Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Ennél a megoldásnál meg van annak az esélye (veszélye?),
hogy a pofa hátul hamarabb fog szorítani mint elöl.(szerintem)

6rk75uezn

Igen,igy gondolom én is,ez attól is függ hogy milyen állapotú tokmányt szabályzunk,ha lóg a pofa akkor ....

Sz.József

Igen, viseletesebb tokmánynál esélyesebb a jelenség...

Csuhás

Nem így mert így nem tudsz belenyúlni. Lapjával rakd az anyákat és annyira húzd kifelé őket hogy épp csak megcsippentse a tokmánypofa. De ez esztergálásra nem biztos hogy jó lesz mert ha nagyon kopott a tokmány akkor kirázódhat az anya. Szóval inkább fúrj be a pofába, ez olcsó átköszörült vídiás falfúróval is megy asztali fúrón, vagy ha az nincs akkor a fúrót a tokmányba a pofát a késtartóba fogva az esztergán is megoldhatod. ( kézi fúróval nem fog menni )

jani300

Nem zavar senkit hogy már kiesztergálta azokat a pofákat ? :)
Minek oda még furat is [#fejvakaras][#hawaii]

6rk75uezn

Valóban,én sem láttama a fától az erdőt [#wink]

Csuhás

Most hogy mondod, már látom is. Elnézést!

jani300

Nem kell elnézést kérned ! Csak szóltam , én sem szeretem összefurkálni . De ez egyéni ízlés kérdése . [#integet2]

grekon

"Én még kopott tokmányt nem láttam jól szaladni szabályozás után sem."
Én làttam .

grekon

A videon mutatott mòdszer nem alkalmas a pofàk leszabályozása , legalàbbis az utèst nem veszi ki csak pàrhuzamosra honolja a pofàkat .

Csuhás

A videó mutatja a pofák felesztergálását is. A kopás jellege és mértéke dönti el hogy kell-e esztergálni a hónolás előtt.

grekon

"az orsó 0.04 mm belül van, a bajonett záras felfogatott tárcsa szintén,"
Hüledezve olvastam . Ha a felfekvő felület  nem szalad (legalàbb0.004 mm belül) hogyan vàrsz elsz a tokmànypofàktol szàzadon belüli futàst (arra ott a patron , kiesztergàlt pofa )? Egyèbkènt sem arra valò  , ha egy 200-as tokmàny egy tizeden belul fut az màr jónak mondható .

Amit tehetsz : több helyzetben felfogod a tokmànyt (ha lehet ), ha talàsz egy jobb helyzetet ahol szàzadon belul fut a tokmàny összejelölöd . Ha nincs jo helyzet akkor illene a felfogatotò tárcsàt felszabályozni (legalàbb a  palástfelületen )

Ekkor kiesztergàlod a pofàkat a Csuhàs forumtàrs àltal 39403 hszben emlitett  befuràsos vagy a laacika 39414 hszben emlitett modszerrel (lènyeg hogy meg legyenek szoritva). Erre egy jofajta öntvény kès alkalmas (K30) .

Mikor mindhàrom pofàt egyformàn veszi a kès (csendül a kès mindegyiknèl) veszel mèg egy tizedet vègig , s mèg egy-kèt tizedet a POFÀK HÀTSO RÈSZÈBEN akàr többször megjáratva a kést . Ugyanis a pofa mindig elől kopik s igy lehet jora hozni .

Mikor igy megesztergàltad a pofàkat lehet elővenni esetleg köszörűt DE inkàbb kerülendő mert a por csunyàn be tud bujni a felületek közé mèg ha letakarva is (kèpes egy hèt mulva is előbújni a fekete olaj ) . Mint màr irtam akàr ÀLLÒ KOVEL NAGY FORDULATON ; 1500-3000 is fel lehet szabàlyozni a pàr szàzadot ütő pofàkat , kopik a kő de mindig forgatunk rajta (hatszög szàral) . Itt is a POFÀK HÀTSO RÈSZÈBEN kell többet venni .

Az igy kiszabályozott pofa 5-8 szàzad körül fog a teljes terjedelemben (ha szükséges mèg egy dióban meghúzva s rákoppintva a pluszos pofàra nullàsra lehet hozni) . A nagyon rossz tokmányt onnan lehet megismerni hogy kiesztergàlt átmérőn ès azok többszörösein szalad a köztes átmérőkön pedig üt .

Jó szabályozást .

grekon

Akkor èn nem figyeltem , abban a videoban nem làttam esztergàlàst .

Istvan0728

Uraim! Köszönöm!

A logikám szerint (lehet,hogy hibádzik), mivel nagyon kopott ez a tokmány csak akkor lehet valamennyire elfogadható ha, a tengelyvonal felé kijön belőle minden lógás, ehhez mindenképpen a központ felé kell befeszíteni. Ha megfúrnám a homloklapon a pofákat, bele a csapokat és utána a gyűrűre feszítetek, az csak akkor lenne elfogadható ha az ezreden belül futna. Na ilyen gyűrűt nem tudok esztergálni ezzel a géppel[#vigyor3]

Választottam, hogy a pofákba beesztergálom azt az ominózus 2 mm-es vállat, ehhez jó volt ez az anyás módszer, most benne van. Még nem mértem, de reményeim szerint 1-2 századon belül fog futni, ha ez így lesz jöhet bele a csapágygyűrű és mehet a kiesztergálás. Vagy van gravírozó köszörűm is (a fúrógépet hanyagolom), 10000-es fordulattal, készítek hozzá egy felfogató adaptert aztán esetleg köszörülök. Még nem döntöttem el, majd még gondolom írtok az egyik módszer előnyeiről és a másik hátrányairól. Azért vacillálok mert sajnos K30-as furat késem nincs.

Meglátom így mire jutok, szerintem csak jobb lehet és az a 0.3-0.35-ös ütés lemegy az elvárt 0.02-0.05ös szintre, ha nem akkor kezdem elölről, az orsótól kiindulva a felszabályozásokat.

Lehet, hogy nem jól gondolom?[#conf] Véleményetek?

Csuhás

NEM! Az hogy a pofákat egyenletesen kifelé feszítsük három pofás tokmány esetén ahhoz nem kell pontos gyűrű! Egy akármilyen krumpli alakú darab pontoson olyan jó mint egy csapágy. Most hirtelen a három és négylábú szék esete jut eszembe szemléltetésül, az egyik göröngyös felületen sem billeg míg a másik a viszonylag simán is ezt teszi.