Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Tervezem a forgács védelmet de félek elsőre így marad [#vigyor4]
 Már el is kedvetlenedtem mert azt hittem
a sláger a lézergravírozás ahol halakat és  csöcsös csajokat lehet mutogatni.
 Hát kellett pár nap ... visszajött az életkedvem .
 V jános    !: majd csinálok fotót a lengőkéstartós nagy esztergáról .

D.Laci

D.Laci

"csöcsös csajokat lehet mutogatni"
Mutogass te is csöcsös csajokat!!! :)
A marketinghez is érteni kel :)

vjanos

Épp ma került elő nálunk egy 2015-ös Stihl falinaptár  :)
Többedik oldal után tűnt fel, hogy gépek is vannak benne...

Csuhás

Talán ebbe a topicba illeszkedik leginkább. Szóval anno készítettem egy gömbesztergáló kiegészítőt még az EMU gépemhez. Elbonyolítottam, mert két csapágyat is tettem bele ( mély hornyos, és egy nagyobb talpcsapágy ) pedig egy sima furat esetleg egy persellyel bőven elég lett volna. A múlt héten többféle rádiuszt kellett készítenem és meguntam a körülményes méricskélést és beskáláztam a készüléket. Ezt a skálát szeretném megmutatni. Sokféle gépen készíthető nekem a gyalu volt a legkényelmesebb. Egy tűhegyesre köszörül hss "menetkés" volt a szerszám, kézzel hajtottam a gépet, a kossal szembe felfogott mérőórát használtam a vonal hossz méréséhez de lehetett volna ütközőt is használni egy lemezkével kiegészítve a rövidebb vonalakhoz. A művelet előtt gondosan kióráztam a skála helyét hogy egyenletes vonalakat kapjak. Szerintem nagyon szép gyári skála született. Ami persze cnc gépen rögtön feliratozva is készülhetett volna..

D.Laci

[#eljen]
A másik felére nóniusz osztást nem tervezel?

Csuhás

Lehetne szép nóniuszt készíteni ezzel az eljárással, de ehhez a készülékhez felesleges, hiszen már az is ritka, hogy olyan gömb felületet esztergálok ami nem csak szemre saccolva készül.

D.Laci

Értem az álláspontod. :)

6rk75uezn

Frankó,szebb mint az enyém.Nekem se gyalum se marógépem,Ean on megoldottam.

Istvan0728

Leírnád lépésről-lépésre, hogy hogyan készítetted a skálát az esztergán. Szerintem sok hobbistának ez a minőség is megfelelne.

Köszönöm: István

Csuhás

Kitalálható az eljárás: Például szegnyeregbe fogsz egy betétkéses fúrórudat, ha nincs akkor egy hengeres anyagot fogsz a szegnyereg tokmányába amibe egy csavarral rögzíthető kis hss anyagból (törött menetfúró ) készült hegyes kés van. A skálázandó anyagot felfogod a szánra. Ez a darabtól függ, foghatod a késtartóba, leszoríthatod a késtartó csavarjával, vagy lefoghatod a T nútos részre. Most jön egy kicsit kínlódós rész mert fogást csak a befogott kés állítgatásával tudsz venni. Ha megvagy akkor kezdődhet az osztás. A szegnyerget rögzíted majd a szánnal elindulsz hátra amíg a kés bekarcol egy osztást. A szegnyereg és a szán közé tegyél egy ütközőt ( igazából többfélét ) ami megadja az osztás hosszát. Majd a keresztszánnal ( duplát ) tekerve húzhatod a következő vonalat. Ha van sok szerszámod csavarod leszorítód a gép körül akkor gyorsabb beállni a munkára mint leírni ezt. :-)
Ha a kacatok között van egy magassági szánod is akkor még egyszerűbb a munka, le sem írom, akinek van ilyen aranyárban adott kiegészítője az tudja hogyan használja ;-)

6rk75uezn

Ennél van egyszerűbb megoldás is,nem kell a szegnyereg,sőtt magassági szán sem :)

Csuhás

6rk75uezn

Itt egy jobb kép róla.

6rk75uezn

A képen egy 6-os anya.
Ez a kép szerintem minden elmond.
Tokmányba megfogtam a négyszög anyagot,(nem árt a fölső sikjára ráórázni),egy egyszerű kis szerkezet amivel függőbe tudok kést befogni,ha olyan kést köszörülök akkor ez nem is szükséges.
A késtartó betét magasságállitó csavarjával fogást veszek és mehet a dolog.
Kéziszánnal osztok a keresztel pedig meghatározhatom a vonalak hosszát.
Nekem ez tünt egyszerűnek és ez ugrott be elsőnek.

(jaaa,az oldalsó lapra se árt ránézni,ne legyen benne sok mert csúnya lesz)