Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

rokonok

https://www.youtube.com/watch?v=AIk6GmYEpV4
Érdemes megnézni.
Öröm nézni milyen ügyes emberek vannak.

Motoros

Svejk írja alább:
 "Írjuk ki a fejlécbe, hogy kimondottan gyorsacél késekkel foglalkozunk a topicban!"
Na még csak az kéne, lenne itt zúgolódás, emlegetnék annak az édesanyját.
Viszont lehet kellene egy másik topikot nyitni amibe csak a kimondottan kisgépes...bocs nem ez a helyes kifejezés..kimondottan hobbi asztali esztergapadok nyűgjeit tárgyalnánk.
Csak mondom, hogy a "műszerész eszterga" megszólítás nem lenne helyes, hiszen a legendás E1-N eszterga a hivatalos terminológia szerint  "nehézműszerész eszterga " sőt talán még az E3-N is..bár ebben nem vagyok biztos.. és ugyebár ezek más kategóriába tartoznak.

Mert ez így a süketek párbeszéde, mindenki mondja a magáét.

Meg kellene persze pontosan határozni, hogy milyen gépek tartoznak ide.
Régebben hobbi célra egyáltalán nem gyártottak gépeket, voltak ugyan kis asztali esztergák, meg persze az órás esztergák---külön kaszt--, de ezeket az ipar használta, legtöbb esetben célfeladatokra, sorozatmunkákra.
Talán nálunk az első ilyen hobbi gépecske az Universal asztali gép volt. Aztán jöttek a kínaiak egyebek.

Jellemzőjük talán a kis tömegük, az asztali kivitel, univerzális jelleg, kis teljesítményű egyfázisú főorsó  motor (500W körül) és sajnos még egy, főleg az utóbbi időkben, hogy az anyag ugyan talán benne van, de a kivitelezés.... [#fejvakaras]
Ez persze jó is lehet mert ha sikerül gatyába rázni akkor megvan az első sikerélmény.

Tehát jó lenne eldönteni azt, hogy ezeket a gépeket hogyan is nevezzük, hogy mindenki egyre gondoljon, és ne legyen ez ami most itt van.

Ha lenne másik topik e célra akkor az offolások kilógnának, talán rend lenne, és akinek ilyen van az nem érezné ott magát lenézve, vagy leszólva, és a sajátságos problémákat ki lehetne tárgyalni.
Van erre támogatás?

happisusu

Nekem tetszene egy " osztott" esztergás topik, kis gép ?? kb 500 ágyhosszig lehet kisgépröl beszélni, avagy műszerész esztergának nevezni függetlenül attól, hogy aztali "no name kinai" gyári szekrényen álló Optimum, vagy E1N

svager

Akkor ez is aztali gép?
Végül is 500-as.....

Motoros

Nem erre gondoltam, hanem az óráseszterga utáni kategóriára.Próbáltam körbeírni de akkor nem sikerült.[#szomoru1]

vjanos

Fordítsuk meg a dolgot: Ha lenne ilyen topik, akkor ki írna ebbe, a nagyesztergásba?
Persze vanak komoly gépek többeteknél, de azt általában tudja is használni a gazdája, nemigen merülnek fel kérdések...

HJózsi

Inkább olyan topikot kellene nyitni, hogy
"Kezdő béna esztergályos vagyok, mit csesztem el?"
itt lehetne gyűjteni a tapasztalatlanok tapasztalatait! ... [#nyes]

g89ketty

Támogatom! Kössz a kezdeményezést. Üdv:GS [#integet2]

Csuhás

Szvsz talán a súly lehetne a választóvonal: Kicsi ami < 200kg vagy valami hasonló. Magam egyébként nem darabolnám a topicot, ha senki sincs kötekedős vagy szőrszálhasogatós kedvében akkor semmi gond vele.

Motoros

Nem baj, legalább kiderülne milyenek az arányok, mert most nekem úgy tűnik, hogy itt nincs senki aki nem daruskocsival, utánfutóval vitte haza a gépét.
Aki a kocsija hátsó ülésén vitte az menne a másik topikba.[#wave]

vjanos

Nemtom, ennyi erővel a mach3-tól a lézerezőig mindegyikből lehetne pro és kezdő változat :/
Én sem darabolnám.

sanyi84

Motor teljesítmény? Mert azért az igen csak meghatároz mindent.

Amúgy aki szaki helyén kezeli a késeket. Lehet hogy egy 42crmo qt anyagnak nek hss késsel megy neki mert hű de fasza hanem elővesz egy wnmg lapkás 0.8-1.2 mm es rádiuszú kést nagyolni. De ugyan ez a szaki előveszi a hss kést ha alumínium ötvözetet munkál, vagy savállót esetleg és hűti mint a veszedelem. Ugyan ez a szaki ha sok a saválló munkája megveszi hozzá a lapkát bármilyen forrásból azaz kereskedőtől vagy ebayről.

Esetleg ugyan ez a szaki tart kisebb gépet is nem gyilkolni hanem eszergálni. Helyén kell kezelni a dolgot. A legmegfelelőbb technikát kell választani...

Motoros

gyűlhetnének mindkét helyen, különben is a bénaságát senki nem ismeri el szívesen. Nem bennem hanem a gépben van a hiba.
Megérdemelnének a konyhaasztalon gömbölyítők egy külön topikot a sajátságos problémáik miatt. Annyi minden topik van, miért pont ilyen nincsen. Ha nincsen érdeklődés akkor legfeljebb lesülyed és kész.

Motoros

A 200 kg helyett én csak 50-re gondoltam.
Pont ez lenne a lényeg, a kis gépen nem lehet bénázni mert nem a kés törik, hanem a motor ég le, jobb esetben megcsúszik a szíj, sarkosan mondva.
Na de mi a gondod, a gyerekek elvolnának a homokozóba maguk, itt meg a nagyok oszthatnák az észt, bocs ezt csak a "kötekedős"-re írtam.

Vetesi75

Én nem boncolnám szét a topikot kisgépes-nagygépes kategóriára, mert sokunknak van ez is, az is - jobbnak látom, ha egyben maradna.
Ellenben lehetne írni egy tanulmányt, mindenki okulására, valami hasonló címmel:
"Váltólapkás szerszámok használatának sikertelensége hagyományos szerszámgépeken - oknyomozás, szerszámválasztás és technológia."