Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Itt a videón a 2:32  - perctől marógépen használja.
D25 nemesített anyagba készít fészket két szerelhető keményfém lapkának.
A kisebb anyagleválasztást igénylő, lapkaélszögeket követő felületeket szépen lemunkálja vele.
Marás túrbómaróval

Csuhás

Ok hogy lehet vele marni(reszelni) gépen is, de van bármi előnye egy normál ujjmaróhoz képest? Nekem kockázatosnak tűnik  hogy a kicsi forgácstér miatt az esetleg eltömődő maró összebarmolja a felületet.

TROMF22

Azt nem mondom, hogy feltétlenül követendő, de ő kis fogásokkal ügyesen használja. Csak a 7-11 fok körüli dőlésszögű, plusz után munkálásokat készíti vele.
2900 1/perccel pörgeti, az apró forgácsokat elszívja. Valószínű, hogy jobb felületi érdességű síkokat produkál, mint azok a szerszámok, amelyekkel a fészket nagyolta.
Ha kéznél van ilyen szerszám, nagyobb szilárdságú, keményebb anyagnál, simításra biztos megér egy próbát.

TROMF22

Hmmm... Ravasz a fickó, az egész fészket ezzel marja...
Úgy látszik az is megy neki :).
A második részben használ kis átmérőjű rendes palástmarót,
a fészek pontosításához, annak a képe maradt meg bennem.

ywathzay

A videót megnézve semmi nem indokolja a turbomaró használatát, előnnyel nem jár, inkább az apró fogások miatt hátrány. Nem kezdtem el átnézni a munkásságát, feltételezem hogy hobbysta, abba meg bármi belefér. Attól hogy elkészítenek valamit, nem biztos hogy mindenki számára ez a kijelölt út.

n9ugdfyrv

Én készítettem úgy ilyen - hengeres profilú - turbó maróval vastag C45-ös anyagba "U alakú bemarást" úgy, hogy kifúrtam oszlopos fúrón a lyukat, sarokcsiszolóval kivágtam kb. a "felesleges" darabot, majd a kb. 1,-1,5 mm-nyi durva felesleget ezzel martam/reszeltem ki profilra a hagyományos marógépen, nem is túl nagy fordulaton... nekem azért volt jó, mert pont jó volt a rádiusza, :) de amit észrevettem, hogy a hasonló ujjmaróhoz képest az én kis gépemen ezt neki lehetett engedni telibe - persze lassú előtolással. A sok apró foggal szépen egyenletesen választotta le az anyagot...  Az acélt nem szedte be a fogai közé, de pl. az alut, melegen hengerelt anyagot könnyen be tudja gyűjteni, és akkor tényleg keni, morcsolja... amúgy alapesetben egy 500 W-os kress marógépen (egyenes köszörű?!) használom, de tényleg kapaszkodni kell a gépbe mikor harapja az anyagot... :)

J-Steel

Találtam egy videót, ahol tippet adnak, hogyan kell vékony lemezbe nagy átmérőjű lyukat fúrni oszlopos fúróban úgy, hogy a lyuk szabályos lesz.
 Élőször normál módon fúr, aztán előszed egy géprongy darabot.
https://www.youtube.com/watch?v=4HOxfZKIZQk

jani300

Üdv ! Nem rossz , bár sosem próbáltam .
Lemezhez köszörült csigafúrót viszont sokat használtam , azzal sincsen semmi gond .
Csak pontosan egyformára kell a két oldalt köszörülni , mert különben nagyobb lyukat fúr .

J-Steel

Miért köszörültet? Ezt nem értem. A boltban kapható gyári mért nem jó?

6rk75uezn

Ez hogyan? [#conf]

jani300

Persze , jól van köszörülve a bolti is , egy általános fúrási feladatra .
A vékony lemezekhez való csigafúró köszörülése  leginkább a fához való fúrók élkiképzéséhez hasonlít .De gondolom azoknak az anyagminősége nem igazán fémhez való .
A lemezhez való fúrónak van egy vezetőhegye , és a két szélén forgácsol , egy kúpos , lyukas alátét szerűség fog kiesni . Vékony fúróval elő kell neki fúrni .
Iparilag , nem rongyozunk :)

Csuhás

Nekem lemezen a legszebb furatot a lépcsős fúró  adta

jani300

Hümm ! Elhiszem .
De próbálj akkor ezer db 32 milis furatot kifúrni vele ,  2 milis vaslemezbe . Én egy alátét deszkán , kifúrom lemezfúróval , úgy hogy mondjut max tíz milit haladok lefele a fúróorsóval .
Ezek egyedi munkára valók  , azoknak "akiknek nincsen bicskája" :): Meg nem tudnak , vagy nem mernek fúrót köszörülni :)

jani300

Anno a kaposvári villamossági gyár meósa elfogadta amit fúrtam ... Pedig lyukasztani kellett volna ...
1,5 vaslemez lehetett az alany , villamos szerelvények helye ajtóra . Kihoztad ezt most belőlem ... :)

Csuhás

Igazad van. Az én verzióm az egy két darabos, és még ott is a hobby megoldás, hasonlóan a rongydarabbal csillapított csigafúróhoz. Nagy darabszám esetén pedig a spéci lemezfúrótól, a cnc stancoláson, át a lézervágásig bármi szóba jöhet.