Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

A gép kinyírásban igazad van. Bár egy edzetlen anyagnál a simítófogással esztergált és a köszörült kúp koptató hatásában nem érzek lényegi különbséget. A tapasztalat alapján a kúpnak felületek közé pl a tokmány és a hátlap közötti résből származó forgács árt a leginkább. ( Ezért célszerű gumigyűrűvel filckoronggal stb kitölteni ezt a hézagot, Vagy egy vékony falú csővel lezárni azt )

7cim5mm0

Az esztergálás felületi érdessége nagyobb, ennyi a különbség. Persze ez hosszú idő alatt eszi meg a főorsót, lassan, de biztosan.
A másik, hogy a köszörüléssel el lehet úgy készíteni a kúpot, hogy minimális 1-2 százados előfeszítéssel üljön a helyére, úgy, hogy utána a homlokfelület is felfeküdjön. Na ez a nem mindegy.
Az odaszorított forgács meg a brutalizálás netovábbja. Erre szoktam azt mondani, hogy biztosan a gyártmány is hasonlóan igényes lett. :)
Sose értettem, hogy hova siethetett az emberünk annyira, hogy 2 perce nem volt letörölni egy ronggyal a csatlakozó felületeket. Persze a cigi szünetből is fogyna az idő... :)

J-Steel

Rozsdamentes anyag leszúrásához téma

Ma megérkezett a HSSCo10-es gyorsacél leszúrókésem. 3x16 és 160 mm hosszú. (5000Ft volt)
 Ez most egy téglalap alapú hasáb. Ehhez akkor marnom kell egy tartót a 16-os késtartómba?
 (A lapkás késemnek volt tartója, meg odavezető pengéje

)

Csuhás

Azt hiszem igen. Nekem magasabb a késtartóm így csak egy rossz vídiás kés szárába gyalultam egy hornyot amibe cuppan a leszúró kés és felülről a késtartó csavarjaival szorítottam meg, de ha neked 16-os a késed és a tartód is, akkor ilyen megoldás nem fér el. Esetleg használd a pengét egy hátsó késtartóban, az több szempontból is előnyös.

mdani2

Elég sok igénytelen ember van. Meg ügye, ha nem a sajátja... Én a mai napig nem tudom megérteni, hogyan lehetett ennyire szétcseszni a belső kúpot a főorsóban. Majd csatolok róla képet. Eddig akármelyik másik E3N-be néztem, mindegyiknek sima volt a felülete. Mondjuk a szegnyereg se volt semmi. Alig fogott a kúp, de a legnagyobb megdöbbenést az okozta, amikor szétszedtem és kiderült, hogy azért akad a tekerésnél, mert fullra van tömve forgáccsal. A tanulság az, hogy ha az ember nem használja a szegnyerget, akkor is érdemes beletenni, legalább egy MK2/1 kúpátalakítót, mert azt könnyebb kitakarítani, mint szétszedni az egészet.

mdani2

Én még csak kezdő vagyok a forgácsolásban, de egyelőre nem nagyon tudom elképzelni, hogyan lehet azokat a tűréseket elérni esztergán, amik a felfogató kúpra vannak megadva. Lásd kép. A legkisebb osztás 5 százados, de itt ezredek vannak megadva. Én csak örülnék neki, ha azt mondjátok, hogy lehetséges, és egy E3N-el megvalósítható, mert akkor ez csak rajtam múlik és nem a gépen. Talán meg tudom én is tanulni. :)

z2a2u8wf

Cnc faesztergához milyen programmal célszerű G-kódot generálni? Dxf és stl rajzokból dolgoznék.

Csuhás

Úgy ahogy írtam: a munkadarabot tokmányostul levéve és rápróbálgatva a főorsóra. Nem mérni kell, mert úgysincs hozzá eszközöd hanem rápróbálni, és megnézni a két sík felület távolságát majd annak a negyedét kiesztergálni (1:4 a kúp ) Előtte órával kell a kéziszán elfordítását beállítani, vagy rátapintva a főorsó végre vagy a kerek arányt kihasználva hengeres felületen beállítani. Ellenőrizni pedig lehet esztergálás közben tusírfestékkel bekenve a főorsóvéget. Nem akkora ügy elkészíteni egy tokmányhátlapot mint amit a rajz alapján gondolnánk. ( Persze aki egy másik géphez készít tárcsát úgy hogy nem tudja idomszerként használni a főorsót az nagyon nagy fába vágja a kését :- )

6rk75uezn

Ha megengeditek hozzá pötyögnék pár sort.

Sajnos tapasztalat hogy nagyon sok igénytelen ember van,nem tudják hogy kell bánni egy szerszám géppel.Megvan mindennek a miértje és ezt sok géphez oda álló ember nem tudja,szakik meg lesz@rják mert nem az övéké a gép,sok akkor is ha igen.
Láttam pár darab tokmányhátlapot benne forgács nyomott mintákkal,nekem is van egy ilyenem,sőtt lesz mégegy,ezeket el kell vinnem valahova felköszörültetnem mert a tokmányom sose fog levétel után ugyan úgy futni.
A nyereghüvelyt fél perc alatt tönkre lehet tenni ha valaki rossz kúpos dolgot tesz bele és elfordul,az ilyen barbár igénytelen embereknek ez semeddig nem tart.
Egy fiatalabb gép is sok ember keze alatt megfordulhatott.
Igen,sokszor a (csináljukmeggyorsan) IS közrejátszik.

J-Steel

Kaphatnék egy skiccet vagy ilusztrációs képet, hogyan képzelted el a hátsó késtartóba helyezést? Ezt sajnos nem értem.

J-Steel

Milyen alakot köszörüljek a leszúrókésbe (téglalap alapú hasábba)?

Csuhás

Most nem rajzolgatok, de itt egy fotó. Leszúráskor előrébb húzom a hátsó késtartót.

svager

Nálad hány mm a legnagyobb fogás amit a gép még rezonálás nélkűl forgácsol?

J-Steel

Nem tudom mennyi ez a fogásvétel. Ritkán használom, és emiatt nem mértem meg vagy nem jegyeztem meg.

J-Steel

Ez nagyon okos szerkezet. És mivel mozgatható a keresztszán, elég csak rögzíteni őt. Nagyon tetszik. Majd megmérem a nútot, és majd készítek oda egy ilyet.