Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Akiknek kicsike esztergályuk van azok azt mondják nem a méret a lényeg.
Akiknek nagy esztergályuk azok meg ennek az ellenkezőjét.
A döntés a Tiéd, jól át kell gondolni mik a lehetőségek, és mi az amit alkotni szeretnél.
Ha csak ritkán kell nagyobb darabokkal küzdened akkor azt lehet érdemes iparoshoz vinni..olcsóbban kijössz ..szerintem.
Csak megjegyzem, hogy az órások pár kilós kis gépeikkel elég jól elvannak mert nyilván arra a feladatra az a megfelelő.
A multkor hirtelen felindulásból elkövettem egy szerény VIDEÓT a kis gépek védelmére, érdemes megnézned a döntéshez. A hozzászólásokat is olvasd el. Hátha segít. Ha tetszik akkor nyomjál egy lájkot.[#vigyor0]

svejk

[#eljen]
nyomok én. :)

9pk59nuy

Szóról szóra úgy van ahogy a videón láttuk!
[#vigyor4]

Sz.József

""Akiknek kicsike esztergájuk van azok azt mondják nem a méret a lényeg.
Akiknek nagy esztergájuk azok meg ennek az ellenkezőjét.""
[#eljen]

Szalai György

Benne van a lényeg, de nincs kimondva: Aki nem tud gyorsacél esztergakésre megfelelő élet kialakítani, élezni és helyesen beállítani, az esztergálás helyett kínlódni fog.
Ugyanez vonatkozik a gép összes beállításaira is, a főhajtástól a szánok ékléceiig.
A házieszterga üzemeltetés, esztergálgatás, rengeteg ismeretet igényel. Aki számítógép mellett nevelkedett, az jól kösse fel a gatyát.
Már messziről ugatni is élvezetes, de nagyon észnél kell lenni.

Elkaptam egy nem lényegtelen félmondatot: ,,rádiuszt fentem fenőkővel"

s7manbs8

Elég, ha a szerszám hajlik a gép legalább ne hajlongjon. :)

Teaway

Ment a like [#eljen]

ebalint

Szia!

Bejelentkezni nem tudok, de itt gratulálok!

[#eljen]

VViktor

Szia Misi.Ezt a késtartót ki lehet cserélni egy "normál" négy késesre? Mert nekemis ilyen kés befogom van.

Motoros

Szia. Ki lehetne, mert van olyan a tartozékok között, de nekem sincs csak ez.
Pótlolag készítettem egy kis késtartót de abba csak hengeres szárú 6 mm-es megy bele.

VViktor

Azt néztem,hogy nekem akéstartóm annyira közel van a köépponthoz,hogy nem tudok tenni helyette rendeset fel :(

Csuhás

Esetleg készíthetsz gyorsváltó késtartót, aminek az alapteste túlér a késszán végén, így a betét a szán felső síkja alá is csúsztatható. Ha készítesz egy tucatnyi betétet akkor sokkal kényelmesebben használható lesz a géped.

tt4ria0rg

Üdvözlet mindenkinek!

Köszönöm a linket, de ez a könyv nekem is megvan.
Sajnos a típus meghatározásában nem segített, viszont sok értékes (és érdekes) fogást megtudtam belőle.
 Szeretném felújítani és egyetemes esztergává átépíteni.
Az átépítéshez szükséges szánokat részben még az előző tulajdonos (géplakatos) elkészítette, de sajnos már nem tudta befejezni.
 Mivel nem vagyok esztergályos, csak mechanikai műszerész, tanácsot szeretnék kérni az ágy ellenőrzéséhez (kopás, párhuzamossága a főorsóval, stb.).

Csuhás

Ez a könyv sokat segíthet hogy úgy kérdezz amire nem egy kisregény a válasz :- )
A listában megtalálod:

46
Dr Baráti Antal
Szerszámgép vizsgálatok

Könyvtár

VViktor

Szia.Köszönöm a tanácsot,de ha illusztrálnád is az még jobb lenne,mert én nem vagyok szakma beli sajna :(