Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

"Hogy lehet így érteni valamihez?"

A megfogalmazás, kis pontosítást kíván!:)

Hogy lehet így érteni...mindenhez.

ANTAL GÁBOR

Majd ha elrontják a Carbonpotenciált az ISVH ban és kemény lesz a 30 darab  vakedzett sokszögcsatlakozó ( ami még nincs kifúrva )   akkor te is emlékezni fogsz, hogy mi is az a Carbonpotenciál .

ANTAL GÁBOR

Egyébként a klasszikus anyagmegadással megadott anyagok könnyen memorizálhatók   ( már itt is írtam ) A WNR számos megadás sajnos NEM .Az első szám századrésze a Carbon százalék    Az utolsó szám az a főötvöző százalékának a 4 szerese .   ( a főötvöző anyaga áll a Carbonszázalék után )

Vegyük a 17CrNiMo6 ot    0.17 % Carbon   a főötvöző : Króm  amiből 1.5% van és van még benne nikkel és molibdén . Szerintem pofon egyszerű  és a hőkezelési eljárást is adja .  Egy igen nagy magszilárdságú( a króm  miatt ) alacsony carbontartalmú tehát carbonban dúsítható betétedzésű ( kívül nagyon kemény ) anyag

4g68ngash

Ezekről a dolgokról nincs ilyesmi stílusban valahol összeszed információ. Ilyen formában szívesen olvasgatnék az anyagokról. Táblázatok nekem egyenlőre nem sokat mondanak.  Gondolok például arra, hogy érdekelt volna milyen anyagokat lehet venni vaskereskedésben, de megadott anyagokhoz leírásként, kb. ugyan azokat kaptam. Nem lehetett eldönteni annyi információ alapján, hogy akkor mire is jó az.

jani300

Milyen hatásuk van az ötvözőelemeknek az eredeti anyag tulajdonságaira . Azt érdemes szerintem olvasgatni , és az anyag összetételből akkor már tudsz véleményt alkotni a kérdéses termék tulajdonságairól .
Szeretem én is Gábor hozzászólásait , sallangok nélkül érthetően tud magyarázni .[#worship]

ANTAL GÁBOR

Vannak ( voltak ) ilyen leírások . Pl az LKM nek volt egy komoly vastag füzete ( sárga , kék ill halványzöld  kb 1975 ) amiben leírták az akkori általuk gyártott és nyugodtan kijelenthető hogy világszínvonalú ) anyagokat és a hőkezelés metodikáját , a Jomini görbéket stb.
Sajnos ez elmúlt ( ha veszek egy golyóscsapágy golyót akkor ha nem hangsúlyozom ki hogy az golyóscsapágyacélból ( 100Cr6) legyen akkor egy rossz szénacél golyót ( kb hógolyó minőség) kapok . Mint említettem a komolyabb anyagokat Bécsből hozatom

A régi könyvben a nemesíthető,betétedzésű , melegszilárd , kivágó , szerszám ,golyóscsapágy stb acélok  stb szépen le vannak írva .  Meg kellene nézni hogy a Csuhás  féle gyűjteményben nincs e meg ..

ywathzay

Pl itt van egy nagyon jó összefoglaló katalógus. Ezt nagyon szeretem, szégyen, nem szégyen én nem tanultam meg anno a vas-szén állapotábrát (inkább puskáztam), de ez annyira jól használható, ebből hőkezelek, és sikerrel.

4g68ngash

Köszi, ma is lesz mit olvasni :)

6rk75uezn

Köszönöm bő válaszod,felét nem is értettem :)

"A pucu Bc 3 kb olyan mint a pucu C45"
Ezzel azt mondod hogy semmilyen hőkezelésen nem esett át az anyag?
Ebből a 16MnCr5 ből nem igazán találltam hőkezeltet.
Lassan eljön hogy anyagokat kell rendelnem,addig jó lenne eldöntenem hogy miből milyet és mire.
A kérdés pl még hogy húzott vagy hengerelt legyen az anyag (máramelyikbe létezik mindkettő) mert azt hallottam húzott anyagból tengelyeket nem szerencsés mert hajolhat/vetemedhet.

jani300

Pedig teljesen érthető :)
Az más káposzta hogy a C45 ön kívüli anyagokról csak itt a fórumon hallottam .
De megéri már ezért is olvasgatni a fórumot :)

ANTAL GÁBOR

Nagyon jó a linkelt katalógus![#eljen] de a Böhler filozófiáját is hordozza : A kommersz acélok  skálája eléggé szűkös  ( Több nemesíthető , betétedzésű rugó ,"hilti"  stb acél hiányzik mert nem forgalmazzák .  ( Gondolom felosztották a piacot)

ANTAL GÁBOR

Igen a szakzsargonban a "pucu" az a hőkezelés nélküli állapotot jelenti ( nem tévesztendő össze a pucnival (nem cseréltem föl a betűket [#vigyor4] ) ami a    leszúrás után a munkadarabon maradó 1-2 mm es átmérőjű kis csap

Az anyagok nagyobb részét hőkezelés nélkül ill elő nemesítve ( nemesítve) árulják . Az említett vakedzést is utólag csináljuk .   Komoly jó dolgokat csak hőkezeléssel lehet csinálni de az amatőrök  viszolyognak mert a(kilónkénti ) ára elérheti az alapanyag árát . És így a kész munkadarab ára könnyen felmegy ezer ft/ kg fölé  ( Bőhlernél bőven több ) . Én olyan dolgokat csinálok ahol a legkisebb tétel az alapanyag ára .  ( egy 20 tonnás rudazatmegfogó CPT szondához nálam több min 360 e Ft és a kiindulási anyagsúly pl  kb 24 kg és a hőkezelésre leadott súly saccra 12 kg

Motoros

Nem ismerem az amcsik O1-ét de volt nálunk is egy hasonló anyag amit bárki otthon hőkezelhetett disznóperzselővel, samottal körberakva a földön. Ez a W8 vagy ezüstacél, a mai nevének nézz utána. Ez minden műhelynek az alaptartozéka volt klf méretekben.
Viszonylag jól forgácsolható, vigyázva, hogy be ne edződjön (alacsony fordulat, éles kés). A kész darabot a földön, megfelelő PB fejjel samotkalodában felmelegítem pirosra, majd az előkészített pár liter olajba belelógatom...lengetem. Az edény jobb ha bádogból van.
Aztán még szalmasárgára vissza lehet ereszteni rezsón, ha túl kemény lesz.
Lukaszók, bélyegek szinte bármi egyszerű szerszámokhoz megfelel....még hosszú szárú imbuszkulcsnak is jó.

s7manbs8

Ezek a Schaublin 102 esztergák mivel jobbak egy E2N félétől vagy úgy általában, most is látok a jófogáson egyet eladót 600 ezer körül.