Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Van a beszúrásos! azt úgy készítjük hogy a tokmánypofa elejébe befogunk egy tárcsát vagy alátétet, ami nagyjából a cél átmérővel egyenlő!meghúzzuk de brutálisan, aztán a felét visszaengedjük, és újból ráhúzunk hétköznapira, itt kell a beszúrást megcsinálni! érdemes K10-es piros! forrasztott lapkás kést használni, mert ez többet tud, mint gondoljuk!
A másik módszer! ha 'valahová' belefúrunk a pofába a palást felületen!
Ez a Laslie féle módszer! csak már sokan megfeledkeznek erről és saját ötletükként adják elő!
A Laslie módszere egyszerűbb, én is alkalmazom! 'köszi LEZ!'[#eljen]

A tokmánypofákat nem szabad egymáshoz oldalirányban előfeszíteni a szabályzáshoz!mert ez majd nem áll fent akkor,amikor befogunk valamit!

designr

Van igazságod..akkor épp a NEM sugár irányú előfszítéssel van gond..hanem hogy van egy húr? irányú is ami a pofák normál használatánál nincs..[#lookaround]

KoLa

Sajnos húr! csak a gitáromon van! miről beszélsz?

designr

Eldalolom neked..az a húr amelyk nem megy át a kör(tokmány )középpontján..

Csuhás

Ha csak egy pár pofa közé tennék távtartót akkor oldal irányú erő ébredne. De helyzet megváltozik ha mindhárom helyen van távtartó, ez esetben az oldalerők kompenzálják egymást és marad a pofákon a sugárirányú eredő.

Istvan0728

Köszönöm!

Nem mondom, hogy ezt így kell csinálni, biztosan nem követtem minden lépésében a bevált szakmai protokollokat.

De kezdő hobbistaként így sikerült.

Ami talán nem egyértelmű és nem készült kép róla:

Az alap problémám az volt, hogy hogyan kerüljön be a tokmánypofa homlok felületébe a 2 mm-es horony, amivel majd meg lehet fogni a gyűrűt a feszítéshez, csak ehhez használtam az anyákat a képen látható módon. Utána elővettem egy használt 38 mm-es külső átmérővel rendelkező csapágyat, azt szét szedtem, után egy csomó helyen mértem az átmérőjét, hogy nem tojás-e (csak 0.01 mm volt benne) Ezt a csapágy gyűrűt fogtam be a tokmánypofák homlok felületébe esztergált horonyba, mérés közben mindhárom diót fokozatosan ugyanabban a sorrendben haladva szorítottam meg egyenletesen , míg a befogott gyűrű palástján mérve 0.02-ön belül futott. Jött a kiesztergálás K10-es furat késsel (K30-asom nincs) Érintőt vettem a tokmánypofák legbelső részén, a pofák belső fogófelületét fekete alkoholos filccel befestettem majd 0.05-ös fogásokkal kiesztergáltam, míg a festés mindenhonnan el nem tűnt.

Jött a próba esztergálás: befogás érintő szorításig csak egy diót tekerve megfogtam az anyagot, miközben azt is mozgattam kőrirányban, mikor már nem ment könnyedén akkor ugyanabban a sorrendben többször átforgatva a tokmány minden egyes diót egyenletesen meghúztam. Az átfordítás előtt  krétával összejelöltem az anyagot és a tokmányt, majd a jelölésre fogtam vissza fordítva az anyagot az előzőkben leírt procedúra szerint. Ez lett az eső eredmény, majd a további gyakorlat megmutatja, hogy más átmérőkön mi a helyzet.

A tankönyvekben azt olvastam, hogy ne csak egy diót meghúzva fogjam be az anyagot, hanem mind a hármat meg kell húzni egyenletesen, mert így pontosabb lesz a megfogás. Persze a forgócsúcssal való megtámasztás is elengedhetetlen ha az átmérő háromszorosánál nagyobb a kinyúlás.

jani300

Üdv ! Én ezt most úgy látom hogy a pofák közepén lévő horonyba fogtad a feszítőgyűrűt .
A pofák elején lévő kiesztergálás bőven elég lett volna , szerintem .(amibe vékony tárcsákat is lehet befogni )
Oda vállas gyűrű kell a merevség miatt .
A tegnapi vitát messzire kerülném , csak úgy látom nem egyértelmű , hova is fogtad be a feszítőgyűrűt .

jani300

Na  jó , 38 mm , akkor persze hogy a belső kiesztergálásba fogtad . Ott középen az a beszúrás már volt ?
Na az mire való ?

Istvan0728

A pofák homlok felületébe nem volt kiesztergálás, pont az okozta a problémámat. Ahhoz használtam a három anyát.

Persze, hogy ebbe a kiesztergálásba fogtam be a csapágy gyűrűt. (Majd csinálok még egy képet) Egyébként nem fértem volna hozzá a pofák belső teljes felületéhez.

Volt vita?? Erről én nem tudok.[#rolleyes]

jani300

Elbeszélünk egymás mellett rendesen .
Amihez hozzáér a mérőóra oda fogtad be a gyűrűt . Az rendben . A középső pofalépcsőben látok egy beszúrást is .
Az egyik beszúrás , a másik kiesztergálás . Mindkettő alkalmas lehet feszítésre a szabályozáshoz is .
Na a beszúrás sem volt ?

Csuhás

Csak egy apróság amit nem győzök elégszer leírni: A szabályozásnál befogott gyűrű körkörössége NEM számít bele az eredmény pontosságába. Ezt mondja a józan ész, és ezt írja Laslie is akinek a véleményét sokra tartjuk. Magyarán a gyűrűt mikrózgatni tök felesleges.

Istvan0728

Sajnálom még nem értek mindent úgy, ahogyan kellene. Most van egy kis időm megyek és elkészítem a további fotókat, amik kimaradtak.

Istvan0728

Biztosan úgy van ahogyan írod.

Én csak igyekeztem mindenkinek a tanácsából azt kivenni, amit a rendelkezésemre álló eszközökkel és a pillanatnyi "tudásommal" meg tudok valósítani.

Távol áll tőlem, hogy bárkivel is szakmai vitákba bonyolódjak. Egyetlen dolog érdekel csak a végeredmény, a hozzávezető út meg lehet bármilyen, kinek-kinek a szakmai meggyőződése szerint.

Nekem olyan még nincs és várhatóan az esztergályos, fémmegmunkálás témában soha nem is lesz!

Istvan0728

Beszúrás volt, már így vettem a pofákat.

A ígért képek a közbenső fázisról.

ysc3kmx9v

Van még egy érdekes oldala ennek a tokmánypofa szabályozásnak, azon kívül, hogy a pofák feszítése helyesen történjen, a nagyon pontos pofa szabályozásnál, /lágy pofa/ még az is számít, hogy milyen átmérőt fogunk esztergálni, mert tökéletesen csak azon az átmérőn fog szaladni a tokmány amelyik átmérőre szabályoztuk.A kemény pofa szabályzáskor nem kell alkalmazni, mert a nagy pontosság nem számít,és az esetek döntő részében a pofa szabályozás azért történik mert az anyag billeg a tokmányban.