Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Üdv ! Bocsi de ezt most nem értem .
A Laci csak a három fázis előállítására használja a frekiváltót . Nem hinném hogy kibelezi a gépet , megmarad a nyomaték váltó . Elvileg csak 50 Hz kell a frekiváltónak működnie .

jani300

Ez így érdekes . Akkor a gyári 3,6 kW os motor nem is elég a gép teljesítmény próbájára . Ha a motor billenőnyomatékát nem is lépi túl ,de egy jól beállított hőkioldó már leválthat .

000000000

Örülök, hogy Te is figyelmezteted, ebben az esetben eszébe ne jusson az 50 Hz-től eltérni.
Halkan jegyzem meg, ha csak a három fázis előállítása a cél, manapság erre vannak frapáns, olcsóbb és kellően nagy teljesítményű megoldások, mint egy ekkora géphez gyengécske frekiváltó, aminek kapcsán ráadásul állandóan retteghet is, mikor fagy le a hajtás P hiány miatt, és gyárt selejtet.

jani300

Én is egyfázisról nyomulok ,unformer szerűséggel .
Azért szerűség , mert akkoriban nem volt számomra elérhető kész példa . Ki kellett találnom , sok buktatón át .
"olcsóbb és kellően nagy teljesítményű megoldások"
Erről szívesen olvasnék néhány szót .

PSoft

Nekem nem gond a 3 fázis, a kezdetektől van.

Azonban, kíváncsi lennék mire(mikre) is gondolsz alternatívaként.

000000000

Vannak olyan fejlesztéseim, amikor pl. az AC szervó hajtásom végfokát csak egy minimál célelektronikával látom el aszinkron motorokra kihegyezve.

jani300

Hát igen . Van szétberhelt 15KVA  inverter végfokom , hatalmas hűtőbordára szerelve , de ehhez már nem lesz elég tudásom . Lehet keresek róla képet .
Szép nagy frekiváltó lehet alap  ehhez ?

000000000

"Szép nagy frekiváltó lehet alap ehhez?"

Persze, akkor a nehezén te már túl is vagy, ha van ilyen cuccod, a "filléres" anyagárú gyengeáramú rész már nem akkora gond. Persze azért az nagy kérdés, hogy milyen kialakítású a 15 KVA végfokod, és milyen feltételek mellett lehet vezérelni.

6rk75uezn

[#lookaround] Nincs szándékomban kibelezni a gépet.
Egyszer valaki azt irta itt hogy az az igazi egy szerszámgép esetében ha a freki váltó mell párosul egy mechanikus váltó is.Az évek alatt ez be is bizonyosofott.
Gondolom itt most az alacsony Hz miatti nyomatékvesztésre gondoltok.
Egyértelmű hogy jelen esetben mivel eléggé alsó határon van az a teljesitmény amivel rendelkezni fogok igy nem tudok majd annyit mozogni Hz el mint a kis Ean om al és a rajta lévő 2,2 es motorral.Ott szinte egy sebességi fokozatot használltam,egyedül csak menetvágásnál kapcsoltam mechanikusan,akkor sem a legkissebb áttételte,bőven birta a motor.
Igen itt szerencsés lesz 50Hz körül mozogni de kiváncsi leszek  hogy pl 30Hz en mit fog produkálni.

ANTAL GÁBOR

Lehet a "Pityesz féle " megoldásra gondol . Vagy valami olyan primitív " frekiváltóra " ami közbenső egyenáramú körből indul de a feszültséget sem változtatja és stabil 50 Hz es a kimenete  ( 3 félhíd lóg a  DC buszon  és a félvezetőket egy cél elektronika kapcsolgatja )

ANTAL GÁBOR

Tovább gondolkodtam : azért egy 5-7 szeres induló  árammal induló aszinkron motort elég kínos lenne elindítani egy ilyen eszközről . ( Rezisztív terhelésre jó lehet de annak meg nem sok az értelme )  Még két praktikus logikai lépés és feltaláljuk a frekiváltót [#vigyor4]

Csuhás

A Pityesz féle unformer megoldás lehet, viszonylag olcsó, elbírja a lökésszerű túlterheléseket, reverzálásokat stb. Amit nem tud a kellő teljesítmény, hiszen az egy fázisból kivehető teljesítmény limitált, és azon még ront az unformer vesztessége. Egy fázis és 16A megszakító esetén az kb 3.7kW ebből kell gazdálkodni. Egy háztartási gép és az eszterga már nem biztos hogy mehet egy időben.

PSoft

Részinformáció, már van!:)
[#t133p40052#]

PSoft

" Még két praktikus logikai lépés és feltaláljuk a frekiváltót"

Igen de majd jól...nem annak hívjuk, mer az már...fel van találva!
(de sebaj...lesz még egy, csak önmagával kompatibilis bizbasz)
[#nevetes1]

ii5d35wcx

Sziasztok!
A teljesítmény kérdéséhez hozzászólva:
Nekem egy E400 hoz hasonló gépem van. 380x100 -es.
A képeken látszik a motorteljesítmény . 2,2/1,5 KW,
Gondolom a D-Koreaiak is kiszámolták , hogy ez elég.1968
-tól gyártják változtatás nélkül. Egyébként minden gépemet felújítok , hogy ne kelljen hozzányúlni míg használni fogom.