Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Ellenben ha valakinek ez a mániája, és beszerzi azokat az alap felújító szerszámokat, etalonokat, szép kis gépeket tud ezekből is csinálni.

Nem, valóban én sem ismerek ilyet, de elvileg simán lehetne. Egy hántolás, csere jobb görgőscsapágyakra, aztán máris sokkal jobb minden rajta kb. Ahogy írták, anyag van ezekben, csak félkészek[#nyes]

fisrcxuk3

Szerintetek nagy hiba kiváltani  egy szánköszörű laposszij hajtást 2-3 soros pk,pj ,ph  hosszbordás szijra?

Szalai György

Szerintem nem hiba, csak felesleges, ha semmi nem indokolja.
Egy gyárilag lapos szíj hajtásra jól kitalált köszörű átalakítása, munkába és pénzbe kerül, miközben tökéletesen működik a lapos szíjjal.
A lapos szíj is megbízhatóan átviszi a szükséges teljesítményt, de megcsúszik, ha túl nagy fogást vennél.
A hosszbordás nem fog megcsúszni, így egy védelmi lépcső elvész.
A lapossal lehet akkora áttételi arány is, ami hosszbordással nem. Ez a tulajdonsága a kis átmérőjű köszörűkövekhez eléggé szükséges is.
Szerintem a hosszbordás egyetlen előnye az volna, hogy a kisebb szükséges feszítőerő miatt, kevésbé terheli a csapágyakat így azok hosszabb életűek lehetnek.
Nagyobb átmérőjű kő használata és üzemszerű munka esetén gondolom indokoltnak a cserét.

s7manbs8

Ilyet használ valaki ? Nem tűnik rossz ötletnek a merevség szempontjából kisebb gépeken.

jani300

Könnyebbnek tűnik az élezés , meg gazdaságosabbnak .
A merevséget elsősorban a késkinyúlással lehet csökkenteni . De érdekes mindenképp .

ywathzay

Semmit nem tesz hozzá a forgácsoláshoz, ugyanennyit ér vele, ha forgácstörő nélkül megköszörüli a hasábot és közvetlenül befogja a késtartóba. Újra egy érdekes hobbysta elgondolás.

jani300

Van benne egy logikai bukfenc , de simán kimagyarázom :)

hostya

"Szerintetek nagy hiba kiváltani egy szánköszörű laposszij hajtást 2-3 soros pk,pj ,ph hosszbordás szijra?"

Nem nagy hiba,de felesleges(kiváltani)...
A lapos szíj hajtást ki lehet váltani sokkal olcsóbb megoldással is.. (- úgy hogy minden marad a régiben..)
Konkrét megoldást is írhatnék, de mivel nincs kitöltve az adatlapod, így nem teszem..[#wave]

jani300

Elvágok mondjuk egy gumicsövet ,vagy valami belsőgumit ?
Csak filózok , van szánköszörűm szíj nélkül .

gab27

Nehezen tudom elképzelni, hogy ne legyen jelentős előnye a linkelt megoldásnak abból a szempontból, hogy a vízszintesen befogott késsel szemben az inerciamomentumából adódóan számottevően (kialakítástól függően akár a többszörösére) nő a belengetéséhez szükséges nyomaték, tehát nagyobb forgácsolóerővel lehet számolni, nagyobb fogást lehet venni. Az eredő forgácsolóerő egy darab acélba mutat a levegő helyett. Emellett ugyanahhoz a forgácsolási feladathoz jóval kisebb keresztmetszetű és rövidebb gyorsacél blank is bőven elegendő.

Szalai György

Nm hiszem, hogy jó volna, ha a köszörűkő szögsebessége oszcillálni kezdene munka közben, a rugalmas meghajtás miatt.[#nemtudom]
Vagy valami cizelláláshoz még jól is jöhet?

fy9k4amuy

A nyírókéssel kísérletező fórumtárs kipróbálhatná[#nevetes1]

Szerintem a linkelt megoldásnál sokkal egyszerűbbet is meg lehet alkotni, egy kéknyelű késszárat ferdén átfúrva

ywathzay

És immáron elérkeztünk oda, ahol két hete tartottunk. Ha nem akarod úgysem hiszed. Én nem akarok senkit meggyőzni, de.... mivel forgácsol csúnyábban vagy nagyobb erővel egy a késtartóba normál módon befogott, tűélesre, forgácstörő nélkül köszörült gyorsacél kés, mint ez a kb D6 v. D8mm -es betétkés függőlegesen állítva, 1-2 tized mm fogásvételnél? Amint látható, a manus a tükörfényes felületre hajt, mert az jó! Szívjátok magatokba a tudást, és használjátok kedvetek szerint..... mert az jó! [#hehe]

jani300

Kifordított hosszbordás szíj esetleg ?

gab27

Pedig elég egyértelműen leírtam: a "normál" módon befogott kés keresztmetszete a töredéke annak, amit ez a megoldás nyújt, tehát ugyanolyan élgeometria mellett lényegesen nagyobb a merevsége. A forgácsleválasztás anyagtól függően max. 1-2 négyzetmilliméteren történik, tehát a betétkés, ill. a (talán) 10x10-es hasáb éleit pontosan ugyanolyanra köszörülve - a homloklapot a betétkés végén kialakítva - többször akkora fogást vehetsz ugyanabban az anyagban, hiszen a forgácsolóerőnek a késre és a szánszerkezetre gyakorolt hatása kisebb lesz, a kés csúcsa kisebb amplitúdóval fog kimozdulni a nyugalmi helyzetéből forgácsolás közben. Funkcionális hátránya nincs, ráadásul a köszörülése gyorsabb, gazdaságosabb.

A fentiek nem sokkal hagyják el az elemi fizika komfortzónáját (= nem hit kérdése). Azt viszont csak hiszem, hogy nem mindegy: az otthon fellelt D32-es anyagból valami kis ceruzahegyezőn tucatnyi, vagy 3-4 fogásból el lehet érni a kívánt átmérőt. [#wave]