Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

tos
Hasonló gépem van . Azt is fel lehet egyedül tenni az asztalra (targival), csak erősebb asztal kell ! :)

jani300

[#t184p164#]  [#integet2]

ab

Segítséget szeretnék kérni. Vásároltam egy ilyen adattáblával rendelkező esztergapadot:

Csuhas gyűjteményében van egy e400C-s gépkönyv. A problémám, hogy a gépkönyvben szereplő gépnek a sebességváltó tornya búbos. A sajátomban teljesen sík. Gyakorlatilag eu400 kinézete van, de a főorsó furata csak 40mm-es. A főorsó csapágyazása érdekelne, hogy milyen lehet? Csak emiatt nem szeretném széthúzni (hozzá való gépkönyvet egyszerűbb lenne elolvasni).
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

vjanos

Én nem értek hozzá, de azt gondolom, hogy rohadjon meg ez a képfeltöltő oldal. [#boxer]

Rákattintok egy eszterga addatáblára, azt a beugró oldon nagytotálban seggbekúrnak valakit... a gyerek meg itt ül mellettem...

Torro60

Szia!
Holnap megnézem a gépkönyvet és ha az megfelel elküldöm neked.
Egyébként elől egy bronz perselyes sikló csapágy van.
Hátul egy görgős és egy nyomcsapágy.
A sikló csapágyról tudok képet is küldeni.

b4nm7gjvr

ab

Az imgserv.com-on nem jelenik meg nekem a feltoltes gomb. Remelem itt mar nem lesz felreertheto tartalom:

Az orsohazban kellet javitanom. Itt mertem a tokmany feloli homlokfal "vastagsagat". Pontos ertekre nem emlekszem, de ha ebben is az e400M-es - 105mm hosszu siklocsapagynak kellene lennie, akkor az nem lehet. Annal fizikailag keskenyebb a fal. Lehet nem szabvanyosak a siklocsapagyak. Plusz az emlitett M-es verziohoz kepest sokkal rovidebb az orso hossza. M-es gepem volt regebben, ezeket csak ezert tudom.

Torro60: koszonom elore is! Elnek majd a lehetoseggel.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

4g68ngash

Sziasztok!

Köszi az infókat a leszúrókéssel kapcsolatban, túl vagyok az első próbálkozásokon. Jó tapasztalat volt, hogy ez a kés azért szereti a törődést és az odafigyelést. Nem olyan mint kellene, egyből rossz a hangja.

Ilyen forgácsa lett. 16mm-es húzott anyagot szúrtam le vele, nem tudom milyen, 10-es menetet fúrtam bele  kézzel de nem volt egyszerű, elég jól ellentartott. (A magfurat, pont méret volt)

Kép

Ha jól gondolom,  ennek valahogy így kellene kinéznie.

Üdv.

ecp4rs0md

Valaki ismeri a TUM-25 esztergát? Esetleg gépkönyv? Fő műszaki adadtok, befoglaló méretek, főmotor,főorsó furat, elforgás ágyfelet......stb ha megtudná mondani valaki megköszönném. A Colchester esztergákról valaki tud valamit mondani, gép vásárlás előtt állok és ezeket tudom most, de nem ismerem őket.

bundyland

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hogy megmértem a főorsóm ütését és a rövid kúpon 0,02mm a belső morze kúpon
0.03mm-t mérek.
Ez használt gép viszonylatban jónak vagy rossznak mondható.

Másrészről hogyan korrigálható.
Gondolom a főorsó egyben van a végzódéssel az nem cserélhető csak főórsóval együt.
A morse kúp esetleg felköszörűlhető ahogy néztem. Amúgy a belső felülete sértetlen, sima.
A külső rövid kúppal viszont mit lehet tenni ?

jani300

Arról már volt itt szó , hogy a saját  gépen szabályozott tokmánytárcsával nem igazán lehet gond ebből , hiszen mindig ugyanoda kerül vissza .
Régebben filózgattam ezen , hogy csúszócsapágyas gépnél ,maga az orsó is kopik , mennyire számíthat ez , de tovább nem jutottam ez ügyben .

000000000

Nulladik lépésként egy izmosabb farúddal kétkarú emelőként alkalmazva "ővatosan" feszegesd meg egy kicsit a főorsó csapágyazást. Ha itt már nagy a mérőórával kimutatott radiális lógás, kottyanás kár szórakoznod kúp beszabályzással, először ezt a hibát kell elhárítani.

ywathzay

Én magasról tennék rá.... nekem egy TOS SV-m van, siklócsapágyas, azt beállítottam a gyári ajánlás szerint: "az igénynek megfelelően..." " a helyes beállítás után a főorsó csak mérsékelten melegszik" hozzáteszem számok nincsenek megadva. Ennyi "játék" nekem is mérhető volt, mind kívül, mind belül. Aztán elkezdtem nem foglalkozni vele, elkészítettem a 300-as tokmányhoz a tárcsát, és bármit tettem, az is ugyanígy mutatja az ütést. Ekkor már nem voltam hajlandó bajlódni vele többet, azóta használom. A munkavégzés 1 századon beül is megy, gond egy szál se, egyedüli kritérium, a nagyolás, valamint a simító fogás szerszámai, valamint fordulatszámai(ami azért szokatlan, mert az 500-as orosz műszerész esztergámon a pontosság akár a nagyoló késsel is hozható, ezen valamiért nem megy.), és mivel itt szivattyú nyomja az olajat a fóorsóházba, 10 perccel munka előtt bekapcsolom a szivattyút, majd 10-15 percet járatom a gépet használat előtt, hogy a főorsó elérje az üzemi hőfokot.

bundyland

Köszönöm a válaszokat!
Most hirtelen én se bántom, csak elkezdtem játszani a gondolattal hogy hogyan is ponsoítható ez.
Továbbá szerettem volna venni patronkészletet a géphez
, de ahogy nézem nincs (EU400 - MK6) és akkor a főorsó belső kupja azért lehetne kicsit pontosabb.

A főorsó csapágyazást is ellenőrizni fogom (NN3018) csak meg kell nézzem a gépkönyvben hogy mekkor a erő - erőkar hány század elmozdulás.

fy9k4amuy

Szerintem az erő-erőkar nem lényeges pontos katalógus-adat. Ésszerűen de erősen kell aláfeszíteni, érzi azt az ember, és kiadja az orsó is a mozgást.

Ha hengergörgős a csapágyazásod, nem sikló, akko század alatt kell(ene) lennie tudtommal, vagy legalábbis erre kell beállítani.