Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

A emco itt emlegetett felfogási módja azonos a gyári síktárcsa felfogásával, abban is a tokmány anyagában van kialakítva a kúp, és a tőcsavarok menete.

svejk

Valóban, több soron is félreértettem.

2myn4xxix

Kérdezném ,van -e valakinek RCMX 320900 vagy RCMT 3209MO kör eszterga lapkája eladó. 14dobozra lenne szükségem.
A minőséget és az árat is írjátok meg (pl. 235,4235,4215)

Köszönöm  tesa

J-Steel

Ma elkészítettem életem első menetét esztergán, természetesen rossz lett.
30 mm-es alu hengerbe próbáltam 1mm-es külső menetet esztergálni HSS késsel. A kés vadi új pontosan annyi fokos, amennyinek kell lennie.
 A kéziszánt elfordítottam óramutató járás ellentétesen 30 fokkal. A késtartót elforgattam, hogy szemmel merőleges legyen a palastra. A lakatanyát zártam, és barla vágtam, kiemeltem a kést a keresztszánnal, majd fordított forg irányba visszamentem, és addig ismételgettem amíg el nem értem a kézi szánon az 0,7 mm-t.
 Ekkor odavittem a darabot a mikroszkóphoz, és az a látvány várt, ami a csatolt képen látható.

Meg fogom próbálni holnap a kést pontosabban beállítani, illetve a kereszt és kéziszánok fecskefark csúszkáját meg fogom húzni. Most ugyanis nagyon könnyen jár.

A kérdésem az lenne, hogy honnan tudom, hogy kész van a menet? Korábban már kaptam esztergályostól olyan külső menetes csapot, amire nem ment rá az anya, és menetmetszővel kellett korrigálni. Tehát másoknál is előfordul, hogy nem figyelnek oda, és nem látják, hogy mikor van kész.

HJózsi

Olvasd el nonopapa korábban belinkelt leírását Menetesztergálás
A 2. oldalon,Fofásvételi módszerek közül érdemes lenne kipróbálnod a 25°-29,5° fogásvételi irányt pl 29°-al 30°helyett. Persze a lógást mindenképp érdemes megszüntetni.
Menetellenőrzés profi helyeken kaliberrel történik, hobbi szinten tolómérő, menetfésű is megteszi, ha nincs egy anya abban a méretben kéznél ...

HJózsi

Fofásvételi = Fogásvételi  ... /nehogy valaki s-et helyettesítsen .../

6rk75uezn

[#action][#ejnye1][#nevetes1]

6rk75uezn

Szerintem ha az egyik oldal ilyen akkor az az oldali alákőszörülés nem megfelelő.
Nekem annó akkor lett egyszer ilyen mikor siettem és nem figyeltem hogy bal menetes késsel vágom a 12x1 es jobbmenetet.

Csuhás

Két hiba látszik a rajzodon.

Az egyik oldal hullámos: Sok minden okozhatja, többek között a kotyogós szán is, de a kés csúcsának letompulása, esetleg nem 29 fokkal fordítottad el a szánt és a kés oldal súrolt az egyik oldalon. Megoldás lehet a esztergálás végén egy kisebb simító fogást venni venni úgy hogy a kés mindkét oldala forgácsoljon.

Aszimmetrikus a menetprofil: Talán csak a rajzod hibás, illetve a kés beállítása nem sikerült pontosra. Menetsablonnal kell a kést beállítani, vagy élezéskor gondosan mérve kétszer 30 fokot kell köszörülni a szárhoz képest, így a késnél nem a pici hegyet kell nézni hanem a kés oldalát lehet mondjuk a tokmány homlokához illeszteni, vagy derékszöggel az anyaghoz mérni.

Méret idomszerrel, vagy ha van metsző rátekerésével ellenőrizhető. Egyedi menet ellendarab nélkül körülményesen mérhető, ez ügyben lásd az irodalmakat.

jani300

"Az egyik oldal hullámos: Sok minden okozhatja, többek között a kotyogós szán is, de a kés csúcsának letompulása, esetleg nem 29 fokkal fordítottad el a szánt és a kés oldal súrolt az egyik oldalon. Megoldás lehet a esztergálás végén egy kisebb simító fogást venni venni úgy hogy a kés mindkét oldala forgácsoljon."
A késszán helyett ,a keresztszánnal venni az utolsó simító fogásokat. Ezt akartam írni én is, így egyértelműbb talán .

6rk75uezn

Eleve ő se jól irta.
", kiemeltem a kést a keresztszánnal, majd fordított forg irá...."
Mostmár értem mit csinált,csak nem jól irta le,azért irtam neki olyat kora ma.

Csuhás

Még egy apróság: Ha jól értem metrikus 1mm emelkedésű menetről van szó amit a kéziszánon 0.7mm-ig vágtál. Csakhogy a menetmélység 0.7, amit a keresztszánon kellene mérned ( ott ugyan 1.4 mer az átmérőben skálázott ) A kéziszánon 1mm kell haladnod hiszen az el van fordítva a háromszög oldalával párhuzamosra, így nem a magasságnak hanem az oldalhosszúságnak megfelelő fogást kell venned.

J-Steel

Ma reggel újrakezdtem. Meghúztam a csavarokat, hogy ne járjanak olyan könnyen a szánok. Az volt a baj, hogy a kéziszánt 30-fokra állíottam (az ő skáláján) de azt nem annyira kellett volna, hanem 90-30=60 fokra.
 Így már szép lett a menet.

Lett azonban más gondom:
 A forgácsolóboltban vettem a menetfésűmet. Kínai. Ez az 1mm-es fésű már mikroszkóp alatt is nagyon rosszul néz ki,  nem minden foga szép (a többi méret nem ilyen rossz). Miután úgy éreztem, hogy kész a menet, rátettem a fésűt, de úgy tűnik, hogy nem esnek egybe a barázdák. A egyik másik fésű feltámaszkodik a menet falán. Két fog még éppen hogy csak belemegy az első két menetbe, de ha többel próbálom akkor akkor nem csúszik bele.

Szóval fogtam a mérőórát, és megmértem a fordulatonkénti előtolást kézzel forgatva.
 Az órán minden páros számú fordulat x,020mm minden páratlan számú x,035mm-re esett ahol az x egész számok. Ez 1,5%-os eltérés két szomszédos menetenként. Ez vajon még elmegy?
 Ettől függetlenül átlagban megvan az 1mm, de a fésű kb 10 foga összesen szélesebbnek tűnik a szkóp alatt.
 Nem tudom, mi módon mérhetném meg a fésűt, olyan kicsi a foga, hogy túl nagy lenne a mérési hiba, ha mikrométerrel nekiállnék.
 Útálom ha rossz szerszámokkal kell dolgoznom. Pedig a fésű zsír új.

vjanos

Nyomd neki a menetednek egy jobb minőségű M6 csavar menetes részét fésűként, az is 1mm emelkedésű.

jani300

Én már, nem értem .... :)
Egyszer volt félreértésem ebből a szánelfordításból .
Na nem volt az rosszul állítva nálam , csak hogy mit mutat a skála , honnan is 30 fok ? :)