Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Alkalmas viszont:
- HSS
- Szerszámacél
- korrózióálló- és hőálló acélok
- Ni, Cr, Ti ötvözetek
- kifejezetten szárazon: szürkeöntvény  

forrás: Paucksch - Zerspantechnik 10. kiadás 1993

Csuhás

Nekem vegyes használatra kell, ritkábban darabolok hss, vídia anyagot. De gyakrabban kellene ujjmarók homlok felületén az éleknél beszúrni. Úgy gondolom a cbn nem optimális de használható keményfémhez talán jobban mint a gyémánt hss-hez. Azért többségében hss-t élezek.

Motoros

Az én munkáimhoz ez a "tárazóléc" pont elegendő és megfelel, és egyszerű mint a faék.
Talán Murphy mondta ezt is, vagy a nagyapám: akinek kalapács van a kezében az mindent szögnek néz.
Ha jól megfigyeled a központfúró és a váll esztergáló is tulajdonképpen egy gravírtű.
A gyorsaság titkát megtartom.[#kuss]

Motoros

Nem is vettem észre hogy fordítva forog. Minden bizonnyal van oka. Egyébként használatos a fordított forgás, például igen vékony anyagoknál keményfémnél 1 mm alatti fúrók esetén. Ilyenkor a kő nem rántja be a munkadarabot akadáskor azaz fogásvételnél, hanem elnyomja és nem töri el.
De azért azt jó lenne tudni mit csinál az ürge, nem kéne hülyén meghalni. De az is lehet, hogy ezt csak Ő tudja, és átvitte magával.

Motoros

Az előzőt ide szántam Janinak.

grekon

Milyen fordulaton jàrathatò a CBN (gyorsacél stb) ès csak vizesen ?
Menyire hord ?
Szalagfurèsz èlezèshez hasznàlhato ? S van 45fokos kivitelben ?

J-Steel

Azt írta a könyvem (Paucksch - Zespannungstechnik), hogy

"... a bórnitrid hőállósága szárazon 1400 Celsiusig azon alapszik, hogy bóroxid réteg keletkezik, ami a szemcsét megvédi. Ez a bóroxid réteg vízgőzzel már oldatba megy, ezért kell inkább ásványolajat vagy víz-olaj emulziót hűtésként használni hozzá.

Másik fontos tulajdonsága, hogy mivel a keménység/hőmérséklet görbéje jobb mint a gyémánté, ezért - ugyan 730 Cels alatt a a gyémánt a keményebb - de a felett a egészen 1400 Celsiusig a bórnitrid a keményebb, ugyanis a gyémántnak a hőmérséklettel drasztikusan csökken keménysége.

További fontos tulajdonsága edzett acéloknál, hogy a bórnitrid agresszív éles szemcséi miatt alacsonyabb hőmérsékletre melegszik fel az acél, szemben a korunddal (Al2O3). Így az edzett acélon a (hősokk miatti) felületi repedések elkerülhetőek. Az így készített HSS szerszámoknak különösen hosszú éltartama van.
"

J-Steel

Keménység - Hőmérséklet grafikon

HJózsi

[#eljen]Köszi az értékes kiegészítést! [#wave]

HJózsi

Szerintem szárazon, visz az rendesen, nem kell sokáig nyomni a szalagnak, az nem esztergakés ... :)
Szalagfűrészhez a 20-fokos kúpos lehet a megfelelő...

HJózsi

[#eljen]Aki most olvassa az Esztergálás topikot az sokat tanulhat!... [#wave]
A köbös bórnitrid szívósabb a gyémántnál, a gyémánt törékenyebb.
Ami megjegyzésre érdemes a mi szempontunkból élezéshez :

HSS, HSSCo : CBM

Keményvém, Widia ( Wie Diamant), Wolframcarbid  : Gyémánt

HJózsi

CBM = CBN

Annyit tapasztalati kiegészítésként, hogy a kis HBM U-3 szerszámköszörű gyémánttárcsával érkezik ( plusz egy fehér kő ) és a gyémánttárcsával is ment a HSS fúró, HSS esztergakés élezése. Szóval attól, hogy nem a gyémánt az optimális, még működik, de nyilván a CBN a megfelelő. Az alap CBN tárcsákat olyan gyorsan elvitték, hogy nem tudtam kipróbálni, Misi tud róla véleményt mondani ( már mondott is... )

HJózsi

A köszörű fordulatszáma 5200 1/perc. Átmérő 100 mm.

fy9k4amuy

Nekem is van  egy Parkside-os gyémántos fúróélezőm, és nagyon jól működik. Nem ipari kivitel, de arra hogy az ilyen hobbis 5-8-10mm-es fúrókat utánélezzem, ha nem tört ki az éle durván, teljesen jó. Volt már, hogy durván nyomtam a gyémántnak, de ez eddig kibírta, ellenben semmivel jobban nem köszörült, mintha épp csak hozzáérintem a fúrószárat.

Amíg volt alkalmam tanulni ilyesmit, nekem úgy mondták, hogy míg CBN-nel lehet keményfémet élezni, csak jócskán lerövidül az élettartama a kőnek, gyémánttal lehet hss-t, és némileg rövidül az élettartama a kőnek, de mindkettőnél lehet javítani az élettartamon, ha hűtjük kicsit, mondjuk ilyen levegő-emulzió keverős fúvókával, különösen ha nem a megfelelő párosítást használjuk anyagok tekintetében.

HJózsi

[#eljen] Ez minden bizonnyal úgy van ahogy írod! legjobb mindig a megfelelőt használni, kivételes esetben a másik is használható de tartósan nem ajánlott! ... ennyi ...