Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svager

Ez a gép 120kg a főorsó a csapágynál 35mm ráadásúl a csapágytól még kilóg vagy 40m-ert a tokmány felfogó tárcsa,de felőlem próbálkozhat.
Nem értem ezt a köszörűlést,leszed a kés oldalából 30 hosszon, egy asztali gépen is ez a művelet max.negyed óra,egy 16-os hasáb 500 ft és nem 6000.

ywathzay

Azért arra a rugóacélra kíváncsi lennék, igencsak falja a marókést.

Csuhás

Egyébként tudtok valami ötletet a 45 fok beállítására? Volt már a szögmérő, és a szögetalon, de nincs valami frappáns alternatív megoldás?

ywathzay

Úgy tudod a tűrést tartani, hogy ráhagyással készíted, majd a köszörűs elkészíti a tűrt méretet. Azért érezni kell hol a határ, a passzaméter nem az esztergályos mérőeszköze. Szívatni magad nem kifizetődő.

svager

Kérdés milyen anyagból van a tengely [#wink]

ysc3kmx9v

Azért nem kell megijedni egy csapágyméret illesztéstől. Amit én javaslok, elég a mikrométer, a méretet meg kell közelíteni esztergálással, ez után méretre csiszolni csiszolóvászonnal. A csiszolásra elég 0,02-0,03mm. A méretre csiszolást azért is javaslom mert lesz egy jó felület, mert ha nem elég finom a csapágyméret felülete a második csapágyazáskor már lógni fog a csapágy.

6rk75uezn

Egy kérés:
A képen bekarikázott az egy menetelőfej igaz?ami tud nyomatékot határolni és forgásirányt váltani?

Csuhás

Kitől kérdezed, milyen kép, milyen karika?

6rk75uezn

:) a kép lemaradt

jani300

Menetelőfej , igen . Irányt biztos vált ,a nyomatékhatárolásban nem vagyok biztos . Van is valahol nekem is ilyen :)

sufnituning

Általában van mindegyikben, ne gondolj nagy dologra, egyszerűen kiakad, ha nem bírja a megpróbáltatásokat[#vigyor1]

6rk75uezn

Köszi Jani.
Mennyire nagy segitség ezzel a nyeregben menetelni?

jani300

Valamelyik régi könyvemben még rajza is van .
kiugrik egy horonyból a reteszelés , mint az előtolás nyomaték határolók , de talán kúpos kuplungosat is láttam , rákeresek most .

jani300

Fúrógépre való ez inkább szerintem .
Sokszor volt itt szó menetmetsző , fúró tartókról szegnyeregbe . Többre mész avval esztergán szerintem .