Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Nem, nem fog senki megkövezni, csak kíváncsi voltam. Nagyapám lakatos(volt) -még mindig az ,csak már 88. éves nem igazán dolgozik. Ha csinált valamit, és egy arra járó okostojás megkérdezte: Imre bácsi, mit bütyköl már megint? akkor elhajtotta a jó fenébe, merthogy bütykölni a kontárok szoktak....
Az internet nem mindenható... én pl sosem ismertem, használtam a szögbe fordított késtartós menetvágást esztergagépen, mégis minden menet sikerült, de 190/perc alatt sosem forgatom az anyagot.

6rk75uezn

Imre bácsinak teljesen igaza volt! ;)

Csuhás

Ez is jól mutatja hogy én is csak kontár vagyok, hiszen nekem is az a szava járásom "kimegyek a műhelybe egy kicsit bütykölni" :- )

6rk75uezn

Csuhás,te esztergályosnak tanultál?
Mert ugye vannak azok az esztergályosnak tanult "szakemberek" is akik fele annyi dolgot nem tudnak megoldani egy padon,fele olyan precizitással,találékonysággal,és még több idő is kell nekik,szóval azt mondom nem azok a szakemberek (tisztelet a kivételnek,mert bizony van) akik ezt tanulták és dolgoztak is benne éveken keresztül.

Csuhás

Első szakmám mechanikai műszerész volt, egyedül ott tanítottak hivatalosan egy keveset esztergálni. De műszerészként amikor esztergályosokkal dolgoztam együtt azok mind olyan szakik voltak akikre csak felnézni lehetett.

6rk75uezn

Értem,és azoktól a szakiktól rengeteget el lehetett tanulni.
Egy példa erre:
Helyi drehásom (nagyon sokat szoktunk beszélgetni) aki 40 évet húzott le pad mellett a mezőgépnél,nyári gyakorlaton 1 hétig nála voltak a tanulók,eltelt a hét és azt mondták neki hogy magánál 1 hét alatt annyit tanultunk mint egyépként 1 hónap alatt se.

KoLa

Pedig a mesteremberek is sokszor leverik a bütyküket, ugyanúgy, mint ahogyan nem kímélik a saját ujjukat sem,és jó nagyot rávágnak a kalapáccsal!
Vagy, fiatal korukban amíg jól látnak, nehezen teszik fel azt a homályos védőszemüveget!
"190/perc alatt sosem forgatom az anyagot."
Én bevallom hogy van hogy 30rpm-fordulatnál még a kuplung csúsztatásával idézek elő ennél kisebb fordulatszámot, kezd már összeállni egy frekiváltós hajtás, ha ezt akarnád ajánlani!

Istvan0728

Van-e valakinek tapasztalata Diamont Moglice vagy DWH alkalmazásával az esztergapad szánjainak és ágyazatának felújításában?

Sanyi Bá

Egy cégnél a balesetvédelmis az új dolgozótól azt kérdezte, hogy kell fogni a kalapácsot, hogy ne vágjon a kezére. Aki tudta, már az okítással kész is volt.Kérem a megfejtést.

Csuhás

Satuba kell fogni?

Sanyi Bá

Nem. Kettő kézzel kell fogni!

fpd0kbd4

Úgy sem biztos. Nem fikció,megtapasztaltam. 5 kilósnak  az ütéstől nyakban a nyele eltört,fölrepült,a gravitáció kézfejre segítette.

Varga László

Készítettem egy pár darab  10 mm-es furatkést 08-as gyémánt lapkához,teszek egy képet hogy én milyen befogóval használom .
Nem használok alátét lemezeket --ennek ellenére a késem mindég központban van .
A táramban vannak fotók a késbefogó saját esztergán való elkészítéséről.

9pk59nuy

Mit akarsz róla tudni?

Istvan0728

Mindent.[#vigyor3]

...de első sorban azt, hogy egy kb. 1500 mm-es prizma vezetéket, ami 0,5 - 1,3 mm kopást mutat, hogyan tudok ez eredetileg a gépkönyvben megadott 0,02 mm pontosságúra visszaállítani úgy, hogy az a hátsó lapos vezető felülettel is síkba fusson, ami szintén agyon kopott. Mindenhol a videókban azt látni, hogy a szánszerkezetet kell megfelelően kihézagolva ráhelyezni a Moglice-csel felkent ellen felületre, de egyrészt az csak egy rövid szakasz az egész ágyból és a szán alsó felületei is kopottak.