Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Ha betétedzett és nem megy rá a tengelyre akkor még kerámiával sem tudnád ( utólag ) kiesztergálni( de CBN nel sem ) mert a reteszvéset miatt megszakításos a felület , és kipattan a lapka . DE furatköszörülni azt lehet...

A reteszvésés szokott rossz lenni  mert elcsúszik és általában szűkebb ( minthogy kopik a vésőkés ) no erre írtam azt hogy 65 éves emberre kell bízni  ...

A fogaskereket lehet marni ( modulmaró osztásos"amatőr "
eljárás ) , lefejteni és vésni . A két utóbbi az ipari és termelékeny eljárás. Belső fogazatot( bolygómű gyűrűkerék )  vésnek

n9ugdfyrv

Ezen okok miatt (is) van nálam a műhelyben egy kis harántgyalucska is... :)

sanyi84

Igazad van, nekifutok, mivel a tengelyen reteszek vannak így nem megy rá, azért mert el van csúszva a vésés. Alapvetően lusták voltak rendesen dolgozni. A furat bő, de mivel a belső reteszhorony el van tolódva így  nem megy a reteszes tengelyre. A huzalos dolog, gazdaságtalan kétszer rámenni, nem is lesz jó.

ANTAL GÁBOR
Igaz hogy talán jobb, de valószínű lesz benne egyedi méret is. Majd az öreg 68 éves szaki kiszámolja.
Alapvetően innen azt mondom mivel ismerem a huzal képességét egyből készre munkálnánk bár félek elmegy a profil de ez nem saválló vagy más nyalánkság. Találtam lézeredzést, annyit tudok róla amit találtam: Nem vetemedik az anyag edzés közben mert csak a felületét éri hő.

Meg kell kérdezni tőlük mit javasolnak anyagnak.

Miért rossz ötlet a huzal?

Esetleg a nitridálás hátránya?

s7manbs8

Ilyen kisebb méretű eszterga orsóház orsóval nem szokott valahol eladó lenni ?

jani300

s7manbs8

Az nagy nem ? Attól lehet kisebbre gondolnék.

jani300

Mihez képest ? Esztergát építenél ?
Csúszócsapágyas egyébként , csak gond lenne vele , de eladnám már :)

s7manbs8

Érdekelne engem minden, csak én se férnék be a házba ha teliraknám ilynekkel. :)

Van ilyened magában eladó ?

Tulajdonképpen van a marógép szerűségem és arra gondoltam feltenni egy orsót és úgy esztergának is lehetne használni,
még egy tokmányom is lenne, egy 125-ös azt hiszem vagy ilyesmi méret.

Az egész méretnek ilyen 150x200mm körüli alapterületű elég lenne vagy valami hasonló, ezek a kis kínai féle esztergákon kb. ami van szerintem, hasonló méret.

jani300

Durván  300X180 az E1N főorsóház alapterülete .
De nem jó az Neked .
Valami autó kerék aggyal is próbálkozhatsz .
Volt aki autó széles dupla kerékcsapágyából csinált forgatót .
De van sok vackom . Nem túl rossz maszek főorsóház is van 130 körüli tokmánnyal .
Az adok-veszek be amit tettem nemrég képeket az friss .
Amíg hűlt a hegesztés addig kiástam azt a vasat , ott talán már lesz helyem .

s7manbs8

Na, majd megnézzük ezeket akkor, ha lesz időd megmutatni. kösz.

ecp4rs0md

Eladó teljesen új targonca kerék meghajtás(motor+hajtómű)ára:40E érdeklődni pü-ben.

ecp4rs0md

Modit kérem törölje rossz helyre raktam.Köszi!

ANTAL GÁBOR

Megkaptam az üzenetekben feltett kérdést és meg is válaszoltam rá . Azért tartom nagy kihívásnak a huzalozást mert amikor fogaznak ( legyen a technológia pl a lefejtés ) akkor a fogazó szakmunkásnak szolgáltatjuk az un többfogméretet.  No ő többször megáll rámér a többfogmérő mikrométerrel majd ad még rá egy kis fogást . Így elkészül a pontos méretű kerék . Ezt a huzallal nem lehet megcsinálni a kész kerék vagy kicsi lesz vagy nagy .  Ha nagy akkor eldobható ha kicsi akkor elmehet.  Persze én egy 2.5-3 modulosban gondolkodom .20 modulost én ( igaz több lemetpakettből ) lézerrel csináltatok .Ha mégis huzalozol akkor majd kell neked egy pontos acad rajz ( akár profil eltolt is lehet a kerék ).  Nekem van egy lefejtő programom majd este rákeresek . A netről ne szedjél le mert ott lábhézag nélküliek keringenek és nem tudják a profileltolást

HJózsi

Melyik jobb : modern Kínai eszterga, vagy régi Orosz eszterga?

HJózsi

Leszúrás "ceruzahegyezővel"... ( 1:30-tól )