Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Dehogy [#pardon1]
Ezek a képek között vannak mint tervek,mert neki akartam állni  csinállni egy pár db ot.
Mekkora az átmérőlyük?
Nem lenne hülyeség egyszer kifaragni,mondjuk 80mm-es anyagig.

jani300

Rúgóacélból , minimum ? Hőkezelve , utána köszörülve ?
Szép feladat ! Meglátom esetleg , akarok e eladni ... :)

6rk75uezn

Természetesen edzve köszörülve.

m6j2vsrdz

Érdeklődök, mihez való ez a lapka: CNMM 190612-71
(Kétoldalas, háromszög alakú.) Van néhány db.om, de nincs hozzá késem. Vajon érdemes-e késszárat szerezni hozzá?

Robika37

Üdv!
Szerintem nem a dobozában van. Mert a CNMM 190612:négyszögletes, rombusz alakú, egyoldalas 19mm élhossz(-csúcsrádiusz), 6mm vastagság, 1,2mm csúcssugár -nagyolólapka nagy gépre....

m6j2vsrdz

Köszönöm a választ. Gyanítottam, hogy nagygépes, én nem tudnám kihasználni. Valószínűleg cserealap lesz...

m6j2vsrdz

"Gyanítottam, hogy nagygépes" mert hogy a lapkám élhossza 21 mm. Felirata: P415 P15
Amennyire én tudom, a P acélhoz való alkalmasság, a 4 a lapkavastagság kódja (mérve 4,82 mm), a 15 pedig a csúcssugár, 1,5 mm. De konkrétan nem lelem a gyártóját vagy táblázatát. Varga László tárában ugyanezen jelölés alatt is négyszöglapka van, úgy hogy biztos el van cserélve a doboza. [#circling]

Robika37

Nem jófelé gondolkodsz . Az általad leírt jelölés az anyagminőségre utal kétféle jelölésrendszerben.
A P15 az egy ISO ejölés, a P415 az a szerszámgyártó sajátja valószínű Böhlerit.
Az alakjelölésről itt egy kis áttekintő:
http://www.centertool.hu/wp-content/uploads/2012/02/valtolapkak_isokodolasa1.jpgú
Üdv: Robi

m6j2vsrdz

Köszönöm, megnézem. Vagy 15 éve porosodik egy fiókomban, most hogy előkerült, az érdekelne, mihez lehetne használni ha már egyszer adott.

m6j2vsrdz

Anyagodból a lapkám kb.:
TN_G2204_ ahol az első kihagyott karakter lehet M, a második 12 vagy 16  (nem tudom).
A 17. oldalon (Sandvik) van egy alternatíva: TNMG220412-KR nagyoló esztergáláshoz. És hozzá késszár: PTFNR/L  PTGNR/L  PTTNR/L

Ami nem egészen stimmel, a 22-es élhossz (tényleges mérete 19+2*1,2=21,4), ami nálam 21. Szóval nem biztos, hogy ezek a szárak jók a lapkámhoz (furat helyzete). Kérdés, akkor milyen szár passzol hozzá? Vagy beilagolni kellene? Jó lehet az úgy? Egy ilyen profi lapkával vissza a hobbysta kategóriába...?

J-Steel

Marós kérdés:

Az adok-veszekben láttam egy "turbómaró" nevű dolgot.
http://www.imgserv.com/images/2017/01/16/JN0eC5M.jpg

Ez milyen anyagra való és mekkora sebességgel? Mennyiben különbözik a 3/4 élű csavart marótól a megmunkálás felületképe?

Köszönöm!

Csuhás

Remélem olyan is válaszol aki használ ilyen marókat. Szóval ezek inkább turbó reszelők. Használatban eddig csak kéziszerszámokban láttam, tipikusan alu öntvények hegesztés előtti és közbeni megmunkálására.

J-Steel

Akkor ezek szerint jól láttam. Az egyik szakmunkás könyvben van megemlítve, hogy ezek "gépi" reszelők, és arra valók, hogy profilokat reszeljen bele az anyagba az ember, emiatt van annyiféle alakú. Annyit írtak még, hogy nagyon melegszik, ezért hűteni kell.

ywathzay

Kis fordulaton könnyen kipattan az éle, mert akkor "dobálja" magát. Legutóbb kézi fúrógépben használtam, max fordulaton (talán 2800), vasajtót készítettem és a zár, nyelv helyét nagyon szépen lehet vele alakítani. Nem kellett csöszkölni a reszelővel.