Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Istvan0728

Megnéztem, messze vagyok még attól, hogy ilyen eszközeim legyenek és azokat megfelelően alkalmazni is tudjam.

Csuhás

Akkor azt javaslom hogy a pofákba fúrj egy egy hatos körüli furatot szemből. A furatokba dugj egy egy stiftet és azokkal szoríts meg egy gyűrűt. Majd köszörülés helyett egy piros színű forrasztott lapkás késsel esztergáld meg a pofákat tized milliméteres fogásokkal addig míg mindhárom pofán tiszta lesz a felület. ( Fúrógéppel nem lehet köszörülni ( persze kipróbálhatod ha nem hiszed. ) Valami egyenes csiszolóval lehetne próbálkozni, de kár összekoszolni köszörűporral a gépet )

000000000

Ez így biztosan jó lesz?
Szerintem nem. Mert hogy a furatok találomra lesznek elhelyezve.

000000000

Szerintem nem ugyanarról a tárcsáról beszélünk.
Egyik oldalán síkmenet a másik oldalához meg a diók kapcsolódnak. Ehhez szét kell szedni a tokmányt, hogy megnézhessük.

rocco33

Csuhás

Ha végiggondolod akkor beláthatod hogy találomra kifúrva és krumpli alakú gyűrűvel is tökéletesen működik. ( Persze illik pontosan berajzolva fúrni hogy ne egy kajla furatot nézzünk ezután évekig )

Csuhás

Igazából ha nem volna súrlódás, illetve a meghúzó diók nem nyomnák el a tárcsát akkor egyáltalán nem kellene megvezetés a síkmenetnek, a tokmány akkor is központosan szorítana. Kiadódik a geometriájából. De mert a dió meghúzáskor elfeszegeti a tárcsát és a súrlódás nem engedi teljesen vissza az egyensúlyi helyzetbe ezért lesz hiba kopott tárcsa esetén, de mindig azonos dióval meghúzva ez a hiba minimalizálható.

000000000

Nincs mihez pontosan mérned meg a pontozás is nagyon esetleges. Ezért írtam, hogy találomra.

000000000

Ahogy gondolod.

000000000

Én még kopott tokmányt nem láttam jól szaladni szabályozás után sem.
Az is lehet, hogy ez csak az én hibám.

Csuhás

Magam sem láttam. Sajna a tokmány ha kopott akkor mindenhol kopott.

Istvan0728

Az anyás módszert próbáltam, eddig jutottam most:

Megfogadom amit írsz, nem köszörülöm fúróval, van öntvény késem kiesztergálom.

6rk75uezn

Igy hogy?
Miért nem próbálod meg amit mondtam?
Egy csapágy gyűrű bentre és mehet.
A képen rajzoltam.

jani300

Nem ott kell kitámasztani .
A tokmánytesttől minél távolabb .
Úgy túl egyszerű lenne :)

6rk75uezn

Persze,minnél távolabb kellene de ha nem akar furkállni,és egy vállat sem akar a pofa elejébe esztergállni hogy oda tegyen gyűrűt akkor ezt a műveletet 10 perc alatt megcsinállhatja és csak jobb lehet mint most.
Nem túl rossz tokmánynál nekem mind kettő ugyan azt az eredményt hozta.