Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszönöm!
Keményfém a késszár is?
Nem emlékszel mennyi lehetett az ára?

smalla

Én egy Taegutec TQHL 12-27-es kést használok TQJ 27-0.75-0.10 lapkával. ez 0.75mm széles.
Létezik keskenyebb lapka is hozzá, de olyanra nemigen van szükségem.

Ez nem olcsó, így ebben a formában, de ha meg kell csinálni 1000db-ot akkor már megéri :)

ha csak egy kell, akkor kell köszörülni egy kést hozzá, nem olyan bonyolult. Végy a kezedbe egy leszúrókést és kövesd a formáját, csak kicsiben :)

Csuhás

Hidd el nekünk messze a legjobban azzal jársz, ha egy kicsit megtanulsz kést köszörülni. Nagyon nehézkes ilyen tudás nélkül esztergálni. A kezdetekhez itt egy nagyon hasznos oldal: Turning

ysc3kmx9v

Nem kell mindig a keményfém késhez ragaszkodni, gyorsacélból simán ki lehet alakítani az 1mm széles beszúrókést.Példának említem, pár éve nagyon sok(2 millió DB)alkatrészt gyártottam 0,2 mm széles beszúrással,3mm-es alú rúdból.A nagy széria ellenére fel sem merült a keményfém kés használata.Az igazsághoz tartozik, hogy a 0,2mm széles kés huzalszikra forgácsolással lett kialakítva,de az 1mm széles kést, leszabályozott kővel kézből ki lehet köszörülni, még egy kezdőnek is.

Révész Richárd

Ha holnapig ráér, akkor viszek egy kést.
11-re megyek harasztiba a colagyár hátához, csak oda kell jönöd.

m8zmkic73

Köszönöm mindenkinek az ötletét, javaslatát. Előbb-utóbb meg fogom tanulni, de most elfogadom Ricsi felajánlását.
Ricsi, írtam privátot.

swa3ctmw2

Szia Grekon
A hozzászólásod elgondolkodtató.
Sok mindent írtál, ami megfontolandó :)
Említetted a végén, hogy érdemesebb szakit hívni, aki a hantolást szakszerűen megoldja.
Tudsz-vagy tud-e esetleg valaki ilyen szakit, aki hajlandó utazni is akár?

ywathzay

Amit leírt az nem elgondolkodtató, hanem helytálló. Szokták mondani, aki nem tud úszni, ne másszon a fára mert elüti a villamos!
Ezek a szakik nem igen utaznak, (nem úgy van mint régen a drótos tótok) egyrészt már kevesen vannak, másrészt eléggé műhelyhez, szerszámokhoz kötött a tevékenység.

xb423syzt

Sziasztok!

Nemrég sikerült beszereznem egy E2N esztergát. Egy-két nyűgje miatt kérném a segítségeteket.

1. A lakatszekrény tömítettsége a vonóorsónál hogy van megoldva? Mert az enyém a szekrény elejénél ereszti az olajat rendesen.

2. A norton szekrényen lévő 8 fokozatú kapcsolóbol, az enyém csak 5-öt vesz. Hiába forgatom az orsókat közben, 5-ösnél tovább nem enged. Mennyire bonyolult szerelhetőség szempontjából? Nyilván csak akkor derül fény a hibára ha szét van bontva.

Előre is köszi!

ysc3kmx9v

Valószínűnek tartom, hogy a gépednek nincs semmi baja. A lakatszekrény olajozása a beöntő csavarnál minden nap az olajozódból egy kevéske, tehát nincs feltöltött mennyiség.A norton szekrénynél a recés csavart ki kell csavarni addig a pontig míg el nem forgatható a műanyag forgató, a nagyobb számozásnál jobban.

xb423syzt

Köszönöm válaszod!
Az valóban elképzelhető. Csak az olajleeresztő csavar miatt abból indultam ki hogy van feltöltött mennyiség. A fokozatváltó kéizkeréknél tudom hogy ki kell csavarni a recés csavart, de megmondom őszintén nem próbáltam még tovább tekerni :) amint hazaérek kipróbálom.

4g68ngash

Szia!

Ha az Emu250 hasonló az a része is, akkor úgy néz ki a dolog, hogy csiga forog az olajban és a perselyben/csúszócsapagy része és ha kopott akkor ott elfolyik. Legalábbis én ezt láttam, amikor szétszedtem az enyémet. Nincs semmi egyéb, ami megfogja ott az olajat. Tömítés vagy ilyesmi.

Ha gondolod privátban tudok képet küldni.

Üdv.

xf26awh2b

Keresek E400-as esztergához nagyon jó állapotú bajonettzáras síktárcsát.
Fényképes ajánlatokat az ij11@freemail.hu címre kérek. Előre is köszönöm.

xb423syzt

Köszi nem szükséges kép, közben megtaláltam a gyári rajzait, könyvét. Így, hogy kiderült hogy nincs feltöltött mennyiség, így nincs gond.

Istvan0728

Kezdek az új gépemmel jó barátságba kerülni. Kicsit nehezebb ennek az E2N-nek a kezelése, mint az E400-é, de meg lehet szokni.

Viszont egy valamire nem tudok rájönni, hogy a főorsót, hogyan lehet üresbe tenni, hogy a munkadarab befogásakor a tokmányt könnyen körbe lehessen kézzel forgatni, úgy mint az E400-on. Mindig érzem az ékszíj ellenállását.

Le tudná valaki írni, hogy mit hova kellene kapcsolni, állítani, mert a gépkönyvében erről semmit nem találtam?

Előre is köszönöm!

R. István