Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Megérkezett a 180-as CBN fazék ... CBN

6rk75uezn

Nem ezt irtam le az előzőekben?
Hogy az él messze van a csavarhoz két irányban is.
Az nem érdekes hogy milyen magas a késtartó.
Talán még a vissza forditott kéziszán is jelentett volna valamennyit.
Én leszúrni csakis rapiddal!!!
Kis különbség van a kettő között,de hagy kinlódjon,mindezekre már csak az kellett volna hogy a pofáktól vagy 40 mm re szúrjon le :)

HJózsi

Alakul, csak játszani kell a szög beállítással, a profi készülékeken az adott átmérőhöz be kell állítani a nyitást, ami meg szimmetrikus kell legyen ... azt írják a recéző maróról, hogy macerásabb a beállítása. A magasságbeállítás is fontos ( központ ).

Motoros

Rendben, kösz, jelentkezek.

Motoros

Nem baj, ha már ketten írjuk akkor lehet úgy is van.[#integet2]

6rk75uezn

ekpyb096i

Üdv!

Én így képről arra gyanakszok, hogy kicsi a tolás. Maró recézésnél 0,1mm/fordulattól simán lehet indítani. Nekem is akkor tudott így megcsúszni a görgő amikor még az első próbánál óvatosan indítottam.

Csuhás

Köszi! Valóban kicsi előtolással próbáltam, holnap megnézem nagyobbal is.

ekpyb096i

Rossz beállítással a minősége nem változik csak a komplett minta tengelyhez képesti szöge, nagyjából így:

A két görgőt felcserélve pedig a minta szöge változik, pl. 15°-os görgőnél ami normál elrendezésben 45°-os mintát készít megcserélve 60°-os minta készül. A görgőknek nincs kifejezetten egy irányú élük, mint pl. egy marónál vagy fúrónál, megfordítva is ugyanúgy forgácsol :)
A felület minősége egyik esetben sem romlik.

Én egy valamire végül is nem jöttem rá:
Minek egy ilyen széles görgő, amikor mindíg csak annak az éle ér hozzá az anyaghoz, tehát a szerszám 95%-a (vagy több) felesleges? Vagyis nyilván a merevség miatt kell a szélesség, de az élét elég lenne csak 2-3mm-en elkészíteni a többi lehetne simán hengeres.

HJózsi

Szerencsés vagy, hogy van már tapasztalatod! :) A gyári készülékek nagyon drágák, hobbistának nem hozza be az árát...
A beállításnál a terpesztést az átmérő fv-ében állítani kell, az beleszólhat a végeredménybe nem? Vagy csak annyira, hogy félremegy a minta?

A görgőből meg pár tizedet le lehet köszörülni, ha kiment az éle ( hegye) , ezzel újra van élezve, mint a 60 fokos menetvágó körkés, csak ez a homlokfelületen lesz újraélezve...

grekon

Az ilyen esztergànyosnak èn a nyakàra tennèk leszùròkèst !! Màr csak azèrt is hogy ne hulyitse a nèpeket .

Ahogy Motoros is irja :  
" De amikor rátette azt a magas olasz késtartót a levegőbe lógó késbefogó betéttel, abba bele a lapkást, na akkor vége lett neki, mehetett alá a mankó. Aztán még tetézi a viszonylag széles lapkással aminek az ékszöge sem igazán ideális. Jó hogy nem betonozott alá. " Alig 100-150 mili szèles a szàn kilogatja oldalra majd anyit mègis billeg a kès  . (1.hiba)

2.hiba (amitől hànyingert kaptam s nem tudtam nèzni tovàbb a videot) : majd KÈT MILIMÈTERREL MAGASABBAN VAN a kès a közèpponttol (làtszik a maradèk àtmèrőjèn) ; leszùràsnàl ez pontosan közèpen kell legyen ; s  nagyon alacsony a fordulat vidiàs kèshez (rapidnak lenne jo szinte) hallatszik a hangjàn hogy dùrja az anyogot . Mikor meg huteni is kezdte gyorsan elkapcsoltam . Mèg 3 hibàt vèt mègis billeg a kès s nem èrti mitől . .  

Egyèbkènt a mankòt hasznàltàk leszùròkès alà ha egy nyomba kellett leszùrni pl 80-100 mili hosszù 3-as rapid kèssel : visszahùztàk a kèziszànt hogy a leszuròkès a szàn fölè essen ( egyèbkènt is itt illik leszùrni) s egy 2.5 mm lemezcsikkal kitàmasztottàk a kès hegyèt a szànhoz . Igy rosszabb gèpen is lehetet leszùrni akàr előtolàssal is .

De a legjobb hàtsò késtartóval leszùrni (igy hallottam règi esztergàlyosoktòl ; valoszinuleg azèrt mert ott kevèsbè kopott a szàn) s a Csuhás àltal (41129) linkelt kèszulèk erre igen alkalmas , mankòja is van :) ès az egyik legjobb rapidanyag .

Motoros

Viszont ez a videó még is csak hasznos, mert lehet tanulni belőle. Ha simán gond nélkül leszúrja akkor nincs miről elmélkednünk.[#heureka]

Motoros

Egyébként régen is használtak mankót esztergályozás közben.
Nincsen itt semmi érdekes, lehet tovább haladni.

fy9k4amuy

Most azt mondjátok akkor, hogy az Olasz késtartó "nem jó"?
Én elhiszem nektek amúgy, csak érdeklődöm.

Nekem eddig az jött le, hogy milyen királyság már, hogy a prizmán szépen visszaáll a helyére, lehet cserélgetni, magasságot állítani, stb.

jani300

De jó !
De ha nem tudják használni , akkor semmi sem jó !