Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Mint ahogy azt sem hinném hogy valaki furatba jobbos menetet egy forditott késsel vág bentről kifelé haladva forditott főorsóirányal.

ywathzay

Amit te csinálsz az kötekedés, amit ő csinál az szakmai magasfok! 2 napja várom válaszát a téves hipotézisemre, de a válasz úgy néz ki örök homályban marad, én meg kétségek közt gyötrődök, hogy nem tudok egy nyüves 1- 1.5-ös emelkedésű menetet esztergán vágni.

000000000

Replay #40480. [#nevetes1]

ANTAL GÁBOR

Én szoktam balos menetet is vágni ( cnc vel ) a tokmány fele haladok ( kívülről mert kell a biztonsági ráfutás a szán felgyorsíráshoz )
  Legutóbb PB hollandikat csináltam ( alászúrás nélkül) Ilyenkor egyedi kést köszörülök

jani300

A fordított késsel azért vigyázni kell .
De rendes állású késsel , hátul , működik amit írsz .

ysc3kmx9v

Bele lehet bonyolódni ebben a bal, meg jobb menet vágásban. A szabály az,hogy a főorsó és a vezérorsó azonos forgásirányával képződik a jobb menet ellentétes iránnyal a bal menet. A késeket lehet első, és hátsó késtartóban tenni és meg is lehet forgatni azokat, a szabály akkor is él. A másik, a bal menet vágása semmivel nem nehezebb mint a jobb, sőt a bal menet sokszor még nagyobb fordulaton  is vágható.

Vetesi75

Volt már rá példa.

grekon

Jogos az èszrevètel . Tehàt :
A holtjàtèkàt jobbos menetnèl ( elso kèsterto) pedig mindig a tokmàny fele vedd ki . Mivel a vàgott menetek 99% ilyen volt nàlunk kicsit àltalànositottam :) . Balos menetek igazàbol csak a szànorsok voltak ; azok pedig laposak ; arra megkaptad Csuhástol a vàlaszt .

6rk75uezn

Persze,nem kizárt,de mi indokolta?Zsákfurat?

6rk75uezn

Én ezt tudtam,csak láttam ezt hogy nem jól van leirva és ....

Vetesi75

Zsákfurat extrém rövid menetkifutással - kb. másfél emelkedésnyit volt alászúrva és tőre kellett mennie a kalibernek. Próbáltuk mi kintről befelé is, csak nem győztük menetkéssel, reflexxel, ideggel.
Furat alja előtt megáll, kézzel továbbforgat szinte koppanásig, fogást vesz, furatból ki - fogásból kivesz, furatba vissza, biztonságos távolságban megáll, kézzel beforgat koppig, ... ezt 8órán keresztül, egyetemesen, szériában. Egy pár napig csukklott is a tervezője, mert oda merte írni a nevét a szövegmező aljába. :)

ysc3kmx9v

Nem balmenet ugyan, de érdekes lehet. 80- 100mm átmérőre 800 mm hosszon kellett vágni zsinór menetet normában, egy EU 500 gépen. Okosan kellett megoldani, a tokmány felé az első késtartóban fogott kés dolgozott, visszafelé, hogy  üresjárat ne legyen, a hátsó késtartóban fogott kés forgácsolt. Ilyen hosszúságban már érdemes volt így csinálni.

6rk75uezn

Ijuuuj,kellemes lehetett :)
Mekkora menet volt?
Elő kellett volna vágni késsel furatfenék-től 2-3 mm re és a többit egy elvágott menetfúróra bizni.
(Persze csak akkor ha a menetméret megengedi,kis átmérőjű menetek).

Vetesi75

Ha van hely kifuttatni, fogást venni, miért ne. [#eljen]

Vetesi75

40x1,5-es. Vékonyfalú vacak volt. A elköszörült menetfúró igényelte nyomatékot már javításra sem bírta el a megfogás, mert megforgott.
A mostani melóhelyemen lehetne tolni CNC-n szálból ezrével...