Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Jani,most ebbe ne menjünk bele légyszives,nem azért mert nem tudok válaszolni,nagyon is tudnék,telefonon szivesen elmesélném!
Köszönöm a hozzászólásodat,a leljebb fúrást jó dolognak tartom ;)

6rk75uezn

Pontosan igy van ahogy mondod!!!kedves tapasztalt fórumtárs :)
Egyépként eddig én is a bronzlemezt tartom a legjobb megoldásnak.(csak tényleg jó volna úgy odaragasztani hogy az ne essen le 5 év mulva)

jani300

Meg ne próbáld lejjebb furogatni !
Ha nagyon akarod piszkálni hántold meg . Lehet hogy nem lesz rosszabb :(

Csuhás

Ragaszthatod is ha akarod, de az is elég ha néhány hármas körüli kis furatba beütött réz szegeccsel rögzíted az elcsúszás ellen a bronz lemezt.

6rk75uezn

Hát én szeretnék biztosra menni,igy valami komoly ragasztóval ragasztanám is és pár db szegecset is adnék neki.

ii5d35wcx

Szia Laci!
Milyen hosszon van a 0,3mm? Attól függ mit kell csinálni.
Ha a tokmány közelében , akkor ,ha lemezt ragasztasz alá , úgy megszorul a közepén, hogy nem tudod tekerni.Ezt a magasítást csak köszörülés után kell alkalmazni , ha egyenletesen lejjebb kerül a szán. Szerintem egy 150-200mm próbadarabon nézd meg mennyit kúpol.Én ezt a pár tizedet inkább lekaparnám (hántolnám).

6rk75uezn

"Lehet hogy nem lesz rosszabb"
Garantálom hogy jó lesz a végeredmény.

Egyépként miért irtad hogy "meg ne próbáld lejjebb fúrogatni"?

6rk75uezn

Szia.
A tokmány közelében van,természetesen nem túl hosszon van,kb hossz szán szélesség,tudod,sokat mozog álltalában a tokmányhoz közel és 50mm re.
Az természetes hogy a felragasztás csak az ágy teljes áthántolása után történhet,és úgy gondolom szerencsés úgy kezdeni a dolgot hogy miután az ágy teljesen kész azután hozzánagyolni a hossz szánt,majd ragasztani és utánna frankón teljesen hozzáhántolni.
Most intézem a tusirlécet,festéket stb,mérőeszközt csinálok amivel tudok mérni párhuzamosságot, stb ....
Sokat kúpol,engem zavar,és nagyon egyenletlenül fekszik fel a hossz szán.

jani300

Mert ez a pár tized még nem egy igazi nagy javítás , és nem kell .
Abban is igazuk volt hogy jobb ezt a módszert elkerülni , és házilag nem igazán megoldható.
Arra kíváncsi lennék hogy a gyártó felújítása hogyan működik . Annak az eredetivel egyenértékű gépnek kell lennie .
Egy agyonkopott SN 63  a legstabilabb gépem , nem rezonál ott semmi , akkora fogást vehetsz amekkorát mersz .

ii5d35wcx

Értem! Ok. Majd hántolás után meglátod, hogy kell-e alátét? Ha nem nagyon feszülnek az orsók , akkor nem kell. De majd kiderül.

Üdv: Sanyi

6rk75uezn

Értem.
Na azzal vehetsz is,eleve egy 630 as gép,másrészt szerintem hosszabban van csapágyazva a főorsója mint pl egy Eu630-nak

20mili biztos megy neki :;)

6rk75uezn

De vajon milyen pontos?

hostya

Hagyni kell laacika-t a saját feje után menni...

