogaskereket igényel az kiváltható 32/60 vagy 16/30 bordás kerék párral. A villára meg lehet rakni egy fogazatlan feszítő kereket. Hmm lehet hogy elkészítem magam is, valami autós bordás szíjjal.

ii5d35wcx

Köszönöm!
Majd tegyetek fel fotót róla. A én E1-es esztergámon kívül
van az irányváltó, ezért annak úgyis lenne hangja.
Akkor ha ez sikerül , meg van az előtolás is.
Kíváncsi vagyok.Csinált már valaki ilyet itt a fórumon?

Üdv: Sanyi

J-Steel

Kérdésem lenne:
12mm rozsdamentes rudat akartam 2mm-es lapkás késsel leszúrni.
 A fordulatszám 2000 körül volt.
 Amikor nekinyomtam a rúdnak, akkor először semmi nem történt, aztán elgőzölt a munkadarbon lévő olaj, ekkor lapka egy kicsit bele is ment anyagba, mert a leszúrás mint tizednél kisebb lépcső megjelent, de ezután már csak azt láttam hogy melegszik az anyag, illetve a lapka izzani kezdett.
 Mégis hogyan szúrjam le ezt az anyagot???

J-Steel