Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Valami kerti kapálógépre tippelek.

jani300

Én fékkulcsra .

Csuhás

Egyébként majdnem mindegy mire készült, egyszerű melókra így is elég pontos lesz. Régóta akarok egy kis osztófejet készíteni a maróra. Van ugyan igazi osztófejem is, de sérvet kapok ha azt kell emelgetnem. A legtöbbször meg úgyis csak kis hatszögeket kell marni. Persze lehetne satuba fogható hatszöganyagot is használni osztásra, de Laslie megoldása azért ügyesebb.

jani300

Én már gondoltam az öregkorra , vettem egy metrós kis köteles darut . (Akkor nem nagyon számított a pénz , most ezért nem így van már) De még a dobozában van , lassan tíz éve .

6rk75uezn

Személy szerint kiváncsian várom [#eljen]

y580keijn

Üdv.

Vásároltam egy E3N gépet.
A tartozékok leltározásakor találtam ezt a 3 orsót anyával amit a géphez vettek.
Volt hozzá kúpvonalzó és kés-kiemelő,de szerintem nem azoknak a tartozékai.
A pici patronokhoz pedig nem találtam befogót.

Esetleg ha valakinek ismerősek a képen látható alkatrészek, megköszönném ha megosztaná velem az ismereteit. [#vigyor4]

d6i9g5pbs

Űdv   a pici patronok és a mellette levő kettő meredek kúpos szár az marógépé...a menetes orsó valami keresztszán orsóérdekelne  a patronok és a meredek kúpos szárak  van futóbábom az e3n hez nekem sajnos nem jó az e2n re..

Csuhás

Az arányokat nézve kicsi az a kúp meredek kúpnak.

wg8ck5whg

Kedves fórumozók. Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Nemrég vásároltam egy cnc marógépet, mely 2000x1000 mm munkaterülettel és 2,2 Kw marómotorral van felszerelve.
Lényege, hogy 18 mm -es táblásított lucfenyőt marok, vágok és szükségem lenne egy kis technikai segítségre.

Először 6 mm átmérőjű két élű maró késsel álltam neki a megmunkáláshoz. 1200 r.p.m feed rate 2000 mm / min Pungle rate 600 . (3 fogás) Kb 5 táblánál már kiment az éle.

Most 8 mm két élű marókés van benne a következő paraméterekkel:
r.p.m 1400
Feed rate 1300
Plunge rate 400
(4 fogásból vágja)

Sajnos már a második táblánál elég nagy forgácsot csinál.
Teljesen kezdő vagyok a marásban !
Kérem javasoljatok egy tuti beállítást amivel hosszútávon tudok dolgozni.

Köszönettel:
Zsolt

000000000

Próbáld meg faipari keményfém szerszámmal.
A fordulatszámot 10-szerezd meg.
Az elötolás lehet 2000-2500 mm/perc.
Ez utóbbit óvatosan emelheted, attól függően, hogy bírja a szerszám és a gép.

Csuhás

Sajnos Lasliet elég nehéz rávenni hogy egy elhamarkodott ígéretet betartson, azaz adjon egy leírást a kis osztófejéről. Viszont egy képsorozatot felrakott a szerkezetről valamikor még a régi fórum idején. Annak alapján a tőle vett csiga/kerék párossal már el lehet kezdeni építgetni. Osztófej képek

Motoros

[#fejvakaras]
Ez az osztó nagyon szép meg spéci, de egy esztergára kell ezt így túlbonyolítani azzal a csigahajtással?
Folyamatos leforgatásra szinte sosincsen szükség, ami a fontos az a két és négyfelé osztó.
De ha bármi más szöget akarok akkor ott van az a gravírozott tárcsa, vagy ahhoz hasonló egyszerű "szögmérő" amin kellő pontossággal bármit be lehet állítani.
Tehát az egész csigaház elhagyható...szerintem... ami nagyon leegyszerűsítené a gyárthatóságot.
Nekem a lomok között van valahol egy három felé osztó patronos feltét esztergára aminél az arretálást egyszerűen egy kúpos stift adta + egy gyors rögzítésű csavaros lehetőség. Ez az egész a kis mérete miatt befogható volt a késtartóba.

De a marókra való gyors osztókon sincsen ez a bonyi csigarendszer hanem csak max.  a cserélhetó osztótárcsa.
Ilyen pl a Schaublin gyorsosztója a kis szíjhajtásos marógépére, amit én ismerek.

Csuhás

Esztergára nem nagyon kell, magam is maróhoz akarom használni, hogy apróságok miatt ne kelljen emelgetni a nagy osztófejet. Igazából elég volna a gyorsosztás is, ami szempont hogy kicsi legyen, patronos befogással, és satuba fogva tetszőleges szögben tudjam használni.

grekon

Akkor azért nem kell rá szorzotàrcsa ? [#vigyor4]

vjanos

Ilyen jellegű szerszámtárral találkozott esetleg valaki CNC esztergára?

Egyszerűbbnek tűnik jelenleg pontosra megcsinálni, mint egy ilyen forgó rendszerűt, és a késmagasság is könnyen állítható.