Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Aki tanítja az meg pedagógus.
Olvasd el még egyszer!
Le szoktam venni a 250-es 3 pofást, és 4 pofást rakok fel pl-ul a 110-es előgyártmányokhoz, mivel a hengerlés hibája szimetrikus, ezt a citrom' metszetet négypofásba lehet központba fogni.

7cim5mm0

Aki tanította az esztergályos volt, nem iskolában tanultam, hanem a gép mellett.

"nehéz úgy befogni hogy tisztára adja a névleges átmérőt" Ez igaz, abban az esetben ha nincs elég ráhagyás. :)

Az alakhiba szimmetrikus, (jó esetben) csak a reve/ragya/rozsda nem az...
Meg lehet fogni négypofásban ezeket is, csak ezzel pont azt a tokmányt kínzod, ami ha jó állapotban van (1-2 századon belül tudsz bele visszafogni), akkor a pontos munkákra, a már előzetesen megmunkált darabokhoz való.

Csuhás

Tokmány témához kapcsolódva kérdezem: Mi lehet az oka annak hogy egy mávag forkardt tokmánynál egy anyagot befogva az egyik ( a menetes ) pofa 0.2mm-el beljebb van? Amikor megpucoltam akkor sehol nem látszott benne kopás, nyúlás stb A hétvégén szétszedve alaposan körbeméregetem majd de addig is megkérdezem hátha valaki már javított ilyen hibát.

KoLa

Akkor minden OK![#eljen]

ywathzay

Itt egy példa az amcsik által kedvelt 4 pofás síktárcsa (tokmány) felesleges használatára. Az első részben megnézhetjük amint tehetséges barátunk kiórázza az anyagot, ami amúgy is ferdére lett fűrészelve.... majd a második részben megnézhetjük amint a pontosan kiórázott anyagot oldalazás után átmérőben is leesztergálja úgy 6-8mm-t. Valószínűleg ő is a jutubon látta, majd ezáltal továbbterjeszti az igét....

KoLa

Ez pedig az a Keith Fenner akit a fél világ megbámul, ahogy megecseteli egy kis olajjal az anyagot!
Nagyon jó a plazmavágója, semmi füst! szerintem nem akarta lecserélni a különpofás tokmányát, ezért pöcsölt vele ennyit! viszont így jó sokat tudott rajta vetyengeni, hogy s mint,... a videón![#vigyor3]

ywathzay

A plazmavágóját én is kifigyeltem, és milyen egyenesen vág... de az esztergálás nem igazán megy neki.

svager

Esetleg elmondhatnád,hogyan lehet egy három pofás tokmányba újra visszafogni pontosan,ha egyszer kivettük.
A független 4 pofás tokmánynál értem.

jani300

Rosszalkodnak :)
De ugye nem vesztek össze ? :)
De amit én hallottam : Összejelölni az anyagot a pofákkal , esztergált puhapofa , esetleg újszerű jó tokmány ?
Végszükségben papír vagy trombita lemez :)
De a legegyszerűbb , ha ki sem veszed :)

Csuhás

Ha szép az anyag és nem elgyötört a tokmány, és mindig a nullás diót húzod meg, a szorítás határán egy kicsit megmozgatod (forgatod) az anyagot akkor puha pofával századra azonos a befogás, de normál pofákkal is 2..3 századra fut a darab.

svager

Ki kell venni ha meg akarod fordítani.[#wave]
Természetesen a jelölés ebben az esetben semmit nem ér..

KoLa

Jól mondod![#eljen]ez minden esetben sokat segít, főleg ha ütközik is a befogott anyag!Sokszor használom én is az összejelölést, ma pl, egy M30-as belsőmenetet kellett vágnom egy vállas anyába, nem volt csak egy menetes száram 1méteres, a vége felé két fogás közt kifogtam az anyát, és rápróbáltam,nem ment rá még éppen, visszafogtam a jelöléshez és adtam neki még 0.1-det, gyönyörűen beletalált a 3.5 menetbe,még azért vagy 3szor ki kellett venni mire passzosan kezdett rámenni!

svager

Végignéztem a két videót,nem a tokmánnyal van a hiba.
Kíváncsi vagyok,másnak nem tűnt fel?

KoLa

Én még egy videóját sem tudtam végignézni, mert csak beszél állandóan!és nem értem mit tököl annyit egy feladaton, ami előtt 10 percet is tud beszélni[#nemtudom]
A múltkor láttam a feleségével a műhelybe, mindent értek[#ravasz1]

happisusu

Én azt nem értem, a kéziszán miért áll szögben? úgymaradt az előző kúp esztergálás után? Vagy igy spirituálisabb akárcsak az olajfüst??[#rolleyes]