Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Akkor megtenné az olcsó PF70 5c befogó is igaz akkor kell az 5c patronkészlet erre gondolok. ..na meg oda az alkotás öröme. Vagy lentebb van az egyszerű 5c befogó.

Csuhás

Igen ez is egy lehetőség. Ami ellene szól hogy idehaza drága. Ahol pedig megtaláltam onnan nem szállítanak Magyarországra.
Illetve 5c patronjaim nincsenek, de van er32 illetve kart készletem, jobb volna azokat használni. Ennek a befogónak az előnye az egyszerű osztás, és a tengely irányban való mozgathatóság, ami szerszámköszörűn jól jön. Hátránya hogy a talp nincs körbe marva illetve a tengely szorítás egy kis recézett fejű csavarral nagyon gyenge még csavarfejet se mernék így marni vele. Még gondolkodom a dolgon.

ywathzay

Szerintem a pozíciót a kis csap rögzíti az osztótárcsán keresztül, a recézett csavar a patronbehúzót rögzíti.

Csuhás

Hmm.. igazad van, maráskor mindig benne van a pöcök így elfordulni nem fog. Marni meg úgy kell hogy ne előre húzza a maró a tengelyt.

Motoros

Szerintem azért nem fog elterjedni mert lehet, hogy egyszerűbb de egy pokoli torony lett az egész, az emeleten lévő kések akár be is bicsaklanak, a főorsót is egy magasított piedesztálra emelte, hogy a fenti kés is le tudjon ereszkedni. Nem is olyan egyszerű és oda a stabilitás.[#confused] hát nem is tudom.[#fejvakaras]

sastas

A súlya magasabb, méretre nagyobb, komplexebb hajtás kell rá, a költsége is biztosan nagyobb. Egyetlen egy pozitív dolgot látok ami mellette szól, mivel nagyobb a fizikai mérete, ezért a hajtott szerszámhely könyebben megoldható rajta, de házi megoldásként biztosan a forgótárat választanám ehelyett.

Vetesi75

CNC automatákon használatos, bár inkább vízszintes elrendezésben. Előnye lehet még a hajtott szerszámok könyebb kivitelezhetőségén kívül, - ha már marni is akarunk - a fizikailag is létező Y-tengely. Nagyon sok marási feladatnál egy esztergán az Y-tengelyből hatékonyabban lehet "támadni", mint C-tengelyből.

robroy007

Tordos hosszesztergán kolléga ilyennel faragott

sok lehetőség van benne amíg nem akad a munkadarabba a felfogó lap és nem kell első hátsó megmunkálásra át mászni az anyagon

Tordos-on két ehhez hasonló szerszám szán volt, persze külön tudomány 7-8 tengelyre programozni már ezzel a megoldással

vjanos

Megnézném azt a gépet, de nem dobott rá semmit a gugli - van esetleg egy linked róla?

vjanos

Köszönöm mindenki véleményét.
A saját kis készülő háztáji cnc esztergámra keresem a szerszámcsere megoldást - amit meg is tudok valósítani :)
A hirth fogazású tárcsát pl nem tudnám megcsinálni...

Még meg kell rágjam a dolgot, rövid távon kap egy szimpla késtartót.

khnxx9e5e

Ezt mennyiert is arultak multkor?
Csak erdekesseg kedveert.

https://stroje.bazos.sk/inzerat/71206253/Sustruh-do-600mm.php

TROMF22

Vaterás hirdetésben 280000.- Ft. volt.

Motoros

elgépelés. Tordos =Tornos

Motoros

Vetesi75

Nem feltétlen kell hozzá hirth fogazású tárcsa. A Doosan/Daewoo-Puma/Lynx esztergák revolver egysége is egy hengergörgős csapágyazottan elforduló, egyetlen csapra (talán kúpos) arretáló cucc.
https://www.youtube.com/watch?v=RNgCNQqJPFw
A link Y-tengelyes gépre/munkára mutat - direkt ilyenre kerestem, ha már szóba hoztam...
Videón külön figyelmet érdemel:
-megmunkál, furkál, marogat, stb.
-gyönyörűen utómunkál (sorjáz),jelentős munkaidőt rászánva,
-az'tán fogja, oszt leszúráskor 1000-rel beleb@ssza a kopasz elszedőkanálba, ami majd jól össze is veri... [#falbav]