Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

v4bd0e98v

Üdv Kollégák !

Segítséget kérnék:
Van egy e1N gépem, 18x2,5 ös menetet szeretnék vele vágni.
A könyve szerint felraktam a cserekerekeket, beállítottam az ollón a kívánt értéket, a menetváltón a mm, ill az előtoláson az A állást, ráhúzom az előtolást és mégis alig megy előre. majdhogy simít a menetkés. Mit állítottam be rosszul?

köszönettel: Jager

Csuhás

Ez így kevés, milyen fogszámú kerekeket milyen kapcsolódással? Mi van a nortonon pontosan beállítva?
Ja és ne előtolást adj rá hanem a vezérorsót használd. :- ))

szucst

Jó napot tisztelt Fórumtársak,

Vaskukac Fórumtárs véleményével teljes mértékben egyetértek, szép összefoglaló.

Az elosztócsőben nálam voltak lyukak.
Ajánlanék egy olajszűrőt is a rendszerbe...

v4bd0e98v

Köszönöm Csuhás kolléga !

A rendszerben a zavart az előtolás -vezérorsó kapcsoló adta.
Ennyire hobby felhasználó vagyok . :))

üdv Jager

Csuhás

Remek! Akkor még egy apróság: A vezérorsót kizárólag csak menetvágásra használd!

cwhvexswc

Szia. A hátsó késtartó helyén lévő henger alakú dolog mi célt szolgál?
Mellesleg szép munka.

cwhvexswc

Megtaláltam a képeid között, késmagasság sablon néven. Klassz!

swa3ctmw2

Sziasztok.
Van esetleg valaki, aki képben van faipari CNC-gépkezelő estrega működésével?
Konkrétan az a 'futóbáb' szerű szorító szerkezet érdekelne. Illetve annak a működése. Próbáltam egy nagy méretű csapággyal, aminek a belsejében éppen az anyag 4éle bele passzol. De a nagy fogás miatt felverődnek az élek, és beremeg az anyag.
A gyári megoldás szerintem valahogy a centrifugális erőtől szorithatja meg az anyagot.
Ha valakinek esetleg lenne erről infója vagy tapasztalata, esetleg ötlete ,és megosztaná velem, azért hálás lennék :)
Spyke

000000000

Nem úgy van az !
A csapágy előtt a "futóbábon" megy egy kés ami a csapágyba illeszti az anyagot így nem verődik ki semmi.
A valós megmunkálás meg a csapágy mögött történik közvetlen a közelében.
Így lehet barmolni az anyagot beremegés nélkül.
Ez a technika még jóval a CNC előtti időkből van.

49db863y8

Szia Barna!
Pálnak igaza van! A remegés sok mindentől lehet.Ha egy kicsit görbe a fa vagy nem négyzetes a fűrészelés a nagy fordulat ezt nem szereti.De a gép merevség ,a kés él kialakítása és sok egyéb tényező hozzá járulhat a remegés kialakulásához.Van egyébként olyan megoldás is ,hogy négy támasztó pofa fogja a fát mint a négypofás tokmány .Ez  a szerkezet is csapágyazva vad ,de élég bonyolult konstrukció.De neten sok jó videó található pl:https://www.youtube.com/watch?v=6RfHwI5yNhM&t=462s

Motoros

Hasonlóképpen mint a vazsiparban a hosszautomatákon.

Motoros

Na ilyet még nem láttam. Nem semmi.

swa3ctmw2

Van logika abban amit írtál, a nagyobb támaszkodó felület miatt. Viszont elég sok videót néztem, ahol látszik a csapágy, és nincs előtte kés. Ráadásul ahol az oszlopon megmarad a négyszögletesség, ott eleve nem lehet plusz kés.
A kés élének kialakításában még látok lehetséges hiba forrást. De azt gondolnám, hogy a legkisebb vágófelület lenne a cél, az meg egy sima egyenes tengelyre merőleges élkiképzés lenne. Ezt csináltam meg gyorsacélból, kövön kézzel fenve.
Lehet hogy ez nem megfelelő...
 Az anyag átmérő egyébként 42mmx42mm-ről változna a két végén 25mm-ről közép felé haladva 40mm-re növekedő hordóformára.

swa3ctmw2

Szia Laci.

Az anyag amivel dolgozom, az 42x42-es gyalult anyag. Szóval egyenes, meg derékszögű is. Viszont amit észrevettem, hogy a száliránytól is nagyban függ a beremegés.
eddig egy E400ason esztergáltam ezeket a korlátkisoszlopokat, de csak úgy ment remegés nélkül, hogy ha felesben csináltam meg. Ezért gondoltam rá, hogy ha megcsinálom a cnc-t, akkor majd a csapágy segítségével egy fogásra meg tudom majd oldani. Aztán most ez a remegés nem valami bíztató. Elképzelhető, hogy tényleg a kés élének a kiképzése a helytelen. De nem szakmám az esztergálás, így csak találgatok....
A videón úgy látszik, amit linkeltél, hogy egy sima csapágy vezeti az anyagot. ha ott működik, akkor nekem is kellene :)
Az a négypofás rugós cucc érdekelne még, arról viszont nem találtam infót, hogy mi a működési elve.

swa3ctmw2

Ezt kifejtenéd? :)