Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

iv43r83d

Hagyományos gépekhez hibátlan![#taps]

Vetesi75

"R"-rel szerintem kúposítani lehet.
Megtaláltam viszont a paraméterek között, hogy melyik van hatással a kifutásra. #5130? 0,1...12 menetemelkedésnyire állítható. Értelmezésem szerint teljesen kiküszöbölni nem lehet - ráadásul a G76 is használja. G92-nél paramétertáblát kell hozzá vésni. (Nagyon rossz az angol tudásom. :( )

6rk75uezn

Na ez az[#taps]
Lehet pörgetni bátran menetvágáskor.[#eljen]

sufnituning

Megindított a szerkezet!Szeretnék magamnak csinálni egy ilyet, tudnál képeket felrakni róla? Pontosabban nem értem, hogy hogyan vált vissza a beállított alaphelyzetre, gondolom a pálcával állítható a menethossz, egyben az kapcsolja a kiemelést.Vagy egy Móricka rajz is jó lenne.
előre is köszi! BÚÉK

Csuhás

Rugó tolja alaphelyzetbe, és valóban a menetes pálcán levő anya megakadásakor ér a menetvágás végére. Találhatsz pár fotót egy kicsit lejjebb ebben a főrumban. A fotókhoz képest egy kicsit máshová került a határoló pálca rögzítése. Ha után építésben gondolkodsz akkor olyan L alakú késbefogást találj ki ami megengedi a furatkés használatát is. Ha nagyobb meneteket is vágnál akkor megfontolandó a lin sín helyett egy rendes fecskefarkas szán kialakítása is.

sufnituning

Ok megnézem, ez alapján megtervezek egyet, 2-esnél nagyobb menetet ritkán vágok,  a lin sín jó lesz.

Istvan0728

Tisztelt Urak!

Mi a hátránya vagy előnye a négy pofás tokmány használatának hengeres anyagok befogásánál? Van-e valami amire különösen oda kell figyelni ebben az esetben? (elég sok videóban lehet ilyet látni)

D.Laci

Ha valóban tokmány és nem síktárcsa, akkor kerülendő a használata hengeres anyagnál.
Legfeljebb ha az adott befogási méretre van köszörülve a tokmány pofái és a befogandó anyag is köszörült, különben csak 2 pofa fog fogni +1 támasztani , a 4. meg csak lóg, nyilván ez nagyon szélsőséges helyzet, de jól szemlélteti a jelenséget.

Varga László

Erre azt a példát lehet hozni mint a háromlábú és a négy lábú szék esete-----A háromlábú szék az sehol nem billeg .
            A négy lábút meg sokszor igazítani kell még egyenes felületen is .

Csuhás

Találó magyarázat! Tetszik!

KoLa

A melegen hengerelt köracéloknál van az, hogy, a háromlábú székbe nehéz úgy befogni hogy tisztára adja a névleges átmérőt, míg a négylábúnál ez könnyen megy!
Az előgyártmányok visszafogásánál sincs probléma, mert még stabilabb.
Háromlábúba nem tudsz befogni központosan négyszög anyagot csak futter-rel , míg a hatszöget fogja a négylábú!
Sok-sok előnye van a négylábúnak, a háromlábúval szemben egy szerszámkészítő műhelyben!:)))

jani300

Akkor ugye most kinek hihet az egyszeri ember ?
Pénzfeldobás ? :)
Én pancserként nem mertem beleszólni , de a 200as négypofás Danúviát szeretem ha fent van a gépen . Azt sem tartom zavarónak hogy másik tokmányhoz tartoztak valaha a fordított pofák .Egy 340 es karika miatt felkerült ugyan egy patkolt 250 es , de már lekerül , egyszer ...
Téglatest alakot kel fabrikálnom most majd , (kerékbillentő tengelyház ) .

KoLa

Az egyszeri ember' ha szétszedi a tokmányt tapasztalja hogy miután megtisztította, nagyon könnyű összerakni! vagyis lötyög mindene hogy úgy mondjam! vagyis meghúzáskor engedi a pofákat ráálni az anyagra, ezért tudjuk órázni a befogást utólag.

jani300

Majd megpróbálom :) Úgyis ki kellene tisztítani a forgácstól , ha már viszonylag pontos , és lent is van .
Kell abba billentő agyba egy mart , ovális (?) furat amiben tud billenni a tengely . Most jöttem rá hogy egy fúrás , odább állítás és még egy fúrás maróval , vagy lyukkéssel esztergálás és nem kell marni . Négypofásban . És még a tengelybillentő csap helyét és a feszítőcsavar menetét is megcsinálom (négypofásban ).

KoLa