Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Pisti leírta a módszert  . Talán még egyszerűbb is mint menetet vágni .

fy9k4amuy

És ez(mármint a rövidkúpos megoldás) hobbi körülmények között is mennyire biztosít pontos visszaállást?

Azért kérdeztem, hogy hobbi körülmények között, mert oké hogy 40 éve tudta ezt a gép, de azóta kitudja min esett át, hányszor tisztították fel a főorsó illesztő síkját, vagy a kúpot, vagy magát a belső Morse-kúpot.

jani300

A nagyobbakban van egy illesztőcsap , ugyan abban a helyzetben kerül vissza .
Az már önmagában is sokat számít .
A rövidkúppal nekem még sosem volt gondom .
Meneteset soha nem tudtam ugyan úgy feltenni .

Csuhás

Ha nem hibás az illesztés, azaz nem görbe semmi és nincs felverődve, akkor szerintem ezreden belül van mind sugárirányú mind tengelyirányú ütésre. Hobbi gépen a főorsó csapágyazása kb egy nagyságrenddel gyengébb ennél.

jani300

Felszerelve kell megesztergálni a tokmány felfogó peremét .
Még ha üt is a kúp  a  csap biztosítja hogy ugyan oda kerüljön vissza , de nem szokott evvel a fajta főorsó végződéssel probléma lenni .

Vetesi75

Azért nem kell Kínába kirándulni! Időnként lehet az alin is jó áron találni. Íme egy 55 fokos tokkal-vonóval: Itt.
Onlány kifizet és 3hét múlva hozza a postás...
35 fokosat nehezebb jó áron lelni - általában drágább. Az ok. , hogy meredekebb szög alatt lehet vele beszúrni, de sokkal sérülékenyebb is az 55 fokostól. Ráadásul az utóbbi időben, ami vadi új késszár a kezembe akadt kb. fele-fele arányban selejt.

fy9k4amuy

Ez egy jó hír, akkor nem félek a szerelgetéstől.

ysc3kmx9v

Nem is kell félni a szerelgetéstől, ez a rövid kúpos megoldás a lehető legjobb. Ha mindig ugyanazon állásában fogod fel a hátlapot a főorsóvégre, ahol ráillesztetted a tokmányt, még hibás orsóvég esetén is szaladni fog a tokmány. Nálam az így felszerelt patronos tokmánynak a futáspontossága eléri a hagyományos patronbefogásét, vagy még pontosabb.

fy9k4amuy

Értem, köszönöm mindenkinek!

Az lenne még kérdésem, hogy a gép(ek), jelen esetben az E2N belső Morse 4 csonkakúpja mekkora nyomatékot tud átvinni szerszámra?
Mert ugye az vagy 2-3 cm-el rövidebb, mint a többi Morse-kúpos tokmány/fúró.
Magassági szános maráshoz szeretnék a gyári patronkészleten kívül egy ER32-es készletet hozzá, vagy egyenesen MT4, vagy MT2-MT4 átalakítóval. Láttam ilyeneket az interneten elég baráti áron, ezért kérdezném.
Szintén ilyenben szeretnék Morse-FMB22 szárat, kisebb síkmaró felszerelésére.
Ellenben ha azt mondjátok az úgy is csak megforogna benne, meg se rendelem, nem dobok ki pénz rá.

designr

Nem fog megforogni.Behuzószárral hatalmas nyomatékot visz át,bőven elég..

Csuhás

Nekem az öreg marógépemen csak kevés tengelyem van ami menesztő lapokkal is csatlakozik az orsóhoz. Simán menettel behúzva a morse kúpokat, akár szűkítőkkel is, elegendő a nyomaték még nagyobb átmérőjű fűrésztárcsákhoz is.

4g68ngash

Sziasztok!

Lenne egy elméleti kérdésem, ami valahol költői/kezdő kérdés is, de szeretném megtudni gyakorlatban hogy megy ez.

Szóval rapid kés menetvágáshoz.

Kiszámoltam a menettáblázat (Metrikus) alapján, hogy milyen menethez, milyen menetemelkedési szög tartozik és úgy tűnik, hogy kb 2°-és 6° közé esik (M1-M68), de eléggé szórt, kevés az egyezés már tized fok szinten is.

Mennyire követi a gyakorlat ezt? Mennyi a tűrés?

A megfelelő kés követi a számítást, ez a válasz, de gondolom gyakorlatban azért nem 20 fajta menetvégágtó kés lapul a fiókban.

Üdv.

vadember

jani300

Ezt most nem is nagyon értem ...
De ha 8 fokra hátraköszörülöd akkor ezek szerint már nem nyom .
A nagyemelkedésű , több bekezdésű , menetek késének metszete , erősen trapéz alakú lehet .
Ha túlságosan hátra van köszörülve gyengül a kés .
Vagy az egész kérdést félreértettem ...

Csuhás

Ha a kés tengelymagasságban van akkor a menetemelkedési szög csak a forgácsoló él szögét módosítja. ( Pongyolán: Egyik oldalon élesebb míg a másikon tompább lesz ) Precíz menetnél ez figyelembe lehet venni, hiszen ott úgyis az egyik oldalát használjuk a késznek. A probléma extrém változatát Leslie mutatta be: itt Sok más érdekes megoldás között.