Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

A csapágy az egy vékony gyűrű különféle golyókkal összerakva és még egy gyűrű,ennyi hiba nem fér bele a mikró hitelesítésbe, max az órás tolómérőhöz jó[#hehe]

6rk75uezn

A másik mikrók kedden lesznek itt,azok 25-50 és 75-100.

6rk75uezn

Bizony 4 század,tudom sok.
Nem szoritottam túl!

jani300

Megnéztem Sasi írását a csapágyakról , nem lehet 4 század .
De most fűtők mert nem elég hogy kint voltam fél napot , bent is van 12 fok . kÁVÉVAL MELEGSZEM ... :)
75 ig van mikróm , de most nem bohóckodok vele .

6rk75uezn

Oké Jani,holnap majd ....
Most melegedj [#eljen]

Motoros

A TosR16 nál hivatalosan csak egy irányba lehet forgatni a revolverfejet. Ez jó nagy gond, mert minden lépést előre-hátra tekeréssel le kell lépni. Sokszor elég 2 szerszám és ekkor is a hatot le kell lépni. Ha viszont amolyan "félhelyzetbe" léptetem akkor szabadon kézzel körbetekerhető, kihagyva az üres helyeket.
Pont ilyenkor tud valami kiakadni, és se előre se hátra. Az első alkalom fél nap volt mire rájöttem, de mostmár hogy tudom mit kell vissza akasztani így is fél óra..nekem.
Ezt nem nevezném gyári hibának, végül is ez nem üzemszerű.
Egyébként ez egy nagyon ügyes szerkezet mert a rev fejnek van gépi előtolása is ami az ütközőkre futva bárhol kiold, meg van  (volt) hozzá menetmásoló egység is ami igen furmányos, és a rengeteg tartozék is nagy kincs.

HJózsi

Sziasztok!
Opti D240 esztergához keresek magyar nyelvű leírást. Ha lenne valakinek akár kölcsönbe, megköszönném ...

csakyt

Sziasztok
Segítségeteket szeretném kérni. Bp. 03. kerületben szeretnék találni egy esztergályost aki egy kis  1/2 - 3/8-os szűkítőben egy  kis kúpos részt csinálna a furatba. Egy kompresszorhoz szeretném a csövet beleilleszteni úgy, hogy ne eresszen. Tud valaki itt ebben a kerületben esztergályost?
csakyt

Istvan0728

Kérlek tapasztalt mesterek segítsetek!

A tokmány pofákat szeretném felszabályozni. Már végig néztem egy csomó videót,Sasi oldalát,...Csináltam egy fúrógép adaptert az esztergámhoz. A csapos köszörűkő központosan fut. meg van a csapágygyűrű is.

Csak azt nem látom, találom sehol, hogy a tokmánypofák homlokfelületébe, hogyan kerül be, hogyan kell beesztergálni az a kb. 2 mm mély horony amibe a gyűrűt futás pontosan belehetne fogni.[#nemtudom]

Leírnátok egy egyszerű kezdőnek is kivitelezhető módszert erre. ti hogyan csináljátok.

Köszönöm! István

000000000

Mielőtt még bárminek nekifognál.
Nézd meg, hogy a síkmenetes tárcsa mennyire lötyög a tokmányban. Mert ha tizedeket lóg, akkor a szabályozással semmire nem mész.

6rk75uezn

A gyűrűt tedd bentre,ugyan az lesz az eredmény.
A fúrógép 3000 körüli fordulata kicsi,csak porladni fog a csaposkő,de talán csak jobb lesz mint volt.
Mennyi van most benne.
Siktárcsa lógást tényleg megnézhetnéd mert lehet tényleg nincs értelme belefogni.

Csuhás

Tegyél be 3 anyát a pofák közé. Vagy akár ilyen tárcsát is készíthetsz. A fúróba fogott csaposkő szerintem nem alkalmas, annál a felesztergálás is jobb. De nemrég linkeltem egy nagyon alapos orosz videót a tokmánypofa köszörű nélküli beszabályozásáról. Az inkább kivitelezhető.
video Viktor többi videója is megnézést érdemel.

Istvan0728

E400, bajonett záras felfogatása van a tokmánynak. A mérésekkel kezdtem - az orsó 0.04 mm belül van, a bajonett záras felfogatott tárcsa szintén, a felfogatott tokmány 0.05 a körfutása a paláston mérve és 0.03 a homloklapon mérve. SzVSz  ez egy erősen használt gépen talán nem rossz, de aztán a tokmánypofák erősen lötyögősek, ha ráhúzom egy 22-es H9-es acélrúdra, akkor a pofa előtt 20-30 mm-rel mérve van benne 0.3-0.35 mm ütés. Ezért gondoltam a pofák felszabályozására.

Istvan0728

Ezt nem értem, ha befogatom a gyűrűt a kopott pofákkal, akkor hogyan férek hozzá a pofák belső felületéhez és azoknak hogyan lesz a körfutása 0.02-0.03 -on belül. A fúrógép forog egyik irányba a tokmány is forog csak összejön egy komolyabb fordulat (legalábbis a videókon ezt látom)[#conf]

Istvan0728

Köszönöm! Ez a tárcsa még egy kicsit bonyolult nekem, de mindjárt nézem a videót.