Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bundyland

Köszi, de most egyenlőre nincs energiám erre, inkább vennék
de aztán az is lehet hogy lecserélem az összeset belső kulcsnyilásura, valamilyen keményebb csavarból.

svager

Van egy olyan lehetőség a hozzászólásoknál,hogy [You Tube link beszúrása] [#wave]

HJózsi

A gépkönyvbeli rajza alapján zsugorkötés gyanús (szoros illesztés)

Istvan0728

Legközelebb! (miután rányomtam az "elküldre", akkor vettem észre.[#lookaround]

bundyland

Köszi, érdekes én nem láttam pedig megvan az eredeti gépkönyve.
Akkor csak lehet az a ricni/tárcsa jön föl valahogy mert az cserélhető.
Köszönöm hogy megnézted!

55xuwevre

A késtartó pozicionáló szorosan illeszkedik a fészekbe, a képen nem látom de szokott benne 2 menetes furat lenni ami segít a kivételnél.
Ha a csavarokat kivetted próbáld valahogy kicsalogatni, egyéni ötlet.
A menetes tengely a késtartó rögzítő eltávolításához alul ki kell csavarni egy oldalcsapkörmös kulccsal a záró, rögzítő anyát.
Ahogy HJozsi is írta szoros illesztéssel van a szánban elfordulás ellen retesz is van benne, az (alsó)végén vállas.
Tehát csak lefelé nyomva,rátekert fordítókarral lehet kinyomni vagy ütni.

bundyland

Köszönöm, én már a tárcsával is beérem , csak takarítás miatt kell/szeretném.

szucst

Szia,

"nagy csavar kivétele"
Saját tapasztalat:
Mivel ezeket a szerkezeteket már egy ideje használják
- először felülről egy keményebb dornival de érzéssel meg kell ütni - lazuljon, kissé ellen kell hatni az eddigi terhelésének
- a "nagy csavar" Ca a Késszán orsó tengelyvonalában van egy 80..100mm hosszú kúpos szeggel elfordulás ellen biztosítva.
na ezt kell kikocogtatni a késszán-orsó helyére tett 8..10 es dornival. Itt vigyázni kell, a kúpos szeg lehet össze van törve a korábbi erőltetéstől (mint nálam volt, a késtartót többnyire túlhúzzák a kollégák...)
- ezután az anya lefele kikalapálható, de ellenőrizd le hogy a kúpos furatban ne maradjon "törmelék".

Felújításnál, mert gondolom az jön
- ha a menet még használható, a vállat érdemes annyira felhegeszteni, hogy átesztergálás után a kúpos furat nagyjából jó magasságban legyen,
Összeszerelni csak a szántestek megmunkálása után érdemes.
Csavar vissza a helyére, rendesen beütni és csak utána kitisztázni a kúpos dörzsárral . Kúpos szeget beütni és kész is.
Fontos: a vállnak kell(ene) axiálisan tartani, a kúpos szeg csak biztosít!

Ha nem sikerült érthetőre bocs, írjatok.

bundyland

Szia !

Köszi a részletes leírást.
Nem felújítás, szinte újszerű a gép csak leszereltem a késszánt és mintha a hűtő/kenőlé összerohadt volna az olajjal és barnás híg sárrá alakult és ezért ki akarom takarítani. tulajdonképpen a ricni/tárcsa levétele is elég lenne már , de az nem akar lejönni pedig kicsavartam
azt a két sülyesztett fejű csavart.

szucst

Szia,

ebben az esetben gázoljaba/benzinbe áztatnám, utánna olajozni összerakni és jókedvűen használni.
Ha nincs baja ilyen részeket nem kell szétszedni...szerintem.

bundyland

Így van, ezt tettem a tárcsa már bent maradt a lényeg úgyis ki lett takarítva (orsó, szánok, ékléc késtartó belseje).

AlbertR

Sziasztok!
A minap vettem egy nóniuszos állítható nem tudom mit.
Esetleg valaki felismeri minek a része vagy tartozéka lehet? Osztás 0,1mm kb. 5 milimétert mozgatható a két végállás között belül egy nyomórugó feszíti elő a kotyogás mentesség érdekében.Felül egy rugós nyelv van.
Előre is köszöm a segítséget!
Üdv: AlbertR

Devecz Miklós

DIY eszterga [#csodalk][#integet2]

jyaspjj67

Üdvözletem az uraknak!
Még új vagyok errefelé, és egy kis segítséget szeretnék kérni.
Vettem egy esztergát, vagy legalább is annak látszó tárgyat, már sok éve. Közbe el is romlott, de lassan lassan talán fel sikerül újítanom. Mindenesetre elöbb csináltam egy másikat mint hogy ez elkészülne. De nem csigázom tovább az idegeket...
Arrol lenne szó hogy nem tudom beazonosítani a masinát, és legfőképpen nincs róla semi eredeti leírásom. Szerintem ezt csak összerakták innen onnan hogy el tudják adni. Igazából a cserekerekek adataira lenne szükségem.
Felrakok egy-két képet is.
Ha esetleg felismerné valaki, azt megköszönném.

rocco33

Szia, hasonló van élhajlítókon az ütközők finomhangolására. De ettől függetlenül lehet más is.