Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Létezhet, hogy a TOS tokmányok valamilyen szisztéma szerint illesztőperem átmérőben is meg lennének különböztetve?
Pl. az M1-es osztályúaknak más a perem átmérője mint az M2-eseknek?

Hirtelen katalógusban csak M2-eseket találtam és a szerint a 200-as tokmány illesztőjének 160 mm-nek kellene lennie, de
a kezem ügyében levő M1-es 200-asnak viszont 162 mm.
Meg egy másik TOS-nak is, de annak nem figyeltem meg a pontossági osztályát.

svejk

Az a 162 lehet 163 mm, mert csak centipéterrel' mértük.

svejk

A francba, nem azt tanították itt a szakik, hogy a TOS-nál az M1, M2 jelenti a pontosságot?
Hát nem... Az M1, M2, A, B, D, jelenti az illesztő átmérőt és hogy kópos vagy hengeres.

Az M1 vagy M2 előtti szám jelenti a pontosságot.

A előző TOS pdf szerint meg a Zalatools-nál úgy néz ki qrvára el van írva az a 163-as átmérő. :(

ywathzay

Most kimentem a műhelybe, igaz csak 250-es Tos tokmányom van, de annak stimmel az adatlap szerinti 210mm.

svejk

No és úgy látom még egy szabály a TOS-nál, hogy az M1 csak hátulról csavarozható míg az M2 elölről is.

svejk

Ergo azon is M1 jelölésnek kell lennie és csak hátulról csavarozható.
Valószínű az is a legegyszerűbb IUS sorozat tagja általános célra és amiben nem is készül emelt pontossági osztályú.

ywathzay

Igen, M1 és hátulról csavarozható. Hagyományos gépen nem gondolom hogy lenne értelme egy több százezer forintos különösen precíz tokmánynak.

svejk

A lényeg a jelölések megértésén van.
A dolog ott ütközött ki nálam, hogy egy eredeti E400-as tokmánytárcsára, -mely 160 mm-es illesztővel van ellátva- akartam felrakni egy mezei TOS-t, mely mint kiderült 162 mm-essel készül.
Ezért kezdtem kutakodni.

(találtunk magyar tokmányt 165-ös illesztővel is)

ywathzay

Értem, nekem van itt 2db 200-as régebbi, ismeretlen gyártójú tokmány, de mindkettőnek más méretű az illesztőpereme. Régen ugye ahány ország annyi szabvány, nem volt még ISO...

HJózsi

DIN 6350 szerint a 200-as tokmánynak 160 mm-es az illesztő átmérője, a kínaiak is így gyártják...

svejk

Mennyi nálad egy ilyennek az ára?

svejk

Igen, ha megnézed [#t133p39719#] a linkjeimet a TOS is az M2-es IUG-hoz odafirkantotta a DIN6350-et, de a tucatáru M1 IUS-hoz már nem, hiszen az nem is szabványos.

Az megint más, hogy a Zalatool oldalán csak odaírták a DIN6350-et az olcsó TOS-hoz is. :(

HJózsi

A HBM-nél most csak szerelhető pofás van ebben a méretben, az meg többe kerül mint a normál ...

HJózsi

DIN 6350-es tokmányok a HBM-nél ... van 6 pofás is ... 21% az áfa az ottani árakban ...

Csuhás

Van új olvasnivaló a Turning oldalon! [#taps]