Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mdani2

Szia!

Semmi gond.

Az Optimum valóban drága, de elvileg német QA/QC van a gyárban. Egyébként én is hallottam másoktól, hogy elég hamar lehasználódnak, de hiába írják ők is oda, hogy ipari, mert nem az. Viszont szerintem hobbira pont jó. Nekem pont azért lett E3N, mert addig addig nézegettem, hogy végül kb ugyan annyit költöttem volna rá, mint egy régi gépre. Persze közben arra is rájöttem, hogy lehet álmodozni, hogy az ember század pontosan dolgozik, meg tükör felületet csinál, de az első pár munka hamar megmutatta, hogy ez nem megy magától. Szerintem még a CNCn se. Kell a gyakorlat és az elméleti tudás is. Itt a fórumon egyszer valaki feltett egy link gyűjteményt rengeteg magyar könyvvel. Abból 3 esztergályost is elolvastam. Mindegyiknek jelentős része táblázat, ahol a különböző anyagokhoz való késszögek, anyagok és forgácsolási paraméterek vannak megadva. Szóval nem elég egy jó gép. A másik, amit nem árt megtanulni, az az illesztések és a mérések. Na de nem adom fel, egyszer majd csak nálam is muzsikálni fog a krómacél. :)

Amúgy egy dolog miatt nagyon vacilláltam az Optimum miatt: Az majdnem, hogy CNC készre van készítve. Sokkal könnyebben átalakítható, mint egy régi eszterga.

Üdv Dani

Csuhás

Az emlegetett könyvtárt én szoktam linkelni, itt elég sokan ismerik: Könyvek

mdani2

Akkor így utólag is ezer köszönet érte. Nagyon boldoggá tettél vele. Pár angol könyvet még eredetiben is megvettem. :)

4g68ngash

Köszönöm a tanácsokat és linket a könyvekhez. Legalább teljesebb képet kaptam a lehetőségeimről.

bundyland

Sziasztok !

E-400 esztergán hogy lehet szétszedni a készánt ?
Ékléc kiszedve átlátni hosszában, de szétszedni nem tudom.

Előre is köszönöm!

55xuwevre

Ha még nem oldódott meg.
1. Késszán levétele a négy 10-es csavar.
2. Orsóról a két anyát letekerni, így kitekerhető az orsó.
3. Anya rögzítő hernyócsavart kivenni.
4. A szán alján az anyát kihúzatni ( hátrakalapács, rángatós csapszeg kihúzó, egyéb technikák) normál esetben 8-as menet van a közepében.
5. A két szánrész széthúzhatóvá válik.
A esetleges eltérés jogát fenntartom.

bundyland

Köszönöm!
Ez így járhatónak tűnik, egyetlen nehéz része az orsón
levő két darab körmös anya lelazítása , ha jól rémlik nincs sok hely ott.

Köszi szépen!

ecp4rs0md

Sziasztok!

Valaki ismeri a TOS SV18 típusú esztergát? Kérem írjon aki dolgozott ilyenen.

ANTAL GÁBOR

Írtam privátot ....

Istvan0728

Köszörűltem hozzá 5-ös lemezből célszerszámot, úgy már könnyebb.

Sikerült leeresztened, helyére tenned a gépet?

Üdv: István

bundyland

Szia !

Sikerült szétszednem ahogy Ferenc írta.
Szerencsére a körmös anya is lejött relatív kis kocogtatással, nem volt úgy rátépve.

Hát még nem lett leengedve mert ugyan a bakdaru elkészült
, de a 240-es I gerenda súlya akkora hogy ahoz kellett építeni még egy kissebb úgymond hordozható bakdarut ami mostanra készűlt el és azt festegetem. Szerintem két hét múlva lessz esedékes a leeresztés. Remélem.

Istvan0728

Drukkolok neked, nem kis mutatvány lesz!

bundyland

Köszi, izgulok is miatta nehogy lezuhanjon, drága móka lenne, szerintem rakok alá 2 bála hungarocelt hogyha mégis zuhanna akkor talán nem törik el az ágy.
Kis video a kocsiról leemelésről.

paradipiro

Üdvözletem az uraknak!

Szükségem lenne egy kis segítségre.

Még új vagyok ezen a fórumon, de igyekszem hasznos tagja lenni  a jövőben.

Van egy E1N esztergapadom, amire szeretnék ER25-ös patronbefogó feltétet készíteni.

A lényeg az lenne, hogy a menetes főorsóra, kellene készítsek/készíttessek egy jól illszekedő feltétet, amit ugye majd a gépen magán befejezek, hogy fusson a későbbiekben.

A problémám az lenne, hogy a menet méretét nem tudom meghatározni. Emelkedésre 4mm-es, de az átmérőjében nem vagyok biztos. Vagy M40, vagy M39.

Ha valakinek van ilyen típusú gépe, és készített már mondjuk tokmányfelfogó lapot, az kérem segítsen nekem, ossza meg tapasztalatát, melyik méret vált be.

Nagyon szépen köszönöm!

Csuhás

A szakirodalmak között van egy anyag a főorsóvégződésekről, abban keresgélj. főorsóvég