Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Fához teljesem más kés kell mint fémhez !
Másoláshoz, vagy CNC-hez ezt a profilt és élkiképzést ajánlanám.
Nagy hátránya ezeket a késeket élezni kínszenvedés. (belülről kell)

swa3ctmw2

Na valami ilyesmire gondoltam. itt is egy fogásra csinálja, egy késsel. Valami 4 pofás cuccal támasztja. Csak a kamerás valami parkinzonos emberke lehetett...

swa3ctmw2

Mennyit agyaltam, hogyan tudnám kiköszörülni ezt gyorsacélból.... beszerezhető ilyen valahol?

000000000

Itt Vácon is volt egy faipari szerszámokkal gépekkel foglakozó cég.

http://www.anest.hu/

Itt érdeklődj !

Motoros

Pontos tűrésű szálanyagok megmunkálására szolgál az átmárő többszörösét meghaladó hosszméret esetén is, csúcstámasz nélkül.
 A főorsó  mozog Z irányba és egy álló bábon át tologatja a munkadarabot, a méretnek megfelelően. A kések a báb közvetlen közelében dolgoznak. VALAMI ilyesmi.
Neked ez nem jó ez az elrendezése miatt.

ITT jobban látszik a mozgó főorsó.

Motoros

Még annyit, hogy ezek a régi gépek termelékenységben, megbízhatóságban, gazdaságosságban bizonyos közepesen bonyolúlt nagy darabszámú tömegcikkeknél verik a mai cnc-ket.

ysc3kmx9v

A teljes igazsághoz azért tegyük hozzá. A videón látható gép egy mechanikus vezérlésű hosszeszterga automata, de ez a fajta gép már jó ideje létezik CNC vezérléssel, ami azért a gyors beállítás érdekében nem elhanyagolható.A mechanikus vezérlést megtervezni, beállítani a vezérgörbéket elkészíteni elég embert próbáló feladat, ehhez képest a CNC egyszerűbb állítású. Amikor már mindkét gép az optimális működésre be van állítva nincs különbség köztük számot tevőlegesen.

Vetesi75

Azt is érdemes megemlíteni, hogy egy korszerű CNC-hosszautomatánál rendelkezésre áll a rengeteg szerszámhely és az Y-, illetve C-tengelyes hajtott szerszámos megmunkálás lehetősége - mind a főorsó, mind az ellenorsó irányából.
http://www.hanwhacorp.co.kr/_resource/machinery/images/main/part_bg01.jpg  
Homlok- vagy palástfurat osztással, menettel vagy lapolás, horonymarás, poligon esztergálás nem jelent különösebb problémát. Ilyesmi CNC-én néhány óra előkészületet kíván, amíg hagyományos mechanikusnál egy több műszakos tervezési, vezélőtárcsa (-henger) készítési procedúrával jár.

Motoros

Miért vitatnám azt amit leírtatok. De én mást írtam.
Olcsóbb közepesen bonyolult tömegcikkek esetében. És még ma is mennek nagyon sokfelé.

49db863y8

Helló Barna!
Meg kerestem az említett mozgóbábot.Ezt a szerkezetet E-400-as esztergára készítettem korlát oszlop gyártáshoz.De különböző betétekkel többféle átmérő is készíthető.
Késnek nálam a V kés vált be ,mert könnyen el készíthető ,de főleg azért mert könnyen élezhető.
De van egy újhullámos megoldás is , (fűrésztárcsa) nekem nagyon szimpatikus,a készülő faesztergámon ki próbálom.
https://www.youtube.com/watch?v=4DbGaizRCX8

http://www.imgserv.com/images/2017/05/21/0HQeUOMZr.jpg
 Üdv:László

sanyi84

Igazad van , mi is így tanultuk. De több összetevője is van azért a dolognak. Elsősorban mert olcsó a gép. Másodsorban lehet hogy a szakik ezt ismerik. Azért a cnc sem elhanyagolható, de lassan oda se lesz szakember csak zöldgombnyomogató. Esztergályost aki akár 8 órában is tud dolgozni ritkáb lehet találni, aki még tud is és nem alkoholista még ritkább ... Dolgoztam olyan automata cnc esztergán ahová elég az x időnkénti lapkacsere, figyel sok mindent, "okos" gép. De alapvetőeb sokkal bonyolultabb beállítóként mint a ferdeágyas társai. Termelékenységben veri, mert a kovácsdarabnál a forgácstól forgácsig csereidő 3-4 mp. Akár 24 be is mehet bár illik takarítani.

Mi is használunk még hss fúrót, megmunkáló központosként egyedi gyártásba, szinte kitlzárólag az extra mély furatokhoz. Elavult, lehet de megfizethetetlen 1-2 darabnál a technológia ami korszerű lenne.
Azaz itt az automata is igazság és a cnc "automata" is. Ahol mindig ugyan az megy oda automata, ahol havonta változik oda a cnc jobb. Persze a legfontosabb az emberi tényező szerintem.

Miki2

Szia!
A videót nézve azt kell mondjam:
Bátor ember vagy !
Én biztos nem mernék egy ilyen fogpiszkálót így pörgetni.

g89ketty

Kőrfűrészes gépnél alig kell forgatni, álló helyzetben sokszögü oszlopokat lehet készíteni. A tárcsa átmérőjétől függően a lapok egy kicsit homorúak lesznek, de az nem zavaró.[#integet2]

49db863y8

szia Miklós!
Nem én pörgetem,a fordulattal én is óvatosan bánnék.
Az ilyen esztergálásnak éppen az a lényege illetve jó oldala ,hogy nem kell a nagy fordulat és még is jó a felület mert a fűrésztárcsa pörög és így meg van a fához szükséges nagy vágósebesség.Ez a módszer főleg akkor jó ha
 nem szabályos fát esztergálunk hanem egy alaktalan rönköt munkálunk meg.
Üdv:László