Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

xb423syzt

Köszi a segítséget.
Még egy kérdés, üt a vonóorsóm. A működést nem befolyásolja. Csak 1000 körüli fordulaton elég feltűnő volt. A lakatszekrényben hogy van megvezetve? Mennyire jár emiatt esetleg "excentrikusan" a csigakerék.

Csuhás

Az elég csúnya dolog, gondolom megnyomták szállításkor. Szerintem szereld ki és egyengesd meg. Jókora türelmet igénylő munka de szépen meg lehet oldani. ( Prés alatt vagy satuban fa betétek között megnyomva, apró lépésekben, az idő nagyobb részében méregetve, és átgondolva a következő lépést. )

A könyvek között van e2n összeállítási rajzokat tartalmazó gépkönyv abban megnézheted a megvezetést. Egyébként úgy látom a csiga egy csőtengely amit két talpcsapágy pozicionál tengely irányban, de sugár irányban csak sikló csapágyban fut. Ez utóbbit hamar kikoptatja a görbe orsó miatti igénybevétel.

rmkeh8a83

Sziasztok keresek gépkönyvet Snb400x20000-es esztergagéphez köszönöm

ysc3kmx9v

A nagyon görbe vonóorsó azon felül, hogy a vezetőperselyt koptatja, még az esztergált felületben is meglátszik a nyoma, mert minden átfordulásnál rángatja a lakatszekrényt, és azon keresztül a szánt.

6rk75uezn

Én is a Lengyel tokmányokat szeretem,mindenki el van szédülve a Tos tól,én nemrég vettem egy tényleg megkimélt keveset használt 200/3 as Tost,de abszolult nem voltam megelégedve vele,igy túladtam rajta és vettem egy teljesen új Lengyelt,régi kátránypapiros saját faládába nejlonba becsomagolva ;)
Nézd meg még a Magyar tokmányokat,a menetes tárcsa nem 3 menetböl hanem 4-5 menetből áll.

svejk

A francot vagyunk elájulva, csak ezt lehet kapni megfizethető árban. :(

jani300

Régi orosz tokmányt láttatok már ? Azok milyenek ?
A gépeik szerintem nagyon jók .

Csuhás

Nekem nem volt, de mindenkitől azt hallottam, hogy nagyon jók. Mondjuk ritkábbak idehaza. Talán azért, mert akinek van, az nem akarja eladni.

ra8nsmk6w

Nekem van is! Igaz csak egy darab Röhm koppintás, de még igy is szerethető. Viszont nem kerül egy millába.

6rk75uezn

A független 4 pofás Emco-t újon vetted?Mi pénz egy ilyen?160 as kellene.
Még az előbb emlitett 200/3 s új Lengyelhez kellene új puhapofát vennem,de még eddig nem kerestem utánna hogy hol és mennyiért lehet beszerezni.

Csuhás

Árakat nem tudom már kb 25 körül volt vaterán pár éve.
Cirka 150mm körüli karcsú tokmány, ráadásul bele lehetett esztergálni az e2n rövid kúpját, így tokmánytárcsa nélkül megy fel a gépre.

Puha pofákat a Sas-géptől vettem lengyel tokmányhoz.

6rk75uezn

ysc3kmx9v

A tokmányhátlap elhagyása valóban ötletes, van aki ki is tudja vitelezni, de az átlag barkácsolónak akinek nincs megfelelő felfogó eszköze a tokmány megesztergálásához jobb ha neki sem áll, mert ütni fog a tokmány. Te biztosan meg tudtad csinálni, az írásaid alapján erre következtetek.

svejk

No az ilyen tokmányt én csak szegnyerges támasztású munkadarabra merném használni.
Aztán persze jól elfelejteném és két hét múlva csak úgy ugrani ki a tokmány a főorsóból mert egy megszakított felületű darabot fogtam be. :(

Csuhás

Valamit félreértetek: Az emco négypofás nem bontható hátulról, maga a tokmánytest a hátsó felülete. Abba esztergáltam bele a kúpot és tettem három menetet a felfogó csavaroknak. Pont olyan vastag és erős mint egy hátlap, csak a tokmány anyagából kialakítva. ( Esetleg lefotózhatom ha szükséges. )

A befogás pedig nem nagy ügy: Normál tokmányba be kell fogni egy nagyobbacska vasat, venni rajta egy fogást, hogy szépen fusson, majd arra ráfogni fordítva az igazítandó tokmányt. Független pofás tehát ki kell órázni a házát.
Ha megvagy nyugodtan esztergálhatod a kúpot, amit még rá is próbálhatsz a főorsó végére, ha egyben leveszed a két tokmányt és megfordítva rápróbálhatod.