Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Autotec1

Sziasztok
épített már valaki léptetőmotoros vagy szervós előtolás meghajtást hagyományos esztergára?

4g68ngash

Sziasztok!

Van jelentősége futóbábnál, hogy 120° -ban vagy 90° ban tartja a anyagot, azért kérdezem mert úgy tűnik, hogy E1N-nél 90°-ban áll, Emu-250 pedig több mint 90°. Nem tudom csereszabatosak -e,  egyiket se láttam még valóságban.

Üdv.

Csuhás

A támasztás iránya nem lényeges, viszont a felfogatás módja minden gépnél más. Futóbábnál az átalakítás nagyobb meló lehet mint egy új bábot készíteni. ( A futóbáb vékony anyagok kitámasztásához kell így nem kell olyan erősnek lennie mint egy állóbábnak )

4g68ngash

jani300

Pont a támasztás iránya a lényeges :) Emelés , eltolás ellen . De értem azért [#integet2]

4g68ngash

Amit eddig gondoltam az az volt, hogy 120° az ideális, arra rá tud feküdni az anyag a késsel szemben, de mivel láttam ilyet is ezért elbizonytalanodtam. De ezek szerint csak nem egyértelmű ez a dolog, és mitől függ hogyan áll?

jani300

Ok megfogtál ! A 120 fokos talán jobb , túlnyúlik az erők támadáspontján a támasztás , én úgy gondolom így biztosabban támaszt . Alapból a konstruktőrön múlik ,hogy milyen :)

6rk75uezn

Ráfért nem?

ywathzay

Az állóbáb szokott 120fokban lenni, a futóbáb csak két támasztóponttal rendelkezik.

jani300

De annak a két pontnak a mozgásirányára állított egyenes lehet azért 120 fokban ,ugye ? [#integet2]

Csuhás

A mozgó báb két ponton támaszt. Hogy ezt a két pontot milyen irányból közelíti meg az kb mindegy. Lényeg hogy a kés emelő, és eltoló erőivel szemben legyen támasztás felül és hátul. Talán a 90 fokos elrendezés esetén kényelmesebben elérhető a tekerő. ( Állóbáb nem közvetlenül a forgácsoló erő ellen dolgozik ott fontos a szimmetrikus elrendezés azért azok mindig 120 fokos elrendezésűek. )

ii5d35wcx

Ez így precíz munka! Csak így tovább!
Az EAN-t eladtad?

Üdv: Sanyi

jani300

Csikarc | 357   Válasz erre   Olvasatlan bejegyzés Ma 07:50:43   +⚐ Kedvenc   Törlés  |  [69980]⎆
Na ezt a képet kerestem . Két ponton támaszt :)

6rk75uezn

Igen eladtam.
Hát ha már egyszer csinálom,akkor ...
      Üdv:Laci.

Csuhás

No igen, sajna én mindig kis esztergákban gondolkodom, ahol tényleg nem láttam csak két pontost. A nagy vasakon ahol csak a báb majd fél méteres, és 12 kg ott nyilván más a tipikus kivitel. A három pontos támasztás talán arra jó ha valaki, ki tudja miért, fordított forgásiránnyal akar esztergálni.