Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Új E2N EMU200 EE250 EsztergaITT  Alkatrészek

ra8nsmk6w

A második videon jól láthatod a nyomaték csökkenést amit kézzel váltott ki.
A tervezett 80mm tokmány 250-370W teljesitményt igényel tapasztalatom szerint. Ebben az esetben 2mm fogást 80mm átmérőn is tudsz esztergálni vas fémben.
Hasonló motorokat én is próbáltam eszterga üzemben, de a ford. szám és nyomaték csökkenést nem tudtam tolerálni. Gyakorlatilag használhatatlan.
A Hjózsi által javasolt megoldásokkal próbálkozz Ha nem akarsz gyerek vödör nagyságú motorokkal probléma mentesen dolgozni.

fy9k4amuy

Hali! Kaptam 1-1 doboz régi magyar(vagy magyar kiszerelésű) "ISG böhlerit" esztergalapkát, egy Tnmg160408-ast, illetve egy hasonló méretű, szerintem SNMG-t. Ezek átfordítható lapkák, de forgácstörő csak az egyik lapjukon van. Ez direkt ilyen, vagy csak valami gyártástechnológiai limitációja volt az akkori kornak? Ezek nyers, szürke színűek.

Illetve szerintetek megéri hozzá kínából pár ezer forintért 1-1 egyszerűbb késszárat venni? E2N-en használnám majd, aminek nem fő profilja ez a kivitelű lapka, de nagy sebességen, kis fogással pl. az SNMG élletörni lehet jó lenne. Vagy mégsem?

SándorP

Köszönöm szépen a segítségeteket!

SándorP

Köszönöm szépen a segítségeteket!

Csuhás

Magam is kaptam egy bőröndnyi lapkát egyszer hagyatékból, persze inkább nagyobbakat. Gond nélkül használtam a kis emu-n és most az e2n gépen is. Rossz forrasztott lapkás késszárakból készítettem hozzájuk befogót. Kínai kések is remekül használhatók barkács célra. Pl napi használatban van egy leszúróm amihez vettem két doboz tartalék lapkát, erre már egy éve az első lapka van benne. ( gyémánton egy két alkalommal picit lehúztam a homlokát, de még nem érte el azt a kopást hogy megfordítsam. )

fy9k4amuy

Okés, köszönöm, akkor bepróbálkozok.
Régi lapkának tűnnek, de kíváncsi vagyok bírnának-e annyit, mint az új kínai koppintás "Inspected" - ek.

Istvan0728

Üdv Csuhás!

Szerinted ez a megoldás járható út az E2N elcsendesítésére:Ékszíjas meghajtás

Az lehet, hogy csendesebb lesz, de ha megcsúszik??[#ijedt]

Csuhás

Bevált megoldás, azt mondják még szebb felületet is lehet esztergálni így. Megcsúszni nem fog, de változó szlipje miatt menetvágásra nem alkalmas. ( Bordás szíjjal persze arra is jó. ) De mielőtt nekifogsz hallgasd meg a géped. A sajátomnál nekem is eszembe jutott, de a cserekereket fülelve alig növelik a gép zaját ( nekem szerencsére elég csendes gépem van ) így arra jutottam hogy nem éri meg foglalkozni a szíjhajtással.

torrente

Sziasztok! köszönöm a hozzászólásokat a BLDC motor fordulatszám szabályozásához! Sajnos elektronikában egyáltalán nem vagyok járatos, arra gondoltam, hogy esetleg már van egy kész megoldás erre is.
Ezek az RC bldc motorok nagyjából tudják ezeket a brutális teljesítményeket (felvett, U x I), de a hűtés az valóban gond, az rc repülőgépek esetében a hűtés nem probléma.. úgy saccolom, hogy egy kb 3KW-os motorból 2-300W körüli teljesítményt ki lehet venni folyamatosan, ami elég is lehet akár. Marógépre készítettem főorsót egy 1,5KW-os motorból, használható darab lett, a fordulatszám szabályozás szervó teszterrel történt. Egyébként annó, amikor a modellezésbe bejött a bldc, akkor készítettem magam is ilyen bldc motort, szóval végül is el tudom készíteni akár még nagyobb méretben is.
A szervós hajtásra esetleg tudnátok linkelni az e-bayről valamilyen költslghatékony megoldást?
Köszönöm,
Péter

Istvan0728

Pont a menetvágásra gondoltam, mikor a megcsúszást írtam. Nagy valószínűséggel nem fogom átalakítani a gépet, marad a cserekerekes megoldás, legfeljebb majd veszek hozzá egy új vagy újszerű garnitúrát.
A csilingelés pedig egyértelműen az orsóházban lévő előtolás irányváltótól jön. Üresben (0 állás) teljesen csendes a hajtás és a főorsó.

Köszönöm :István

s7manbs8

Ha veszek egy CNC esztergát, az megéri manapság, termelni vele gazdaságos ?

Nem hobbi jellegűt, hanem valami normálisat pl.

Motoros

Ha veszel egy normálisat akkor megéri termelni, ha gazdaságos.

Te durmolsz, a cnc dolgozik, Te meg csak a kasszához fáradsz, a profitból veszel még egy gépet akkor még többet durmolhatsz, miközben a "rabszolgáid" dolgoznak.

Miközben Ön durmol
Dolgozik a dreha
Bocs[#szomoru1]

J-Steel

Tegnap 80mm-es puha alut szúrtam le váltólapkás leszúrókéssel. Már korábban linkeltem melyikkel.

2mm-es a lapka, ezért 4mm-t szúrtam egymás mellett közvetlen, és váltogatva haladtam a közepe felé, ki-kihúzogatva a lapkát, hogy megszabadítsam a forgácstól. Egyszer aztán úgy az átmérő felén túlhaladva már nem volt olyan jó mint addig. Kihúztam a kést, és azt láttam, hogy a lapka ferde. Letörött az oldalából egy darab.
 Lapkát cseréltem, és befejeztem a leszúrást. Mikor a dolog végeztével kihúztam a lapkát, ennél is láttam, hogy letörött az oldalából (szerencsére ferde nem volt, ezért tudtam befejezni).

Olajjal hűtöttem, de lassan forgott a munkadarab, ezért annyi hő nem keletkezhetett. Értetlenül állok a dolog előtt.

J-Steel