Úgy sem tudod meggyőzni még észérvekkel sem..
Én csak azt az embert sajnálom aki megveszi tőle majdan ezt az általa felújított E400-at..

grekon

Èn sem èrtem ezt a felújítàsi làzad de elmogyoròzom hogy kène .
De azt irod : " Garantálom hogy jó lesz a végeredmény. " Hogyan ?? Hàntoltàl èveken àt inaskènt 2 nègyzetmèteres öntvény lapokat majd sok uj gèpet is ??? Megtanultad hogyan kell felujitani egy règi gèpet mik a buktatoi ?
Azt mondod sokat kupol ( de mèg mindig nem irtad menyit ès HOL ? Àltalàban tokmàny mellet kùpolnak jobban az esztergàk {van amelyik ott kupol s bent nem :)} ezt egy rendes esztergàlyos ugy keruli el hogy kijjebb fogja az anyagot 2-300 milivel ahol àltalàban màr jo vagy lemèri a kupot s  kèzbol anyit beteker utolso fogàsnàl .
De mint ahogy Csuhàs forumtàrs is irta ez a nagy kupolàs nem amiatt a 3 tized miatt van . Okai lehetnek : a gèp nincs jol vizszintesen elhelyezve !! (3 tizedrol 2 szàzadra javult az egyik gèp mikor kollegàm elhelyezte) vagy a màr felujitott gèpen nem tettèk lejjebb a vonó vezér orsó házat és a norton házat (ahogy jani300 irta ) s ezèrt feszitenek ; ez kb 1-1.5 mm-nèl gond .
DE a lejjebb fúràs sem a legjobb megoldàs mert megnövekszik a hèzag a fogaslèc ès kerèk kozott [ilyenkor uj fogaskereket kell csinàlni nagyobb többfogmèrettel de azt ilyen kis fogszàmnàl alig lehet növelni (x 04-05-ig) s az nem kis munka vagy lejjebb rakni a fogaslècet (amit meg is szoktunk forditani mert elöl kopik) ] .
De azt se felejtsuk el hogy az eszterga nem palàstköszörü !! Nem lehet mindig elvàrni (plàne kopottan) hogy 1-2 szàzadon belul legyen a pàrhuzam ( vagy ha igen akkor olyan àra is van ) 1-2 tized az elfogadhato .
Ha 3 tized a kopàs az àgyba akkor valoban hàntolni illik (egy kopott gèpunkbol 1,5 mm hàntoltak le igaz egy napig flexeltèk kèzbol mig elovettèk a hàntolot s az lett pàrhuzamra a legjobb gèp [#vigyor4] ) mert a köszörülès sokat vihet le ; elmehet az egytengelyusèg ! ; csinàltatni dràga hàzilag nehèz jora hozni .

Ha a hossz szán lejjeb kerult 1-2 mm-t akkor fel kell "papucsozni" . Erre mi mindig bronz (sàrgarèz) lemezt hasznàltunk [ s hogy jani300 kèrdèsère vàlaszoljak kèt dolog is van ami jobb mint "Öntvény csúszik az öntvényen" az egyik ha Öntvény csúszik cementàlt acèlon ; pl marogèpeken (vagy edzett öntvényen) a màsik ha Öntvény csúszik bronz lemezen ;2-3szor jobban tartott ] . A 3-4 mm-es lemezcsikokat mindig gyalun vàgtuk (hogy ne torzuljon) , 3 sullyesztett feju sàrgarèz csavarral szoritottuk s a ragasztàsra Picatura-t (nem cseppen nem folyik ferde feluleten sem) hasznàltak a szakik .
Màsnap gyalultuk  a csuszofeluleteket s ment a hàntoloknak . Azèrt gyalulni kell ( tilos marni ) mert a gyalun sokkal kisseb erok hatnak a munkadarabra s az oldalso szoritàs miatt nem torzul .
A hàntolàsra mindig szakembert hivtunk pedig voltak esztergàlyosaink több èvtizedes szerszàmkèszitös tapasztalattal de ez kulön szakma .

Ha elèg okos vagy hivsz egy szakit aki felhàntolja az àgyat ( s közbe megfigyeled hogy kell ) elmondja mit s hogy kell mèg rendberakni . De ha a sajàt kàrodon akarod megtanulni a gèpfelujitàst te dolgod . .

Sok sikert .

ywathzay

Mióta javítgatja, folyamatosan ez jár a fejemben.